Notícies i actualitat

Més de cinquanta propostes per acabar amb la dificultat d'accés a l'habitatge a Menorca

Data : 21/11/2018

El Consell Insular de Menorca ha rebut cinquanta-cinc propostes d'organitzacions, ciutadans i escolars per acabar amb l'exclusió residencial. El procés es va iniciar a l'estiu amb una enquesta de percepció sobre les causes de la dificultat per accedir a un habitatge digne a Menorca. Seguidament es va fer un debat online que encara segueix actiu. I, finalment, el pròxim dissabte 24 de novembre a les 10 del matí al Centre de Convencions des Mercadal tindrà lloc un taller presencial, obert a tot el que vulgui participar, en el qual es treballarà sobre les 5 millors propostes d'entre totes les rebudes.

Entre les propostes rebudes, una part important fan referència a la falta d'oferta de lloguer. Un problema complex causat per múltiples factors com l’estacionalitat del turisme que empeny a molts propietaris a llogar els seus habitatges només durant els mesos d'estiu. Un altre tema estrella és el de l'auge dels apartaments turístics que, si bé no és únic responsable del problema, sí està en l'origen de la gentrificació de Maó i Ciutadella. I, en tercer lloc, estan les propostes relatives a la construcció d'habitatge públic, una acció que queda fora de l'àmbit competencial del Consell.

Les cinc propostes seleccionades pel Consell per ser treballades en major profunditat durant el taller del dissabte 24 de novembre tenen a veure, entre altres, amb l'oferta de lloguer a treballadors de temporada, els incentius als bancs per adherir les seves propietats a programes de lloguer social o la limitació dels apartaments turístics.

També s'han rebut propostes originals, com controlar la legalitat dels pisos turístics amb robots que escanegin les principals webs de lloguer vacacional. O anècdotes curioses com la d'una propietària que comenta que, quan va saber del problema d'accés a l'habitatge que tenen els menorquins, es va decidir per llogar el seu apartament a algú que residís allí tot l'any. L'impuls del turisme responsable, la reducció de la precarietat laboral o la promoció del lloguer ètic, són alguns dels altres temes que s'han tractat.

El Consell de Menorca ja compta amb un Pla d'Habitatge Social en el qual s'han pres mesures com la creació de l'Oficina de l'Habitatge, un programa de lloguer ètic o un programa d'atenció a les persones sense llar. Segons la Consellera d'Habitatge, Cristina Gómez,“ara es tracta de treballar amb les idees innovadores de ciutadans i col·lectius de tot tipus, per fer que el nostre treball sigui encara més efectiu”. Al febrer de 2019, la Consellera presentarà els compromisos adquirits pel govern de l’illa a partir de les propostes rebudes.

Vídeo promoció enquesta: https://www.youtube.com/watch?v=oWtbLEefozw&feature=youtu.be

Maó, 21 de novembre del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Vídeo promoció enquesta
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS