Notícies i actualitat

Menorca territori cardioprotegit

Data : 20/03/2015

El Departament d'Esports crea una xarxa d’instal·lacions esportives públiques més segures a l'hora de practicar esport i per aquest motiu impulsa amb la col·laboració dels municipis el programa Menorca Illa Cardioprotegida.

Aquest projecte preveu dotar les instal·lacions esportives públiques de l'illa dels aparells sanitaris d'emergència que siguin capaços de fer front a una aturada cardíaca, i per açò avui el conseller d'Esports, Juanjo Pons, acompanyat del cap del Gabinet de Medicina Esportiva del Consell, Fernando Salom, i del cap de servei d'Esports d'aquesta administració, Miguel Ángel Milla, ha fet lliurament als representants municipals de 13 desfibril·ladors semiautomàtics (DESA), així com de 14 maletins amb equipament per fer reanimació cardiopulmonar (RCP), que se sumaran als que ja estan disponibles a cada municipi. A més, a l'entrada de cada instal·lació es col·locarà la corresponent senyalització perquè l'usuari tengui coneixement que es tracta d'una instal·lació cardioprotegida i on és el desfibril·lador més proper.

D’aquesta manera s'ha creat una xarxa d'instal·lacions cardioprotegides repartides per tota l’illa, les quals duen incorporada la senyalització corresponent perquè els usuaris en tenguin coneixement. En total seran aquestes instal·lacions les que formaran part de l’esmentada xarxa:
- 14 poliesportius municipals
- 14 camps de futbol i futbol 7
- 3 piscines municipals
- 5 instal·lacions de tennis i pàdel
- 1 pista d'atletisme
- 1 hipòdrom municipal

A més, està previst a començament d'abril la realització d'un curs de formació en l'ús de DESA i RCP a 48 persones que fan feina a les esmentades instal·lacions. Preveient tots els escenaris possibles, els aparells esmentats duen les corresponents instruccions.

“L’esport és salut i a més volem que els practicants i espectadors de les diverses modalitats esportives ho facin en les millors condicions. Per açò hem volgut convertir Menorca en uns dels primers territoris cardioprotegits a nivell esportiu del país”, explica el conseller Juanjo Pons.

El doctor Salom explica que el programa Menorca Illa Cardioprotegida té com a objectiu la protecció de la salut dels esportistes de la nostra illa i que per açò preveu dues direccions clarament establertes: una la preventiva i l’altra la de l’assistència immediata de l’esportista en cas d’una aturada cardíaca.  L’àrea de la prevenció en la salut de l’esportista té una rellevància cabdal en aquest programa, que ofereix als esportistes de Menorca la possibilitat de fer-se un reconeixement medicoesportiu al Gabinet de Medicina Esportiva del Consell Insular de Menorca, amb la realització d’un reconeixement mèdic que inclou una exploració cardiovascular, un electrocardiograma en repòs i una prova d’esforç, per descartar la presència de patologia cardiovascular detectable i poder valorar l’aptitud esportiva de la persona. També es fan les recomanacions més adients per a la seva pràctica esportiva particular i un seguiment periòdic durant els anys de pràctica d’exercici físic per part de l’esportista.

Les aturades cardíaques extrahospitalàries, i especialment en la gent jove i esportista, són un problema sanitari i de preocupació per a les administracions públiques responsables i, per tant, és necessari desenvolupar actuacions pe tal de posar-hi solucions i disminuir el temps de resposta, mitjançant la col·laboració de totes les administracions implicades en l’àmbit de l’esport, tant insulars com municipals. 

En el web http://www.menorcaillacardioprotegida.com trobareu la distribució de les instal·lacions esportives del municipis de l’illa de Menorca, quina instal·lació compta amb presència efectiva de desfibril·lador i informació de la seva situació a les altres instal·lacions més properes dintre del mateix complex esportiu.

Maó, 20 de març de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS