Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca i el Departament de Cultura inicien les excavacions arqueològiques al fons subaquàtic de Calescoves

Data : 05/10/2018

L’excavació, que tindrà lloc durant el mes d’octubre, és possible gràcies a la col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya


Aquesta setmana s’inicien a Menorca les excavacions arqueològiques al fons submarí de Calescoves, un indret de la illa que es va utilitzar com a fondejador d'embarcacions en època protohistòrica i època romana. Tot i que el fons de la cala ha estat objecte de diverses intervencions arqueològiques, encara conté una gran quantitat de restes de ceràmica de les èpoques abans esmentades.

La utilització de la cala com a fondejador, en l'actualitat, provoca que les àncores de les embarcacions remoguin el fons, als llocs on no hi ha posidònia, i malmetin les restes. Per evitar aquesta degradació no és possible restringir l'accés de barques a la cala o prohibir l'ancoratge, ja que es tracta d'un lloc de refugi important per a la navegació de cert tipus d'embarcacions. En conseqüència, des del Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular es va considerar que la millor opció era realitzar una intervenció que permetés recollir i documentar les restes arqueològiques que encara resten al fons de la cala, per tal d'evitar la pèrdua d'informació històrica.

Per tal de dur a terme aquesta intervenció, el Consell Insular ha arribat a un acord amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC). Aquesta institució porta endavant un programa anual de prospeccions, cursos i excavacions arqueològiques subaquàtiques de renom internacional. Val a dir que una part de les restes localitzades en el fons submarí de Calescoves són producte de la navegació i els naufragis relacionats amb l'antiga província romana de la Tarraconensis, i comparteixen història i problemàtica de conservació amb les restes del litoral català. Aquesta relació obre la porta a una relació d'intercanvi d'experiències i coneixements entre els especialistes d'ambdues zones.

Fruit d’aquest acord, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, responsable del CASC, posa a disposició de la campanya d’intervenció a Calesvoves la nau Thetis, una embarcació especialitzada en la prospecció i l’excavació arqueològica subaquàtica, així com de l’equip expert d’arqueòlegs de reconeixement internacional. Aquesta aportació té un cost estimat d'uns 30.000 €. Per la seva banda, el Consell Insular assumirà la resta de les despeses, que s'han pressupostat en 15.815 €.

També participaran en la campanya els subaquàtics de l'Associació d'Amics del Museu de Menorca que, amb el suport del Consell Insular, ha elaborat durant els darrers anys les cartes arqueològiques submarines de l'illa.

En aquesta intervenció hi participaran també diversos alumnes, tant menorquins com catalans, que podran rebre així una formació en arqueologia subaquàtica.

El vaixell Thetis pernoctarà a Calescoves tant com el temps ho permeti i tindrà la seva base d'operacions al port de Ciutadella, gràcies a la col·laboració de Ports de les Illes Balears, que cedeix un amarrament per l’embarcació durant tota la campanya.


Maó, 5 d’octubre de 2018

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS