Notícies i actualitat

Ciutadella encapçala el procés de gentrificació a Menorca

Data : 29/11/2018

El problema de la gentrificació s’obre pas a Menorca a través de Ciutadella, població on aquest fenomen és més intens. És la conclusió principal a la qual ha arribat l’estudi «Hi ha gentrificació a Menorca? Turistització, habitatge i desnonaments», elaborat pels geògrafs Sònia Vives i Onofre Rullan de la Universitat de les Illes Balears per encàrrec de la Conselleria de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge. L’edició dels 500 exemplars d’aquest estudi ha anat a compte de l’Institut d’Estudis Menorquins, que l’ha presentat com a quarta entrega de la seva revista de recerca i debat Papers.

La consellera de Serveis Generals, Transparència i Habitatge, Cristina Gómez, ha destacat que l’objectiu de l’estudi és fer una diagnosi de la situació actual de la gentrificació a Menorca i veure les seves repercussions en l’accés a l’habitatge a Menorca. D’aquesta manera, una vegada extretes les primeres conclusions, la institució pública insular seguirà treballant per a millorar les condicions de l’accés a l’habitatge i oferir acompanyament i assessorament a totes aquelles persones que ara mateix tenen problemes per a accedir a una llar.

La conselleria de Serveis Generals, Transparència i Habitatge, ja ha portat diferents actuacions amb la finalitat de conèixer a fons les actuals problemàtiques i les causes que incideixen en el dret universal de l’accés a l’habitatge. Entre aquestes actuacions es troben les jornades anuals d’habitatge, un estudi elaborat per l’OBSAM per conèixer l’habitatge buit i d’ús parcial en els diferents municipis de Menorca presentat durant les Jornades d’habitatge, així com un procés participatiu referent a la problemàtica d’accés a l’habitatge que s’està portant a terme actualment.

L’estudi

D’entre les dades que l’estudi utilitza per recolzar les seves conclusions, els seus autors han destacat el 0,95 d’índex de correlació entre l’oferta d’Airbnb i els desnonaments de llogaters a Ciutadella (1 voldria dir que la relació és total). Aquesta xifra implica que Ciutadella es troba ja en un clar procés de gentrificació. A Maó s’hi troben símptomes que, si bé no apunten encara a una immersió tan intensa com la de Ciutadella, si fan preveure que aquest procés acabi arribant plenament també a la capital de l’illa.


En relació directa amb aquestes conclusions s’hi troba l’arribada en el 2011 de les plataformes d’oferta d’habitatges turístics com Airbnb i Homeaway i el seu ràpid creixement en els darrers anys. Tot i que aquests habitatges sovint no estan legalitzats i no hi ha dades disponibles sobre el nombre de places reglades i no reglades, s’han pogut obtenir dades a través dels webs d’aquests serveis que posen en relleu el seu impacte a l’illa. El maig de 2017 Airbnb oferia 1.919 habitatges turístics a Menorca (10.243 places) amb una mitjana de 119,9 euros la nit. Fins al moment Airbnb va mobilitzar un total de 18.345.602 euros a l’illa.

Segons l’estudi, aquestes places estarien concentrades principalment al centre de Ciutadella, on s’arriba a les 240 places per quilòmetre quadrat, doblant la densitat dels nuclis que segueixen en densitat: Maó i Binibèquer. Tant Maó com Ciutadella presenten els preus més baixos per nit de l’illa (fins a 110 euros la nit), mentre que els preus més alts per habitatge es concentren principalment a zones rurals o urbanitzacions de xalets com ara Binibèquer o Binisafúller.


Maó, 29 de novembre del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
L'estudi
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS