Notícies i actualitat

Visita al Barranc d’Algendar per conèixer el projecte “Arbres d’Algendar”

Data : 20/12/2018

Aquest matí, la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, acompanyada pel director de Càritas Diocesana, Biel Pons, el conseller de Medi Ambient i Reserva Biosfera, Aram Ortega, i el director insular de Medi Rural i Marí del Consell, Miquel Truyol, han visitat la zona del Barranc d’Algendar a petició de Càritas Diocesana de Menorca.

Durant el transcurs de la visita, han pogut conèixer de més a prop el projecte ‘Arbres d’Algendar’. Es tracta de la col·lecció més important de fruiters de diferents varietats locals de Menorca. Actualment s’hi poden trobar al voltant d’unes 80 diferents varietats, el que suposaria el 80% de les varietats existents localitzades a Menorca.

Aquest projecte va ser creat i impulsat per Càritas Diocesana de Menorca i l’objectiu de la iniciativa integra aspectes d’inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social i la sensibilització ambiental i conservació del nostre patrimoni agrogenètic i cultural. En aquest sentit, durant els últims anys han rebut el suport, a través de diferents ajudes econòmiques, de l’Associació Leader Menorca.

A més a més, com ha explicat la Presidenta del Consell, Susana Mora, durant els últims darrers dos anys, tant per part del Consell Insular com del Govern Balear, conscients del perill que suposa la pèrdua d’aquest patrimoni, s’han impulsat diferents actuacions per acompanyar a Càritas Diocesana en la seva tasca de conservació de les varietats locals. Cal considerar que algunes d’aquestes varietats són exclusives i adaptades a Menorca el que dóna un valor afegit al producte produït a l’illa.

Així, el Govern Balear, per una banda, amb fons europeus, ha tret una nova línia d’ajudes per la conservació de les varietats locals i el Consell Insular, per la seva banda, amb fons propis, ha tret una línia que persegueix el mateix objectiu. La dotació d’aquesta línia d’ajudes és de 20.000€, dels quals 2.100€ correspondran a Càritas. La concessió d’aquests ajuts s’aprovarà el pròxim divendres 21 de desembre.

Aquestes no són les úniques subvencions amb les quals el Consell Insular de Menorca ha mostrat el seu suport a la conservació de les varietats locals. Entre altres, el Consell ha començat a reactivar el banc de llavors de varietats locals ubicat al Centre de Capacitació i Experiències Agràries (Sa Granja), una de les principals línies del Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera, i que comptarà l’any 2019 amb una dotació pressupostària pròpia de 1.000€. També dins el Contracte Agrari Reserva de Biosfera es primen les explotacions professionals que cultiven varietats locals de fruiters. En concret, durant aquest any s’han atès 6 sol·licituds, que corresponen aproximadament al 50% del total d’explotacions de fruiters, amb un import total de 2.400€ per aquest concepte.

El Consell Insular, a més a més, donada la importància estratègica del projecte d’Arbre d’Algendar, ha inclòs la zona del Barranc d’Algendar com a zona d’actuació prioritària de control de la malaltia de Xylella. Durant els últims mesos, a la zona forestal dels voltants, ja s’han realitzat actuacions de millora sanitària i preventiva.

Per acabar la trobada, també s’ha visitat el torrent d’Algendar. Com ha explicat, el conseller de Medi Ambient i Reserva Biosfera, Aram Ortega, es tracta d’una zona d’alt valor natural que recull les aigües d’una de les conques més àmplies de Menorca i que, donada la seva importància, s’ha de ser especialment sensible i curós amb totes les actuacions que es puguin realitzar a la zona. Ortega també ha anunciat que des del Consell Insular s’ha impulsat, a través del Contracte Agrari Reserva de Biosfera (CARB), la recuperació de síquies empedrades, afavorint així el pas de l’aigua i evitant la inundació de les tanques de cultiu adjacents.


Menorca, 20 de desembre del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS