Notícies i actualitat

Visita de l'equip de govern del Consell Insular de Menorca a l'àrea de gestió de residus de Milà

Data : 15/07/2015

Aquest matí, la presidenta del Consell Insular de Menorca, acompanyada pels membres del nou equip de govern, han visitat les instal·lacions de l’Àrea de Gestió de Residus de Milà per tal de conèixer de primera mà l’estat de les instal·lacions.

Recentment iniciada aquesta nova legislatura, ens trobam amb un contracte de gestió de servei públic de la planta de compostatge de Milà que va finalitzar el 20 d’abril de 2010 i des d’aleshores l’anterior concessionari continua prestant el servei d’acord amb l’encàrrec efectuat per la Junta de Govern del Consorci. No obstant això, aquesta situació és irregular i ha de finalitzar en el més breu termini de temps possible.

Durant la visita els mitjans de comunicación han pogut comprovar com l’endarreriment en l’adjudicació de la nova contractació s’ha traduït directament en un estat de precarietat de les instal·lacions a causa de l’acabament de la seva vida útil i de la sobreexplotació a què s’han vist sotmeses.

La clausura temporal de l’abocador el 22 de desembre de 2014 ha agreujat encara més la situació, atès que inicialment el rebuig generat es va anar disposant a la mateixa planta. L’enorme abassegament de rebuig va provocar que el mes de març esdevingués una situació d’emergència motivada per problemes mecànics, higienicosanitaris, de seguretat i salut, així com mediambientals. Per aquest motiu es van haver de prendre les següents mesures:

1. Trasllat de residus a la planta de valorització energètica de Mallorca. A data de 12 de juliol de 2015 s’han traslladat un total de 4.480 t (6.000 m3), de les aproximadament 19.300 t de rebuig generades des del mes de desembre, cosa que representa un 23,21%.

2. Emmagatzematge temporal de rebuig a una plataforma de formigó convenientment impermeabilitzada que té una cabuda de 10.500 m3.

3. Emmagatzematge temporal de rebuig fi a una part de la cel·la C de l’abocador (aproximadament 2.000 m3).

Actualment encara hi ha emmagatzemats en planta al voltant de 5.500 m3 els quals es té previst evacuar directament a l’abocador just hagin finalitzat les obres de reparació de la cel·la E. Inicialment la data d’acabament es contempla a finals del mes de juliol. No obstant això, la capacitat de la cel·la E és finita i només resulta una solució a curt termini.

Mitjançant les diferents explicacions tècniques es pretén reiterar la urgència d’adjudicar el nou contracte de gestió, per tal que es comencin a executar les inversions de millora i condicionament previstes en el contracte tant per a les plantes de tractament com per als abocadors. Han dirigit la visita les tècniques del Consorci de Residus Cati Pascual i Eva Yañez.

El conseller del departament de Medi Ambient, Javier Ares, explica com Menorca consumeix moltíssims més recursos dels que l’Illa en té capacitat com a territori.

Javier Ares incideix en la falta de presa de decisions de l’anterior equip de govern quan no es va renovar el contracte. Actualment el camí a seguir és donar-li viabilitat a la Gestió de Residus mitjançant una nova UTE. “Volem posar en marxa polítiques que garantitzin un futur fonamentat en la sostenibilitat i d’acord a l’esperit de Reserva de Biosfera”.

El conseller fa una crida a la responsabilitat comuna per tal que tota la societat s’impliqui en el procés d’un bon reciclatge d’origen. Un procés que troba impuls mitjançant l’educació i les diferents campanyes de sensibilització que s’impulsaran un cop que es solucioni el problema actual.

L’objectiu és tornar a regularitzar el funcionament de la planta de residus. “Es tracta d’un llegat heretat i actualment la solució passa per aturar l’enviament dels residus a la incineradora de Mallorca”. Una solució que està prevista per a final d’aquest mes de juliol, amb la idea de normalitzar la situació i poder garantir la contractació futura de la planta evitant alhora un sobrecost. “És molt important que es compleixi el plaç d’obra de final de mes”, subratlla Ares.

Al respecte l’equip de Govern ja ha iniciat una reclamació de responsabilitats.

Actualment s’envien a Mallorca 50 t. en dues partides diàries.

Finalment s’han visitat les instal·lacions del Parc Eòlic de Milà

Han assistit a l’acte:

• Sra. Maite Salord, presidenta.
• Sra. Susana Mora, vicepresidenta primera i consellera del departament d'Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports.
• Sra. Cristina Gómez, vicepresidenta segona i consellera del departament de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge.
• Sr. Miquel Àngel Maria, conseller del departament de Cultura i Educació.
• Sr. Santiago Florit, conseller d'Ordenació Territorial i Turística.
• Sr. Javier Ares, conseller del departament de Medi Ambient.


Maó, 15 de juliol de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4Foto 5
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS