Notícies i actualitat

L'aprofitament sostenible i planificat pot ser un aliat a la conservació dels boscos

Data : 01/01/1900

ImatgeAvui divendres 26 de juny ha tingut lloc a la sala de plens del Consell Insular la jornada de clausura del projecte Life + Boscos Gestió forestal sostenible a Menorca en un context de canvi climàtic, iniciativa de la Conselleria d'Economia, Medi Ambient i Caça que pretén recopilar dades sobre el terreny per dissenyar estratègies que facin possible l'adaptació dels ecosistemes forestals mediterranis als impactes del canvi climàtic.

Aquest projecte es va iniciar per part del Consell Insular al gener de l'any 2009 amb una inversió d’1,2 milions d'euros, amb el 50 % de finançament a càrrec de la UE, i també amb la col·laboració del Govern balear.

Després d'una primera fase d'estudis i de reunions amb els diferents agents implicats (pagesos, empresaris, propietaris...) per posar en comú les directrius del Pla de gestió forestal, es va aplicar la fase d'execució de les proves pilot a nou finques de Menorca amb l'objectiu de recopilar dades per aconseguir un aprofitament sostenible dels boscos.

Avui la jornada ha començat amb la presentació per part de l'enginyer forestal José Domingo de la Guia de Bones Pràctiques de Gestió Forestal per a l'Adaptació al Canvi Climàtic a Menorca que vol retornar al sector primari de l'Illa la informació obtinguda durant aquest anys. Amb aquesta publicació es pot consultar tant el cost per dur una gestió sostenible del bosc com el tràmits administratius per fer-ho.

Per la seva part el biòleg Miquel Truyol ha explicat el contingut del número 14 dels Quaderns de la Reserva de Biosfera de Menorca. Segons indica aquest tècnic en els propers anys es podrà conèixer a ciència certa el grau d'efectivitat de les activitats preventives dutes a terme des d'una perspectiva consensuada entre els experts que han intervingut.

La també biòloga i directora d'aquest Projecte, Agnes Canals, ha donat compte de les accions més recents dutes a terme com ara xerrades a instituts i sortides familiars, de l'edició del llibre El bosc a Menorca, de l'assistència a deu congressos i reunions d'experts, així com de la organització a finals d'abril d'un seminari de formació sobre aquest tema amb experts convidats i sortides de camp.

Segons Agnes Canals, una de les principals conclusions és que l'aprofitament sostenible i planificat pot ser una aliat a la conservació dels boscos. “En aquest sentit la Reserva de Biosfera de Menorca té una oportunitat per ser un camp d'aprenentatge a la vegada que generar economia verda”.


Maó, 26 de juny de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS