Notícies i actualitat

Nova campanya d’excavació a Cornia Nou (Maó)

Data : 05/06/2015

El passat 25 de maig s'inicià una nova campanya d’excavació arqueològica al jaciment de Cornia Nou (Maó) que es perllongarà fins al 19 de juny. Es tracta d'una iniciativa iniciada el 2007 i impulsada per la Conselleria de Cultura, Patrimoni i Educació a través del Museu de Menorca, amb el suport d’Amics del Museu de Menorca i el finançament del Consell Insular i del Govern de les Illes Balears.

Durant la primera campanya es va excavar el talaiot més petit del poblat, i en les campanyes següents s’ha excavat un gran edifici adossat al gran talaiot ubicat al costat oest del jaciment. L’objectiu de la intervenció era recollir noves dades sobre els moments inicials del període talaiòtic a Menorca, però també restaurar i adequar per a la visita les estructures excavades. Els resultats d’aquesta intervenció han culminat en nombroses publicacions científiques, una exposició temporal al Museu de Menorca, actualment visitable, i l’edició d’un catàleg de l’exposició.

Al llarg de la campanya de l’any passat es va intervenir a la part superior del gran talaiot oest, fet que va permetre conèixer el sistema constructiu utilitzat en aquest edifici, a base de murs concèntrics. També es van poder documentar dos conductes interns, tapats amb pedres abans de començar l’excavació, que permeten pujar fins al cim del talaiot. Un d’aquests conductes és transitable i els visitants el poden veure des de baix, tot i que no s’hi permet l’accés per motius de seguretat.

L’altre conducte intern es va desobstruir i començar a excavar des de dalt, però atès que la seva orientació indicava que comunicava amb un altre gran edifici ubicat al costat oest del talaiot, es va decidir iniciar l’excavació d’aquesta altra construcció.

Es tracta d’un edifici de forma més o menys rectangular, de grans dimensions. Al primer edifici excavat, també adossat al talaiot, s’hi van trobar evidències de producció d’aliments en gran quantitat: molins manuals, morters, restes d’animals, restes de cereals, etc. És possible que aquest altre edifici tingués una funció semblant, ja que a l’interior del conducte que el comunica amb el talaiot també s’hi van trobar, durant la campanya passada, restes de cereals carbonitzats. Les datacions radiocarbòniques indiquen que l’edifici ja excavat va estar en ús, aproximadament, entre els anys 1000 i 600 abans de Crist, i ja es disposa d’alguns indicis que l’edifici que s’excavarà podria ser anterior.

Igual que s’ha fet amb l’edifici ja excavat, un cop acabada la intervenció, programada en campanyes anuals fins al 2017, es restauraran i es consolidaran les estructures arquitectòniques i s’adequarà per a la visita.

Els codirectors de l’excavació són Lluís Plantalamor, Antoni Ferrer, Montserrat Anglada i Damià Ramis, i es comptarà amb la col·laboració de Mark Van Strydonck (Institut Royal du Patrimoine Artistique, Bèlgica), Herlinde Borms (Antwerp Society for Roman Archaeology, Bèlgica) i Guy de Mulder (Universiteit Gent, Bèlgica).

Maó, 5 de juny de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS