Notícies i actualitat

El Consell compleix el seu compromís amb la seguretat jurídica

Data : 05/05/2015

El president del Consell Insular de Menorca, Santiago Tadeo, ha fet balanç avui de la feina feta pel Departament d'Ordenació del Territori i la conclusió és positiva: “hem creat la màxima seguretat jurídica possible, tant per al conjunt de la ciutadania com per a possibles inversors”, ha resumit.

El màxim responsable de l'executiu insular ha posat com a exemple d'aquest principi l'aprovació de la Norma territorial transitòria (NTT) i la modificació del Pla territorial insular (PTI) de 2003, sobre el qual ja treballa el Departament d'Ordenació del Territori. Aquestes figures d'ordenació del territori més les lleis autonòmiques del sòl, turística i agrària “permeten un canvi de model econòmic que faci possible la creació de llocs de feina com a millor política social, sempre des del paraigua de la reserva de biosfera i sense travessar retxes vermelles”.

Aquesta feina culmina amb la previsió d'aprovar de forma inicial al Ple de maig el text del Reglament del desplegament i adaptació a la realitat de Menorca de la Llei 2/2014, de 25 de març, d'ordenació i ús del sòl (LOUS).

“Volem crear seguretat jurídica real i és que aquest text és un manual de l'ús de l'urbanisme per a qualsevol ciutadà”, ha afirmat avui la consellera d'Ordenació del Territori, Marta Vidal. L'objectiu ha estat arribar a un document que sigui intel·ligible i fàcil d'aplicar i que açò generi seguretat jurídica.

Com a novetats més significatives d'aquest text:

- Dret del ciutadà a rebre un pronunciament per part de l'Administració abans de tramitar un projecte. És a dir, que abans de gastar doblers en projectes tècnics, el particular tindrà dret a conèixer si la seva idea és viable des del punt de vista jurídic i de planejament presentant només una memòria i una mínima documentació gràfica.

- Aprovació definitiva parcial: si hi ha deficiències a una part del planejament municipal que es tramita, podrà ser aprovada la part jurídica i tècnica correcta per guanyar agilitat administrativa.

- En el cas que sigui necessària una nova aprovació inicial perquè s’hagin introduït modificacions substancials, s'indicarà que serà obligatori recopilar novament els informes que afectin les modificacions, amb l'objectiu d'evitar al màxim defectes formals.

- Caràcter pedagògic del reglament, aclarint procediments perquè la matèria d'urbanisme, ja de per si molt complexa, pugui ser interpretada de forma àgil i fàcil amb un únic text.

- Reforça la disciplina urbanística: en el cas de produir-se una il·legalitat flagrant es procedirà a la demolició immediata.
Aquest text inclou 469 articles i una trentena de disposicions addicionals. Està enfocat bàsicament al sòl urbà i deixa les qüestions de rústic per a l’NTT i el PTI. En la seva elaboració han participat tant els tècnics d'Ordenació del Territori, com de diferents col·legis professionals, la Fundació de la Universitat Autònoma de Madrid o fins i tot personal del Consell de Mallorca, per aprofitar la seva experiència perquè ja disposen d’un reglament propi. En aquest sentit, Marta Vidal ha volgut agrair l'esforç realitzat per aquests col·lectius, especialment al Col·legi d'Arquitectes per la seva implicació.

Com a conseqüència, ahir va ser aprovat el text en Comissió Tècnica d'Urbanisme sense cap vot en contra i amb l’única abstenció del PSOE. També disposa dels informes tècnics i jurídics favorables del Consell Insular.
“Hem prioritzat la seguretat jurídica i la màxima participació en lloc d'intentar tenir-ho aprovat definitivament abans de l'acabament de mandat. Hem demostrat que sabem fer urbanisme i ordenació del territori amb consens”, ha remarcat Marta Vidal.

Maó, 5 de maig 2015


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS