Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca llança un procés participatiu per tractar la problemàtica de l’habitatge

Data : 17/09/2018

El Consell Insular de Menorca ha obert aquesta setmana un debat a internet per rebre propostes sobre com acabar amb l’exclusió residencial a l’illa. Aquest fòrum digital és part d’un procés participatiu molt més ampli que va començar el passat mes de juliol amb una enquesta de percepció sobre la problemàtica de l’habitatge. El passat cap de setmana administració, propietaris, associacions de veïns i organitzacions com Provivienda o la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca es van trobar a Ciutadella i Maó per analitzar els resultats d’aquesta enquesta i donar inici a la fase de generació de noves idees.

El debat online romandrà actiu fins al 24 de novembre, dia en què es celebrarà un taller presencial a Es Mercadal per aprofundir en algunes de les propostes rebudes a través del web. Finalment, al febrer de 2019, la Consellera d’Habitatge, Cristina Gómez, presentarà els compromisos adquirits pel govern de l’illa a partir de les millors propostes. “La participació ciutadana ens pot ajudar a aprofitar la intel·ligència col·lectiva per generar solucions innovadores i eficaces” afirma Cristina. “Però no basta amb obrir un espai web i quedar-s’hi de braços creuats, la participació requereix formació, informació i compromís, i per açò hem dissenyat un procés molt complet a on esperam que tenguin cabuda tots els col·lectius afectats per aquest problema tan complex”.

La precarietat laboral, la devaluació salarial, l’especulació immobiliària, la bombolla dels lloguers turístics i la gran quantitat d’habitatges buits són algunes de les possibles causes que expliquen que l’exclusió residencial sigui un fenomen creixent a Menorca. L’esforç que ha de fer una persona jove assalariada de les Illes Balears per accedir a un habitatge, tant si és de lloguer com en propietat, és molt superior al 30% dels seus ingressos. De les 208.600 places d’allotjament que hi ha a Menorca, el 76% són residencials. I l’índex d’ocupació fluctua entre el 43% durant bona part de l’any i el 95% durant el mes d’agost.

El Consell Insular de Menorca ja compte amb un Pla de l’Habitatge Social on s’han pres mesures com la creació de l’Oficina de l’Habitatge, un programa de lloguer ètic o un programa d’atenció a persones sense llar. D’altra banda, el Consell també ha regulat l’activitat dels lloguers turístics restringint-la a les zones costeres. Segons Cristina, la bombolla dels lloguers turístics no és l’únic factor que determina l’augment dels preus de l’habitatge, però sí és un factor que preocupa molt a la societat menorquina perquè a més provoca la gentrificació dels barris. “Per açò hem convidat també a representants d’aquestes empreses a participar en aquest procés, perquè acabar amb l’exclusió residencial és responsabilitat de tothom”.


Recursos audiovisuals:
Vídeo d’introducció a l’enquesta de percepció: https://youtu.be/oWtbLEefozw
Fotos dels esdeveniments a Maó i Ciutadella: https://tinyurl.com/ya7s5jfn
Cronograma del procés participatiu: https://tinyurl.com/yaag5ts9

Maó, 17 de setembre del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS