Notícies i actualitat

El Consell Insular adquireix una finca per completar la propietat pública del poblat de Trepucó

Data : 13/11/2018

El poblat talaiòtic de Trepucó és un dels jaciments arqueològics més importants de la banda de llevant de l'illa, i rep cada any un gran nombre de visitants. Actualment és dona la circumstància que una part d'aquest poblat és de titularitat privada, mentre que la resta és pública.

El conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca proposarà al plenari d'aquesta institució de dia 19 de novembre l'adquisició de la finca denominada l'Hort de Dalt de l'Estància de Trepucó, amb la finalitat d'agregar-la a la zona del poblat talaiòtic del mateix nom que ja és de titularitat del Consell.

La finca que es vol adquirir envolta la part més monumental de la propietat del Consell, el gran talaiot i la taula, per l'oest, el sud i l'est i conté importantíssims restes arqueològiques del poblat talaiòtic com són un altre talaiot i una zona de caràcter domèstic del moment final del poblat que van ser excavats a principis dels anys 80 per un equip del Museu de Menorca. També conté tot un tram de la murada oest.

Les excavacions arqueològiques d'aquell moment van constatar que el poblat va patir una destrucció violenta i va ser abandonat precipitadament en temps de la Segona Guerra Púnica. Aquest fet ha ajudat que la conservació de les restes enterrades, tan immobles com a mobles, sigui excepcional. El subsòl de les tanques que es volen adquirir és un gran jaciment arqueològic, l'excavació del qual proporcionarà un material imprescindible per conèixer la vida de la població talaiòtica abans de la conquesta romana.

L'Hort de Dalt de l'Estància de Trepucó limita també amb terrenys de l'Ajuntament de Maó, i es dóna la circumstància que la paret mitgera entre la propietat municipal és part de la murada talaiòtica del poblat que encara conserva dues torres quadrades.

L'adquisició d'aquest terreny de gran riquesa arqueològica, redundarà en la conservació d'un dels grans poblats talaiòtics de Menorca, atès que facilitarà l'arribada d'inversions del fons de l'1,5% estatal que exigeix la titularitat pública dels terrenys on s'ubiquen els béns. A més, permetrà una gestió més coherent de la gestió de les visites, tant educatives com turístiques a aquest bé patrimonial.

En aquests moments el Consell Insular de Menorca és propietari de 3.094 m2 de la zona més monumental del poblat, més 4.946 m2 en la zona de l'entorn de protecció del BIC. Amb els 13.478 m2 que es volen adquirir ara resultaran 21.518 m2, que sumats als 24.055 m2 que són propietat de l'Ajuntament de Maó, completarien una gran zona de titularitat pública que pràcticament abastaria la totalitat de l'antic poblat de Trepucó.

La parcel·la s'adquireix pel preu de taxació, igual que es va fer amb Son Catlar. En aquest cas, l'import és de 222.385,70 €. També com el cas de Son Catlar, aquesta adquisició es va preveure, en el marc del programa de les inversions financerament sostenibles, a càrrec del superàvit pressupostari insular a 31.12.2016 i segons l'acord del Consell Executiu de dia 21.12.2017.


Maó, 13 de novembre del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS