Notícies i actualitat

Neteja i adequació per a la visita de l'edifici talaiòtic de Na Comerma de Sa Garita i millora de la senyalització al poblat de Sant Agustí

Data : 14/09/2018

Situat molt a prop del poblat talaiòtic de Torre d'en Galmés i al costat del sepulcre megalític de Ses Roques Llises, na Comerma de sa Garita és un tipus de monument únic en el panorama de l'arqueologia menorquina. Està format per un gran recinte de planta absidal, cobert per grans lloses, que s'obre a un gran pati envoltat per un mur ciclopi, que estaria a cel obert.

L'edifici principal té planta absidal irregular, amb un mur de doble parament. Aquest mur, en el parament exterior, arriba a conservar fins a 2 m d'alçària. Aquesta part de l'edifici amida 16 m d'est a oest i 10 m de nord a sud.

El seu interior conté una sèrie de columnes arquitravades: actualment es conserven 10 columnes i 6 lloses de la coberta. Les columnes són polilítiques (formades per diverses pedres) i algunes tenen fins a 7 tambors (pedres).

En aquest recinte destaca, sobretot, una "columna" situada en l'angle nord-est del recinte porticat, que té forma de taula, encara que la seva ubicació no segueix la disposició habitual dels recintes de taula.

A aquest edifici s'hi adossa un gran pati a cel obert, d'uns 270 m2, i de planta irregular, al qual s'accedeix per una porta amb una llinda, la qual actualment està caiguda.

Donat que encara no s'hi ha fet cap excavació arqueològica, es desconeix ara com ara la funcionalitat i la cronologia exacta d'aquest edifici, però és possible que es tracti d'una estructura relacionada amb pràctiques religioses, corresponent al període talaiòtic final (500-123 aC).

L’estructura està envoltada per una paret en sec formant un gran corral amb ullastres i mates on, al llarg dels segles, s’hi han anat abocant pedreny procedent dels camps de conreu adjacents.

Al llarg dels darrers mesos el Departament de Patrimoni Històric del Consell Insular hi ha portat a terme una actuació destinada a millorar les condicions per a la visita i comprensió de l'edifici, tot i que sense afectar el subsòl ni als elements estructurals.

Així, s'ha despedregat l’espai central del pati semicircular, els principals carreranys i l’entorn de l’edifici, eliminant l'acumulació de pedra petita aportada després de l'abandonament de l'estructura. S'han tret en total uns 65 metres cúbics de pedreny. Aquesta intervenció ha permès que es puguin apreciar millor les restes arquitectòniques i ha facilitat el pas dels visitants.

Per altra banda, s'ha fet una neteja de vegetació i s'han podat els ullastres a l’espai central del pati i la zona d'accés.

Així mateix, s'ha arreglat i s'han aixecat els enderrossalls de la paret seca que envolta el monument.

Finalment, s'han instal·lat senyalitzacions per tal de guiar als visitants fins al monument, des del portell del camí. També s'ha instal·lat un senyal que indica el camí per arribar al monument, al pàrquing de Torre d'en Galmés.

Aquestes actuacions s'afegeixen a l'obertura d'un portell per facilitar l'accés, que es va portar a terme en una intervenció anterior.

Per altra banda, al poblat de Sant Agustí s'ha netejat de vegetació la zona on els visitants estacionen els vehicles, a l'entrada de la finca, i s'ha millorat la senyalització que marca el camí fins al poblat. També s'han indicat alguns nous indicadors d'itinerari dins del mateix poblat.

Maó, 14 de setembre de 2018

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4Foto 5Foto 6Foto 7
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS