Notícies i actualitat

El Museu de Menorca emprèn les obres de climatització, que implicarà el tancament provisional de les zones visitables

Data : 07/08/2015

FotoEl conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, ha anunciat avui en roda de premsa l'inici de les obres de climatització Museu de Menorca, que implicaran el tancament provisional de les zones visitables. La climatització de l'edifici és una reivindicació històrica que es remunta dues dècades en el temps.

A l'acte també han assistit la consellera de Participació, Transparència i Cultura del Govern de les Illes Balears, Esperança Camps; el director insular de Cultura i Patrimoni del Consell Insular, Antoni Ferrer; i la directora del Museu de Menorca, Carolina Desel.

La consellera Esperança Camps ha subratllat la necessitat que les condicions del Museu de Menorca millorin per a tots els usuaris que rep any rere any, “els museus són organismes vius que han de servir per dinamitzar la vida cultural de la societat”, ha dit. En aquest sentit, Esperança Camps ha volgut agrair la gestió feta per la senadora Juana Francis Pons Vila i de l'exconsellera de Cultura, María Nieves Baíllo a l'hora d'aconseguir que el Govern espanyol es comprometés amb la partida pressupostària que ara farà realitat aquest projecte de rehabilitació.

Des de l'any 2011 el Consell té la gestió del Museu de Menorca. Així i tot, el conseller Miquel Àngel Maria ha remarcat que les inversions de futur corresponen a l'Estat espanyol amb el Govern de les Illes Balears com a interlocutor, ja que l'edifici continua essent propietat del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports .

El Museu de Menorca romandrà tancat des del proper dia 14 de setembre fins al setembre de l'any 2016. Les obres es desenvoluparan per fases i el cost total de la rehabilitació és de 1.920.427 euros amb finançament a càrrec del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports. L'empresa adjudicatària és ECSA. Edificaciones Castelló, S.A.

La directora del Museu de Menorca, Carolina Desel, ha explicat als mitjans de comunicació les principals accions que es duran a terme. Aquestes són les següents:

- Nova instal·lació elèctrica
- Nou sistema de climatització i ventilació
- Nou sistema de seguretat contraincendis
- Nou sistema de seguretat contraintrusisme
- Substitució de les cabines del muntacàrregues i l'ascensor
- Sanejament del canal de recollida d'aigües pluvials del claustre
- Creació d'una càmera de refrigerament de magatzems
- Ensorrament i nova construcció de tots els falsos sostres de l'edifici
- Il·luminació i restauració de façanes
- Nova il·luminació del claustre
- Polit del sòl de la planta baixa (zona claustre)
- Substitució dels canalons de PVC per coure


Segons ha afirmat la directora, Carolina Desel, s'aprofitarà el decurs de les obres per actualitzar el discurs museogràfic, ja que algunes parts del discurs actual han quedat antiquades. El disseny d'aquest nou muntatge té un cost aproximat de 22.000 euros (IVA inclòs). De moment s'han sol·licitat, amb el vist i plau del Govern central i el Govern de les Illes Balears, tres pressupostos per la redacció del projecte. L'execució del mateix es portarà a terme de forma consensuada entre les tres administracions.

El cronograma de l'actuació permetrà dur a terme activitats puntuals a espais no afectats momentàniament per les obres -entre els mesos de desembre i gener-, com conferències, propostes per als més infants o 'La Peça del Mes'. Durant el mes d'octubre està prevista també una activitat sobre l'Arxiduc. Una solució que farà que el programa cultural del Museu de Menorca no s'aturi de cop.

D'altra banda el director insular de Cultura i Patrimoni, Antoni Ferrer, ha explicat que actualment s'està preparant l'acondicionament d'un nou magatzem extern per dipositar part del fons del Museu, ja que aquest té problemes d'espai als magatzems. Un fons que, segons ha senyalat, “va creixent any rere any gràcies sobretot a les excavacions arqueològiques”.

El material destinat a aquest nou magatzem serà un tipus de material “amb uns requeriments menys estrictes en quant a les condicions ambientals”: material lític, ceràmica, ceps de plom i maquinària (material etnològic, pre-industrial i industrial).

Les obres al Museu de Menorca implica tancar el servei d'investigació (restauració i biblioteca), però es tornarà a reobrir el febrer de 2016.


Maó, 6 d'agost de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS