Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca es congratula per la inscripció de la tècnica de la pedra en sec a la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Data : 30/11/2018

El Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca ha mostrat la seva satisfacció perquè el Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, en la sessió de dia 28 a Illa Maurici, ha inclòs a la seva Llista indicativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat la tècnica constructiva de la pedra en sec.

Aquest procés s'ha produït, entre altres coses, perquè ha existit una conjunció de diversos països en un objectiu patrimonial comú per a la protecció del patrimoni cultural europeu.

L'any 2016, concretament el 16 de maig, el Consell Insular formalitzava pel Ple de la institució la seva adhesió a la preparació d'una candidatura comuna de la tècnica de la pedra en sec com a patrimoni mundial immaterial que, impulsada des de Xipre, havia estat proposada a diversos països de la Mediterrània. El Govern de les Illes Balears va convidar els consells insulars a adherir-s’hi, cosa que van fer tots quatre. En aquesta candidatura hi han participat altres comunitats autònomes de l’Estat Espanyol (Galícia, Astúries, Catalunya, Extremadura, Aragó, Canàries, València, Andalusia i Castella i Lleó) i fins a vuit estats de les dues ribes de la Mediterrània: Xipre, com a país impulsor, i Eslovènia, Croàcia, França, Suïssa, Itàlia, Xipre, Grècia i Espanya.

Abans de formalitzar l’adhesió a la candidatura, el Consell Insular de Menorca va iniciar el procés de protecció d'aquesta tècnica constructiva tradicional incoant la declaració de Bé d'Interès cultural Immaterial, aprovat definitivament pel Plenari de dia 20 de febrer de 2017.

Així mateix, el Consell Insular va crear l’any 2017 l'Inventari del Patrimoni Immaterial de Menorca (IPCIME), experiència pionera a les Illes Balears, i la tècnica tradicional de la construcció en pedra en sec de Menorca figura com la primera de les trenta que s’han d’elaborar en la primera fase.

Al costat de les administracions, l’èxit de la candidatura a patrimoni immaterial de la humanitat es deu d’igual manera a la important implicació de les entitats i associacions que impulsen el coneixement i la salvaguarda de la cultura de la pedra a Menorca. El conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha volgut agrair d’una manera especial les aportacions de la Societat Històrico-Aarqueològica Martí Bella, la Fundació Líthica-Pedreres de s'Hostal i Amics de Punta Nati, i l'adhesió i suport d'altres com entitats l'IME, l'Ateneu de Maó, el Bisbat de Menorca, el Centre d'Estudis Locals d'Alaior, el Museu Municipal de Ciutadella, o el Col·lectiu Folklòric de Ciutadella.

Com anècdota s'ha de dir que una de les fotografies elegides per a representar la candidatura va ser justament una aportada per Àngel Roca, president de la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella, que porta com a títol: Treballs de restauració en el pont de Sa Creu, Son Salomó (Ciutadella, Menorca).

El conseller Miquel Àngel Maria considera que la inscripció de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni immaterial de la humanitat ha de tenir ara una traducció en polítiques actives de protecció, sobretot en la transmissió del coneixement i la tècnica a les generacions futures. En aquest sentit, ha avançat que el seu Departament fa mesos que estudia la possibilitat de posar en marxa una iniciativa de formació de paredadors, que es podria concretar en la realització d’un curs periòdic o fins i tot la creació d’una escola taller.

Maria cita com a referència l’Escola de margers de Mallorca, que ha aconseguit consolidar un gremi de professionals del treball de la pedra en sec que garanteix la continuïtat de la tècnica tradicional mallorquina. La participació l’any passat dels mestres margers mallorquins en una intervenció al Camí de Cavalls, a la Cala de Sant Esteve des Castell va ser el punt de partida per començar a estudiar la viabilitat d’un projecte formatiu a Menorca, que s’haurà d’adaptar a les necessitats i possibilitats de sosteniment del projecte.

Ara toca portar a terme polítiques actives de protecció, sobretot en relació a la formació de mestres paredadors perquè aquesta tècnica es mantengui.


Maó, 30 de novembre del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS