Notícies i actualitat

Primeres jornades del patrimoni marítim de Menorca

Data : 20/09/2018

Els dies 28 i 29 de setembre tindrà lloc a Fornells la celebració de les Primeres Jornades del Patrimoni Marítim de Menorca, que organitza el Consell Insular de Menorca. L'objectiu d'aquestes jornades és iniciar el debat per a l'elaboració d'uns criteris que aclareixin quins elements dels utilitzats per a la navegació tradicional, tant tangibles com intangibles, mereixen ser conservats com a integrants del patrimoni històric de Menorca.

És per aquest motiu que aquesta activitat ha comptat amb l'assessorament i ajut de les entitats que a Menorca treballen per a la conservació i protecció d'aquest patrimoni (tant d'embarcacions com d'estris) i per a la difusió i manteniment de la navegació tradicional, com són Amics de la Mar de Menorca i Amics de la Mar del Port de Maó.

Per participar en les jornades s'ha convidat experts procedents de territoris del nostre entorn, concretament de les Illes Balears i Catalunya, que coneixen i treballen en béns integrants del patrimoni marítim, i s'han organitzat diverses taules rodones per poder extreure finalment unes conclusions que siguin útils per al treball del Departament de Cultura i Educació en aquesta matèria.

Per a futures edicions es preveu convidar experts d'altres comunitats autònomes com el País Basc i Galícia.

Les jornades estan obertes al públic en general.

Ponents:

- Joan Lluís Alegret: Professor titular d'Antropologia Social de la Universitat de Girona. Director de la Càtedra d'Estudi Marítims UdG i del Grup d'Estudis Socials de la Pesca Marítima de la UdG. A més a més, és assessor de la Confraria de Pescadors de Palamós, del Museu de la Pesca de Palamós, del Centre de Documentació de la Pesca i el Mar i de l’Ajuntament de Palamós.
Patró de la Fundació Promediterrània de Palamós en representació de la UdG, les seves línies de recerca tracten d'antropologia marítima, gestió de pesqueries, organitzacions pesqueres i, en general, sobre el patrimoni marítim i pesquer.

- Bernat Oliver Font: Llicenciat en Història per la Universitat de les Illes Balears, ha realitzat diversos inventaris d'embarcacions tradicionals menors (1994, 1996, 2001 i 2010). Ha exercit com a professor a l'Escola de Mestres d'Aixa del Consell de Mallorca (2002). Ha treballat per al Govern de les Illes Balears per a la creació d'un museu marítim (2007-2009) i ha catalogat el fons de l'antic Museu Marítim de les Balears. Actualment és tècnic de patrimoni marítim al Consell de Mallorca, on gestiona el taller dels mestres d’aixa, la barca de bou Balear i tot el referent al patrimoni marítim de l’illa. Simultàniament, col·labora amb el Consorci del Museu Marítim de Mallorca per crear el futur museu.

- David Oliver Ramon: Nascut a Mallorca el 1971, cursà el primer cicle de la llicenciatura en Història a la Universitat de les Illes Balears i actualment cursa el grau en Filosofia a la mateixa institució. Tot i així, la seva vida laboral, des de la dècada dels noranta, ha girat entorn de la premsa i, ja entrats al nou mil·lenni, de la ràdio i televisió. Els anys 2005 a 2007 va ser editor i redactor a IB3 Ràdio del programa Ones de Mar, especialitzat en temes marítims i produït per MallorcaPress, editora de la revista Gaceta Náutica. Aquest programa presentava la mar des de l'actualitat del sector nàutic i també com a espai cultural i popular. Premiat amb diversos premis relacionats amb la solidaritat i la ràdio, Oliver també publicà La mar quotidiana. Cartes d’un pescador (2010), que ens permet endinsar-nos en el dia a dia de la vida de la gent de la mar del barri de Santa Catalina de Palma.

- Vicente García-Delgado: Investigador de les embarcacions tradicionals, ha realitzat diversos estudis sobre la navegació marítima i fluvial gràcies a les beques de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner i el Museu Marítim de Barcelona. Va exercir de professor de l’Escola de Treball de Barcelona “Fes-te a la Mar” entre el 1990-1995, on va portar a terme treballs de recuperació i restauració de mitja dotzena d’embarcacions, entre les quals la barca Lola, la darrera barca dedicada a la pesca a l'encesa. Fou monitor de la primera escola de vela llatina de Barcelona. Expresident de l’Associació Amics del Museu Marítim de Barcelona, amb la qual actualment encara col·labora com a voluntari. També és membre de l’Associació Bricbarca, monitor de vela tradicional a l’Associació del Quetx Ciutat Badalona i a l’Associació Bricbarca i assessor de la Federació Catalana del Patrimoni Marítim i Fluvial.

- Antoni Tur Riera: Nascut a Eivissa, és llicenciat en la Marina Civil (secció nàutica) per la Universitat Politècnica de Catalunya (2003) amb el treball Les barques de vela llatina d'Eivissa i Formentera als segles XIX-XX. És capità de la Marina Mercant. Exerceix de professor a l'Escola Nàutica Esportiva de Barcelona. És monitor d'auxiliar de mestre d'aixa a l'escola taller Arrels del Consell Insular d'Eivissa i Formentera des del 2004 i monitor de vela llatina a la Facultat de Nàutica de la Universitat Politècnica de Catalunya. També té un gran nombre de publicacions relacionades amb el món marítim, conferències i col·laboracions. Col·labora, entre d'altres, amb l'Associació Marítima Cultural d'Eivissa i Formentera. Ha portat a terme la recuperació i restauració del balandre Reina del Mar.

- Joan Alemany Llovera: Doctor en Ciències Econòmiques. Autor de diversos llibres, articles i publicacions sobre organització, economia, planificació i transformació de ports. Ha estat autor de diferents estudis per a molts ports d’Amèrica Llatina i Europa i ha realitzat projectes d’exposicions i centres culturals de caràcter marítim per a nombrosos organismes (La Caixa, Museu Marítim de Barcelona, Museu Olímpic de Lausana –Suïssa–, Autoritat Portuària de Barcelona, Autoritat Portuària de Balears, Consell Insular de Menorca). També ha estat guionista i comissari del Pavelló de la Navegació de l’Expo Universal de Sevilla de 1992 i del pavelló temàtic “Ciudades de Agua” de l’Expo Internacional de Saragossa de 2006.

Actualment, és membre del Comitè Científic de RETE (Associació per a la Col·laboració de Ports i Ciutats), consultor expert de l’Associació Internacional Villes et Ports i codirector de la revista Portus de RETE.

Ha elaborat el projecte bàsic de Thalassa, patrimoni marítim de Menorca, per a la conversió d'unes pedreres des Castell en centre cultural destinat a la conservació d'embarcacions tradicionals de Menorca.

- Albert Forés Gómez: Arqueòleg per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Gestió de Recursos Culturals per la UOC. Ha engegat diferents projectes culturals, educatius i de divulgació com Aldarq, Arqueologia Imaginativa. Ha gestionat projectes divulgatius, socials i de comunicació en el Museu de Son Fornés (Montuïri) i en el del Baluard, així com per a l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, entre d'altres. Des del mes de juliol de 2018 és director gerent del projecte del Museu Marítim de Mallorca, entitat dependent del Consorci Museu Marítim de Mallorca, format pel Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears, que té per objectiu crear un museu marítim territorial.


Maó, 20 de setembre del 2018

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Díptic Jornades
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS