Notícies i actualitat

Presentació del llibre Antigüedades célticas de la isla de Menorca, de Joan Ramis i Ramis, a Barcelona i Madrid

Data : 04/10/2018

Després de diverses presentacions a Menorca i a Palma al llarg dels útlims mesos, la nova edició del llibre Antigüedades célticas de la isla de Menorca serà presentada a Barcelona i Madrid. Serà els propers 9 i 10 d’octubre, a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, i al Museo Arqueológico Nacional de Madrid, respectivament.

La presentació a Barcelona és una iniciativa de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Tindrà lloc a l’Aula Magna d’aquesta facultat el proper dimarts 9 d’octubre, a les 19:30h. Presidirà l’acte el vicerector de Doctorat i Promoció de la Recerca de la UB, Xavier Roigé; la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur; el conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria; el director insular de Cultura i Patrimoni del CIM i coautor d’un estudi introductori, Antoni Ferrer; Maria Paredes, filòloga i membre corresponent de l’Institut Menorquí d’Estudis; i els catedràtics de prehistòria de la Universitat de Barcelona Drs. Josep Maria Fullola i Francisco Garcia.

L’endemà, 10 d’octubre, el Museo Arqueológico Nacional, de Madrid, acollirà a les 19:00h una nova presentació a càrrec del conseller Miquel Àngel Maria, el director insular Antoni Ferrer, i Joana Català, directora general de Cultura del Govern de les Illes Balears.

L’edició d’aquest llibre és fruit de la col·laboració entre el Departament de Cultura, l’Institut Menorquí d’Estudis i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, i s’ha volgut fer coincidir amb els 200 anys de la primera edició. Es tracta del primer llibre editat a Espanya dedicat íntegrament a arqueologia de la prehistòria. El seu autor, Joan Ramis i Ramis (1746-1819) és l’autor més destacat del grup il·lustrat menorquí. Amb un detallat registre sobre la prehistòria de Menorca i les seves principals construccions (talaiots, taules, navetes, coves artificials, etc.), l’obra de Ramis es va convertir ben prest en un referent bibliogràfic obligat de la cultura talaiòtica, i avui és unànimement considerat com un dels precursors més significatius de l’arqueologia prehistòrica balear i una figura rellevant dins la història de l’arqueologia hispànica.

El volum editat enguany conté el text original castellà, adaptat a les normes gramaticals actuals, la traducció íntegra del text en anglès, i tres estudis introductoris, en català, castellà i anglès.

Els autors d’aquestes estudis introductoris són Miquel Àngel Casasnovas Anglada, Joaquim Pons i Josefina Salord (Antigüedades célticas de Menorca, la culminació del projecte historiogràfic de l’il·lustrat Joan Ramis en el marc de l’arqueologia europea), David Javaloyas Molina i Manuel Calvo Trias (Una acció val més que mil paraules. Joan Ramis i Ramis, antiquarisme i arqueologia científica a Menorca a principis del segle XIX), i Cristina Rita Larrucea, Antoni Ferrer i Joana M. Gual Cerdo (L’obra de Joan Ramis i Ramis i l’estat actual de la investigació sobre la prehistòria de Menorca: allò que ha quedat i allò que no).

Aquesta publicació, commemorativa del bicentenari de la seva primera edició, és al mateix temps un homenatge a la figura de Ramis i una posada al dia de la seva obra historiogràfica, i una activitat de difusió de la singularitat de la cultura talaiòtica de Menorca, candidata a ser inclosa dins la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS