Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca i el Govern Balear exigeixen a Madrid més mesures per reduir la vulnerabilitat energètica de l’Illa

Data : 03/11/2018

Sol·licitaran al Ministeri de Transició Ecològica que permeti l’emmagatzematge o la generació d’energia a les subestacions transformadores, per tal de disposar de reserves en cas de fallida de les línies de transport.

Valoren positivament la declaració d’utilitat pública del cable elèctric entre Mallorca i Menorca per part del Consell de Ministres, que permetrà l’inici imminent de les obres.

Recorden que durant aquesta legislatura s’ha demanat insistentment al Govern central que prengués mesures per evitar l’aïllament energètic de Menorca, però només en els darrers mesos s’han fet passes decisives.

La segona línia afectada pel cap de fibló, la Dragonera-Ciutadella, esdevindrà operativa en les properes hores, i a partir de llavors es podran anar retirant els grups electrògens que es van instal·lar.EL Consell Insular de Menorca i el Govern Balear celebren la decisió del Consell de Ministres de declarar d’utilitat pública la connexió elèctrica entre Mallorca i Menorca. D’aquesta manera, s’acaba la tramitació d’un projecte imprescindible per l’illa, i poden començar les obres i, per tant, la materialització de la iniciativa que ha d’incrementar les garanties energètiques a Menorca.

La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern balear, Marc Pons, coincideixen en valorar que aquesta és una decisió que ha tardat massa temps en arribar, tot recordant que l’Executiu autonòmic ha perseguit de manera constant i insistent aquesta mesura des de l’inici de la legislatura, sense haver trobat resposta en el Govern central quan estava presidit per Mariano Rajoy. Han recordat que el 2016 ja es va fer una petició formal per agilitzar el que llavors havia de ser el segon cable, i per substituir el que en aquell moment estava en actiu. També el 2017, quan es va deixar fora de servei l’únic cable existent, les gestions es van intensificar, però l’Executiu central tampoc no va fer cap passa ferma per solucionar el problema.

Davant aquesta situació, fou el Govern balear qui instà a Red Eléctrica de España a disposar un Pla de Contingència, que implicava, entre altres coses, disposar de torres d’emergència a Menorca, així com cable conductor i material divers. Ha estat l’existència d’aquest Pla de Contingència el que ha permès solucionar la pana elèctrica d’aquesta setmana en un temps rècord, tenint en compte l’excepcionalitat del fenomen meteorològic que va causar l’averia, un cap de fibló combinat amb un esclafit.

Aquest Pla de Contingència, i la coordinació institucional davant l’apagada, ha permès que avui ja estiguin acabades les tasques de recuperació de la segona línia que va quedar afectada pel cap de fibló, la Dragonera-Ciutadella. Això implica que les dues línies ja tornen a estar operatives, i que es poden començar a retirar els grups electrògens instal·lats.

Ara, amb la declaració d’utilitat pública del cable, s’acaba la tramitació administrativa, i les obres es poden començar de manera immediata.
El Govern balear i el Consell de Menorca, però, entenen però que la mesura ha d’anar complementada per altres actuacions que redueixin la vulnerabilitat energètica de l’illa. L’inici de la instal·lació del cable és una bona noticia, però és insuficient.

Red Eléctrica de España és l’empresa encarregada de transportar l’energia produïda a les centrals fins a les estacions transformadores, des d’on una altra empresa (Endesa) s’encarrega de transformar-la i fer-la arribar fins als clients finals. L’energia es produeix i s’envia al consumidor final. No s’emmagatzema. I aquest és un punt que es pot i s’ha de millorar. Així, Govern balear i Consell de Menorca reclamaran al Govern central que permeti que s’emmagatzemi energia a les estacions transformadores o bé que s’instal·lin grups electrògens permanents a les subestacions de Ciutadella i Es Mercadal, per tal que si hi ha un problema per transportar l’energia des de la central productora fins a les subestacions transformadores, aquestes no quedin desproveïdes i, com a conseqüència, no hi quedin els clients finals.

Aquesta demanda es vehicularà a través d’una sol·licitud formal al Ministeri per a la Transició Ecològica per a què autoritzi la instal·lació de sistemes d’acumulació d’energia. Aquesta petició es realitzarà aquesta mateixa setmana, i requereix de la modificació d’alguns punts de la Llei 17/2013 para la garantía del suministro e incremento de la competencia en los sistemas eléctricos insulares y extrapeninsulares.

La pròpia normativa del sector elèctric permet que, en casos de risc de subministrament o de no disponibilitat d’elements de la xarxa elèctrica, l’Estat, d’acord amb la Comunitat Autònoma afectada, pot prendre les mesures que consideri oportunes per garantir el subministrament.

La inclusió de bateries a les subestacions per gestionar situacions puntuals de desabastiment oferiria més seguretat i més capacitat de reacció en cas d’una fallida com la que s’ha produït aquests dies.


Maó, 3 de novembre del 2018

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS