Notícies i actualitat

El Consell Insular està enllestint un projecte pilot de lloguer ètic per garantir l’accés a l’habitatge

Data : 01/12/2018

Divendres es van clausurar a Ciutadella les IV Jornades d’Habitatge amb una sessió dedicada a la bombolla del lloguer

El Consell Insular de Menorca està enllestint un projecte pilot de lloguer ètic en el marc de les accions previstes en el Pla d’Habitatge que promou el Departament de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge. El consultor especialitzat en noves tecnologies, Miquel Roig, va avançar les línies estratègiques d'aquesta plataforma online que promou el lloguer d'habitatges en condicions socialment responsables durant la quarta i darrera sessió de les IV Jornades d’Habitatge que es va celebrar ahir al Cercle Artístic de Ciutadella.

Segons va explicar Roig, amb el projecte de lloguer ètic els propietaris és comprometen a aplicar unes condicions en el preu, durada i qualitat de l'habitatge a canvi de rebre una sèrie d'avantatges facilitades pel Consell, com per exemple suport en la gestió del lloguer, assegurança de la llar, bonificacions especials a l'impost de l'IBI, etc. Aquests avantatges volen reduir els riscs assumits pels propietaris i millorar el funcionament del mercat de lloguer facilitant l'accés de la població a l'habitatge.

La sessió d’ahir va començar amb la presentació de les principals dades de l’estudi "Existeix gentrificació a Menorca? Turistizació, habitatge i desnonaments" a càrrecs dels propis autors: els investigadors de la Universitat de les Illes Balears, Onofre Rullán i Sònia Vives, qui assenyalà que Menorca corre el risc de convertir-se en una illa rentista, amb una economia molt depenent de les rendes del lloguer. Els ponents va convidar a solucionar el problema des de l'arrel, la qual cosa passaria per deixar de considerar l'habitatge com una mercaderia.

La sessió del matí va continuar amb una taula rodona en la qual es van aportar diferents visions per tractar de revertir la bombolla del lloguer. La representant del Sindicat d'Inquilines i Inquilins de Madrid, Andrea Santuy, va explicar el treball que desenvolupa aquesta organització per tractar de fer front als abusos dels propietaris cap als inquilins. A través de serveis d'assessorament i campanyes de pressió han aconseguit paralitzar nombrosos desnonaments en una ciutat on el preu del sòl ha pujat més d'un 30% en els últims quatre anys.

Carlos Velasco, promotor de la cooperativa de cessió d'ús "Es Porxos" d'Eivissa, va explicar com va néixer aquest projecte per solucionar el problema d'accés a l'habitatge a l’illa pitiusa. Es tracta d'un tipus de cooperativa no especulativa, en la qual l'usuari no és un propietari tradicional, sinó que té un dret d'ús perpetu.

Enqui López, de la plataforma "Ciutat per a qui l'habita" de Palma de Mallorca, va tancar les intervencions del matí explicant com l'excessiva turistizació que sofreix la ciutat ha empitjorat les condicions de vida dels seus habitants.

Durant el capvespre es van projectar dos documentals sobre l'accés a l'habitatge."Ficción Immobiliària" (2013), és el primer documental d’una trilogia realitzat pel col·lectiu artístic Left Hand Rotation. Es tracta d’una recopilació de fragments de pel·lícules de tots els temps i de molt divers gènere on es ressalta la problemàtica de l’habitatge des de molts àmbits. Per la seva banda,"Spanish Dream" (Guillermo Cruz, 2009) narra un viatge a través del panorama immobiliari espanyol dels darrers 40 anys.

La sessió va concloure amb una sorpresa: la intervenció de les actrius Malu Morro i Adriana Aguilar representant una conversa entre propietari i llogater en la cadascuna de les parts expressava els seus recels i inquietuds sobre el procés de lloguer; una acció artística que va encetar el debat final entre els assistents.

Balanç final

Amb la sessió de divendres a Ciutadella es tancaven les IV Jornades d’Habitatge que s’han celebrat al llarg de tot el mes de novembre, durant les quals s’han presentat els diferents projectes que el Consell Insular té en marxa des del punt de vista residencial. En aquest sentit, la consellera Cristina Gómez recorda que “s’està licitant el centre de baixa exigència; tenim en marxa 8 pisos d'emergència habitacional i estem preparant el programa de lloguer ètic, que intenta fer aflorar habitatge buit i posar-la al mercat com a lloguer residencial".

Com a balanç, Gómez destaca el fet d’haver comptat amb la participació de ponents de luxe, tenir molt bons diagnòstics sobre el problema de l'habitatge a Menorca i molt bones propostes per solucionar-ho. "No es tracta només de debatre, sinó de posar-nos d'acord tots els agents implicats i començar a donar passos decidits dins de l'àmbit competencial que tenim en matèria d'habitatge”, assegura la consellera.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS