Notícies i actualitat

Els desnonaments per impagament de lloguer augmenten un 33% en un any a Menorca

Data : 09/11/2018

La primera sessió de les IV Jornades d’Habitatge exposa les dades de l’exclusió residencial a Menorca i com s’aborda la situació dels sensesostre a altres indrets

L’any passat es van produir 149 desnonaments per impagament de lloguer a Menorca, el que suposa un 33% més que el 2016. Per contra, els desnonaments per impagament d’hipoteques es van reduir sensiblement passant de 95 el 2016, als 80 del 2017. Les xifres apunten així a una situació desfavorable per a l’accés a l’habitatge de lloguer, mentre que millora el de l’habitatge en propietat, segons han explicat avui els tècnics col·laboradors de l’Obsam Borja Pellejero i Anna Gallofré a la primera sessió de les IV Jornades d’Habitatge que es celebren avui a Ca n’Oliver de Maó.

Els investigadors han analitzat una sèrie d’indicadors d’exclusió social i residencial a Menorca i, en aquest sentit, detecten una menor afectació de l’exclusió residencial en el seu conjunt però un increment de les situacions més severes. Així, el 2017 van augmentar en un 21% el nombre d’usuaris d’allotjament social (cases d’acollida de Maó i Ciutadella, i pisos socials de Càritas) fins a situar-se en 171.

En aquesta primera sessió, que ha inaugurat la consellera de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge, Cristina Gómez, i l’alcaldessa de Maó, Conxa Juanola, també s’han presentat les dades de les actuacions que ha fet l’Oficina Insular de l’Habitatge Social des que va obrir el passat mes de febrer. Beatriz Pons, treballadora social de l’Oficina, ha relatat que en 7 mesos han atès directament a 190 famílies, el que suposa un total de 421 persones, de les quals 123 són menors d’edat. Els usuaris demanen bàsicament ajuda per accedir a un habitatge, ajudes socials, informació legal sobre contractes de lloguer, mediació de conflictes i orientació en casos de demandes de desnonament, entre altres. De fet, l’Oficina compta amb una treballadora social i una advocada, per tant, ofereix atenció social, informació legal i fins i tot acompanyament judicial si s’ha de presentar com a defensa d’una persona que ho necessiti. A més de l’atenció individual, s’han fet diversos tallers grupals per informar sobre els bons socials de les elèctriques i sobre les ajudes al lloguer impulsades pel Govern balear.

La sessió del matí ha continuat amb un bloc dedicat a les experiències d’atenció a les persones sense llar que es duen a terme a altres indrets, com Mallorca, Barcelona o Greatet Manchester. Sebastià Cerdà com a responsable de la Xarxa d’Inserció Social de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), ha donant a conèixer el programa que fa tot just uns dies s’ha posat en marxa a Mallorca i que vol oferir fins a 40 habitatges tutelats a persones sense llar de tota l’illa seguint un nou model d’inserció allunyat dels albergs i els centres acollida, que es coneix com Housing First i que que ja s’està aplicant amb èxit a altres països. L’arquitecte Francesc Pla, de Leve Projects, ha compartit amb els assistents a la sessió el procés de creació i posada en marxa del Pis Zero a Barcelona al barri del Raval impulsat per Arrels Fundació i que, en aquest primer any de funcionament, ha acollit un total de 56 persones de les quals 8 han sortit del carrer. La taula de debat s’ha completat amb el testimoni de Gianlucca d’Apuzzo, voluntari de nit del Projecte Sostre, un projecte de pis d’acollida al barri de La Barceloneta que van crear els propis vesins ara fa 25 anys i que compta amb un grup de 70 voluntaris. El director de Kuorum.org, Matias Nso, per la seva banda, ha aportat la visió d’una consultora especialitzada en processos de participació ciutadana al servei d’administracions i empreses i que ha estat treballant en un projecte de sensellarisme a Greater Manchester.

La sessió del capvespre continua amb la presentació del documental “El Umbral” i la presentació de joc de rol “El llindar”, amb la participació de Sergio Nasarre Aznar, catedràtic de Dret Civil i director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili; el director de documental, Isidre Monreal Ruestes; i Jan Gonzalo, professor agregat de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili.

La segona sessió de les IV Jornades d’Habitatge que organitza el Consell Insular de Menorca es celebrarà dia 16 de novembre al Cercle Artístic de Ciutadella i estarà dedicada a habitatge, pobresa energètica i salut.

Maó, 9 de novembre de 2018

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS