Notícies i actualitat

L'Escola enceta el seu segon quart de segle amb el repte de convertir el Llatzeret en un espai de referència per a la Salut Pública

Data : 08/06/2015

El Llatzeret del port de Maó acollirà del 21 al 25 de setembre la XXVI edició de l’Escola de Salut Pública de Menorca, la primera convocatòria després de fer-se efectiu el traspàs d’aquest recinte històric al Consell Insular de Menorca. Més enllà d’haver aconseguit una llarga reivindicació de la societat menorquina, el fet que la gestió del Llatzeret estigui ara en mans de la primera institució de l’illa obre la porta a la consolidació d’aquest espai com a referent nacional i internacional per a la formació, l’intercanvi i la discussió científica i acadèmica en l’àmbit de la salut pública.

Així ho ha assegurat Aurora Herráiz, consellera de Benestar Social i Joventut del Consell Insular de Menorca i presidenta del Consell Rector, durant la presentació del programa acadèmic de la present edició de l’Escola. L’acte s’ha celebrat aquest matí al mateix recinte del Llatzeret i ha comptat amb la presència d’Ildefonso Hernández en representació de la directora de l’EMSP; i Maties Torrent, coordinador acadèmic de l’Escola.

El segon quart de segle de l’Escola, per tant, parteix amb la voluntat de redefinir i plantejar noves propostes de futur, que permetin ampliar les activitats més enllà d’una setmana de setembre, amb convocatòries al llarg de tot l’any i iniciatives que encara estan per definir. Herráiz ha recordat que el traspàs de la titularitat permet, també, ampliar el ventall de possibilitats d’aprofitament del recinte des del moment que la cessió permet fer-ne un ús social i de salut, però també cultural i turístic.

De cara aquesta nova etapa de l’Escola, un dels primers canvis que s’han fet efectius és la creació d’un Consell Assessor de molt alt nivel format per professionals de reconegut –com Guiem Lòpez Casasnovas, Beatriz González López-Valcárcel, Antoni Plasencia Taradach i Jordi Sunyer Deu– que aporten suport científic i d’organització, a més de contribuir a ampliar la xarxa de contactes a nivell internacional que permetrà fer un salt qualitatiu important a l’hora de donar continuïtat a un projecte institucional que va més enllà de les persones i dels equips de govern, tal i com ha assegurat Maties Torrent. Ildefonso Hernández, per la seva part, ha volgut destacar la feina feta per la consellera per haver fet possible que avui el Llatzeret estigui en mans del Consell Insular de Menorca, mentre que Herráiz ha tingut paraules d’agraïment per a totes les persones que, d’una manera o altre, han fet i fan feina perquè l’Escola sigui una realitat cada any i situï Menorca en un lloc estratègic en la Mediterrània en temes de salut pública.


Programa acadèmic

Per aquesta XXVI edició de l’EMSP es manté el seu format habitual, amb una densa proposta acadèmica multidisciplinària, que cobreix diferents àmbits del coneixement en salut pública: des dels aspectes socials i comunitaris a les eines de comunicació, l’avaluació econòmica, la investigació o l’ètica. Es tracta de cursos, trobades i reunions de treball que promouen una vintena d’institucions i col·lectius de l’àmbit acadèmic, de l’administració pública, fundacions, xarxes d’investigació, societats científiques i organitzacions del sector sanitari i social, que fan palès que l’Escola és un projecte compartit, liderat pel Departament de Benestar Social i Joventut del Consell Insular de Menorca, la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears, el Instituto de Salud Carlos III, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, la Universitat de les Illes Balears i la Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), i que compta amb la col·laboració de l’Institut Menorquí d’Estudis, que s’encarrega de l’organització i la secretaria.

El programa acadèmic inclou un total d’11 cursos i 13 trobades, superant l’oferta de les anteriors edicions. Pel que fa als cursos, es tractaran aspectes com la prevenció cardiovascular i les oportunitats de millora en la predicció; el maneig de programes estadístics; s’aprofundirà en la reflexió i l’anàlisi sobre l’impacte de les crisis econòmiques sobre la salut i les desigualtats socials; es presentaran pràctiques innovadores en les estratègies de seguretat del pacient amb els medicaments; es tractaran les noves formes de comunicar salut en el context actual de les noves tecnologies; i s’aportaran coneixements i recursos per a la comunicació en anglès amb l’objectiu d’incentivar la participació dels professionals sanitaris en fòrums internacionals.

A les aules de l’Escola també es treballaran enguany aspectes de promoció de la salut a partir de la identificació dels actius o recursos que permeten a una comunitat augmentar el control sobre la seva salut i millorar-la; a la vegada que es presentarà i s’analitzarà l’estratègia “Al Lado” implementada a Andalusia com a instrument per millorar la qualitat de l’atenció en pacients a partir de la cooperació entre serveis de salut i associacions d’afectats.

L’oferta es completa amb una nova edició del curs sobre el programa Horizon 2020, que promou el Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) per formar i preparar els investigadors del camp de les ciències de la salut que volen acollir-se als projectes i a les fonts de finançament d’Europa; amb un curs organitzat per la UIMP sobre “New development in públic health advocacy” i un altre curs sobre “Economic evaluations of healthcare intervention, programmes and complex Health System interventions”, organitzat pel Departament d’Investigació Aplicada a la Salut de la University College London.

De les 13 trobades que enguany s’han organitzat, 6 són de caire tancat: el d’investigadors predoctorals del Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER) sobre excel·lència en la investigació en Salut Pública; les tres convocatòries relacionades amb la formació de grau en Medicina i dels professionals sanitaris; la sessió de feina organitzada per Médicos del Mundo España per tractar sobre la cobertura sanitària universal en el marc del dret a la salut; i la VII edició de la trobada anual de biblioteques virtuals en ciències de la salut.

Entre les trobades obertes, destaca la III edició de la jornada sobre activitat física i salut, que organitza el Consell Insular de Menorca i que, per segon any, tindrà com escenari el Llatzeret i l’Escola de Salut Pública de Menorca. L’oferta per aquest 2015 també inclou trobades sobre programes de triatge de càncer i desigualtats socials; educació, promoció de la salut i comunicació; les malalties importades a Espanya; el repte de superar l’escletxa digital en salut; la tercera trobada dedicada als estils de vida saludables a la universitat; i una jornada organitzada per SESPAS, Fundació Grífols i Lucas i la UIMP sobre com la investigació i el coneixement es traslladen a la pràctica clínica o a la gestió sanitària a partir d’una anàlisi des de l’ètica i la salut pública.


Conferència inaugural

Pel que fa al programa d’activitats que cada any s’organitza des de l’Escola per a tot el públic en general, aquest any tindrà lloc una conferència inaugural, que comptarà amb la presència de la Dra. Maria Neira, directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de la OMS. La ponència es celebrarà a la seu del Consell Insular de Menorca i tractarà sobre “El año del medio ambiente y la salud, del cambio climático a la contaminación atmosférica”.

Per altra banda, els participants a l’Escola tindran l’oportunitat d’assistir a la taula rodona sobre “La educación sanitaria desde una perspectiva interdisciplinar”, prevista per al dijous 24 de setembre al Llatzeret i moderada per Josep M. Comelles del Medical Anthropology Research Center (MARC) de la Universitat Rovira i Virgili.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4Foto 5
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS