Notícies i actualitat

Més de 4,3 milions d'estalvi fiscal en el primer any de vigència de la donació amb definició a Menorca

Data : 03/10/2018

La reforma de la Compilació de Dret Civil ha facilitat 165 donacions amb definició a Menorca en un any

L'estalvi mitjà per donació d’un immoble al fill/filla se situa en els 26.000 euros per operació

La Compilació de Dret Civil de les Illes Balears ha ampliat, des del 6 d'agost de 2017, l’ aplicació de la figura de la donació amb definició, també coneguda com a "herència en vida", a Menorca i el primer any de vigència ha suposat un estalvi fiscal de més de 4,3 milions d’euros per als menorquins i menorquines en la transmissió de béns als seus fills o filles. Així ho ha explicat avui en roda de premsa a Menorca el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, acompanyat de la presidenta del Consell, Susana Mora.

La reforma va suposar que els anomenats pactes successoris per definició i la donació universal —institucions que permeten “avançar” en vida herència i que eren propis del Dret Civil de Mallorca— fossin també aplicables a Menorca.

Així, els menorquins i menorquines es podien també acollir a la figura jurídica de la donació amb definició, un tipus de pacte successori que permet donar en vida béns (a canvi de renúncia a la legítima) als fills/filles amb la tributació pròpia de les successions (més beneficiosa) i no de les donacions, més onerosa, tant que a Menorca costava un mínim d’un 6% més que a Mallorca donar un bé a un fill en vida.

El balanç de primer any en què els menorquins s’han pogut acollir a la donació amb definició ha evidenciat un importantíssim estalvi fiscal.

Fins a la reforma, tota donació en vida venia gravada pel tipus general de l' impost de donacions, que tot i les diverses reduccions disponibles, té un tipus progressiu que arranca amb el 7,65% i que pot arribar segons import fins al 34% del valor de l'immoble. Aquest canvi legislatiu va permetre equiparar aquesta donació en vida a la successió hereditària.

Els avantatges fiscals:

Els avantatges fiscals d'equiparar aquestes donacions amb definició a les condicions de la successió hereditària són dos:

D'una banda, la persona que rep el bé no l'ha d'incloure com a guany patrimonial a la seva declaració de renda (IRPF). Aquest canvi es va donar a partir de la Sentència del Suprem de 9 de febrer del 2016, que va ser després traslladada a la normativa fiscal estatal.

D'altra, s'aplica a la donació el tipus aplicable a les herències, que és d'1% per als primers 700.000€ de donació, moltíssim més baix que el que correspon a les donacions.

Per exemple, la donació en condicions normals d'un pis amb un valor de 120.000€ a un fill abans d'incorporar aquest canvi normatiu suposaria haver de liquidar 15.640,00€ en concepte d'impost de donacions.

Amb la donació amb definició, o "herència en vida", només es pagarien 1.200,00€ d'impost de successions. És a dir, es pagarien 13 vegades menys impostos.

Si l'immoble tingués un valor de 240.000€, la donació suposaria una càrrega fiscal de 40.120,00€. Pel nou camí de la donació amb definició, només es pagarien 2.400€ d'impost de successions, és a dir, una setzena part del que s'hauria pagat abans.


Balanç de les donacions amb definició

Aquesta gran diferència pel que fa a la tributació explica que s'hagin verificat 165 d'aquestes donacions amb definició a Menorca d’ençà que el canvi de normativa es va fer efectiu, sobre bens immobles per un valor total de 50 milions d’euros.

D’aquestes operacions, 78 corresponen al 2017 i 87 més a l'any 2018 (fins finals de setembre).

Això ha suposat un estalvi fiscal pels menorquins de 4,3 milions d'euros, 2 milions pel període entre 6 d'agost i 31 de desembre de 2017, i 2,3 milions més pel període entre 1 de gener i 30 de setembre de 2018.

L’estalvi mitjà seria de més de 26.000 € per cadascuna d'aquestes donacions d'immobles a favor de descendents.

Maó, 3 d'octubre de 2018.


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS