Avui, dimarts 24 de març, ha començat la cinquena trobada de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres a la capital de l'illa de Malta. La trobada es desenvoluparà fins al 26 de març, tal com es va acordar a la darrera reunió celebrada a l'illa de Palawan, Filipines.
Són presents en aquesta cinquena reunió 18 reserves de biosfera, d'Àfrica, Àsia, Llatinoamèrica, Amèrica del Nord i Europa:
L’Àfrica presenta tres delegacions (Príncipe, Delta du Saloum i Zembra), Àsia cinc delegacions (Jeju, Noosa, Yakusihma, Gochang i Puerto Galera), Nord Amèrica i l'Amèrica Llatina dues delegacions (Campaña-Peñulos i Fundy) i Europa vuit delegacions (Menorca, La Palma, Illes et Mer d'Loise, Sao Jorge, Tuscan Island, Urdanbai, West Estonian i German Wattenmer).
Obre les jornades el Ministre de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Sostenible de Malta, Leo Brincat, acompanyat de Miguel Clusener, secretari del Programa MaB de la Unesco, de forma conjunta amb els representants de Jeju i Menorca.
En representació de la reserva de biosfera de Menorca hi assisteix el director insular d'Economia, Medi Ambient i Caça, José Luis Orfila, al costat del secretari del Comitè MaB Espanyol, Francisco Cantos, i les reserves de biosfera de La Palma i Urdanbai, ambdues espanyoles.
Aquesta cinquena trobada servirà per aprofundir sobre la possibilitat d'incorporar a la Xarxa d'Illes i Zones Costaneres l’illa de Malta com a candidata a ser designada nova reserva de biosfera per part de la Unesco.
Durant les dues jornades es presentaran 16 ponències relacionades amb el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible, a més a més de la ponència de Jeju.
La ponència de Menorca abordarà els diferents projectes i programes portats a terme durant els darrers mesos, com són el projecte Ferme (Foment de les Energies Renovables en el Medi Rural); la posada en valor de la geologia de Menorca, amb l'obertura del Centre de Geologia de Menorca, les rutes geològiques i les primeres jornades de geologia de Menorca; l'inici del primer Pla de biodiversitat de la reserva de biosfera de Menorca i les actuacions portades a terme amb el projecte Life Boscos; així com el treball que desenvolupa en el medi marí en col·laboració amb la Fundació Biodiversitat i l'Institut Oceanogràfic Espanyol.
Maó, 24 de març de 2015