Notícies i actualitat

El Consell Insular es fa càrrec del canó recuperat a 12 milles de Menorca per l'embarcació Nueva Joven Josefina

Data : 05/08/2015

CanóEl Consell Insular de Menorca es fa càrrec del canó recuperat el passat dia 4 per l'embarcació Nueva Joven Josefina. La peça va ser trobada a 12 milles de l'illa de Menorca després que l'embarcació l'hagués arrossegada en el decurs dels seus treballs de pesca.

Els serveis del Seprona han acompanyat aquest matí a la cap de Servei de Patrimoni de la Corporació insular, Cristina Rita, a la Base Naval de Maó on va quedar dipositat l'esmentat canó.

Després d'una inspecció ocular, la tècnica ha elaborat un informe que conclou que la peça recuperada es tracta d'un canó de ferro en males condicions de conservació a causa de les concrecions marines que presenta en tota la seva superfície, la qual cosa fa difícil concretar la seva antiguitat i procedència sense fer un estudi en més profunditat. En tot cas, té més de 100 anys d'antiguitat.

A més, s'ha observat en la zona més pròxima a la boca del canó un fragment de xarxa adherida a la superfície de les concrecions, la qual cosa fa pensar que no és la primera vegada que és arrossegat per pescadors.

L'informe del Servei de Patrimoni Històric conclou que en aquests moments es desconeix si la seva situació sota el mar era com a element aïllat o formava part d'un derelicte, i que en tot cas és un bé del patrimoni històric de domini públic.

A partir d'ara s'estudiarà si les competències sobre aquest bé són del Consell Insular de Menorca o estatals, en tot cas, donada la precarietat de la conservació d'aquest bé, la Corporació insular, amb competències exclusives en matèria de patrimoni històric, ha d'actuar, tant si és en l'exercici de les competències pròpies com si ho és de manera subsidiària.

Segons l'informe preliminar del Servei de Patrimoni l'estat de conservació és tan precari que és aconsellable que el canó continuï en unes condicions ambientals el més semblant possible a les circumstàncies en les quals es trobava abans de ser recuperat, és a dir sota la mar. És per aquest motiu que el conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, autoritzarà el seu dipòsit de manera provisional i preventiva durant les pròximes hores a una zona de la costa de la mateixa Base Naval.


Maó, 5 d'agost de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS