Notícies i actualitat

La taula de treball del Camí d'en Kane acorda iniciar la contractació dels projectes de recuperació de trams concrets i del document ambiental

Data : 09/03/2015

La taula de treball formada per representants del Consell Insular, l'Ajuntament de Ferreries i de l'Associació Amics del Camí d'en Kane han acordat a la seva primera reunió iniciar els tràmits per contractar els projectes de recuperació de trams concrets d'aquesta històrica via i del document ambiental.

Avui s'ha programat la primera reunió d'aquest grup de treball amb l'objectiu bàsic de donar inicia a l'expedient per recuperar l’ús públic del Camí d'en Kane al seu pas pels termes de Ferreries i Ciutadella. Per part del Consell Insular ha estat present, entre d'altres, el conseller de Mobilitat i Projectes, Luis Alejandre. El batle de Ferreries, Manuel Monerris i el tinent de batle, Vicenç Coll, també han assistit.

Des del Consell Insular, concretament des de la Conselleria de Mobilitat i Projectes, es vol obrir un procés de diàleg amb diferents col·lectius com per exemple l'Associació Amics del Camí d'en Kane i administracions implicades amb l'objectiu final de recuperar per al conjunt de la societat menorquina i visitants aquesta via com a bé patrimonial de titularitat pública.

Entre els trams que seran objecte dels citats projectes de recuperació figuren els de Alputzar Nou, Binisues, Binimoti, Terra Roja i Santa Rita. També s'ha arribat a l'acord de encarregar la redacció del document ambiental d'aquest expedient.

“La reunió d'avui constitueix una primera passa per arribar a punt de consens entre les diferents parts implicades”, explica el conseller de Mobilitat i Projectes, Luis Alejandre, fent-se ressò de l' acord del Ple de l’Ajuntament de Ferreries, adoptat per unanimitat, en data 27 d’octubre de 2014.

El Consell Insular de Menorca, durant l’any 2013 i 2014 ha realitzat una feina acurada amb relació als aspectes històrics, tècnics, ambientals, cartogràfics, cadastrals, registrals, jurídics i de traçat amb relació al denominat Camí d’En Kane.

El Consell Insular de Menorca, considera justificada, i molt beneficiós per Menorca, poder assolir un traçat continu entre el castell de Sant Felip des Castell i el baluard de Sant Nicolau de Ciutadella de Menorca, corresponent a l’antic traçat del camí públic denominat “Camí d’En Kane”, principalment per raons de interès general, medi ambientals perquè ja es troba integrat al paisatge menorquí, per seguretat i per incrementar l’atractiu turístic de l’Illa.


Antecedents

Cal recordar que el camí d'en Kane és un antic camí públic d’origen militar que travessa Menorca. El camí públic es va construir durant l'ocupació britànica al segle XVIII (1720), mentre En Richard Kane era governador de l'illa, construint aquesta important via interior, entre la zona de llevant i la zona de ponent de l’illa de Menorca.

Actualment el Camí d’En Kane té un tram obert al trànsit rodat entre el Castell de Sant Felip d’Es Castell i Maó, i entre Maó i Es Mercadal, d’uns 25 quilometres,

Són molt nombroses les publicacions i treballs d’autors diversos amb relació al Camí d’En Kane i del seu traçat, així com de treballs cartogràfics i mapes, entre els quals destaquen els següents:

Mapa de 1714. Mapa dels arxius nacional britànics, del denominat “Royal English Road Menorca”, que recull el traçat del Camí d’En Kane, amb format TIFF SCAN (TNA document reference MR1/167. X2).

Mapa de 1752. Mapa de John Armstrong, que recull el traçat del Camí d’En Kane.

Mapa de 1786. Mapa de Lindemann, de descripció geogràfica i estadística de l’illa de Menorca.

Mapa de 1.790. Mapa de Luís Estanislao de la Rochette, que forma part dels arxius del Museu Greenwich de Londres, on consta el Mapa Topogràfic de Menorca de 1790, creat baix la dominació francesa pel geògraf francès.

Mapa de 1878. Mapa de delimitació de traçats del Camí d’En Kane i de la carretera general projectada a Menorca.

Mapa de 31 de maig de 1894. Mapa de delimitació exacta del Camí d’En Kane. Arxiu Militar de Menorca.

Mapa de 1907. Mapa de Francesc Hernández Sanz, a escala 1:200.000, que recull el traçat del Camí d’En Kane.

Mapa de ¼ Segle XX. Mapa de la Comandància d’Artilleria, a escala 1:150.000, que recull el traçat del Camí d’En Kane. Arxiu Militar de Menorca.

Mapa de 1956. Mapa de Josep Mascaró i Pasarius (Geògraf i arqueòleg), on es recull, entre d’altres , l’antic Camí d’En Kane.

Mapa de 1997. Mapa de Joan Serra Moll, que recull el detall del projecte de recuperació del Camí d’En Kane.

Mapa de 1982. Mapa del Consell Insular de Menorca, a escala 1:10.000, amb ampla documentació gràfica, que es va realitzar per encàrrec del Consell Inter insular, tenint en consideració les diverses aportacions, entre les qual destaquen les realitzades per Luís Estanislao de la Rochette (1.790), Bernat Calvet (1.890) i per Francesc Hernández Sanz (1.908) al seu llibre “Compendi de Geografia i Història de Menorca”, Miguel Angel Moreno Álvarez (1.909), José Cotrina Ferrer (1.921), Jaime Vidal Villalonga (1.929 i 1.933) i Jaume Ferrer Aledo (1.948), entre d’altres.

En data 12 de setembre de 1990, per Resolució de la Consellera de Cultura, Educació i Esports del Govern Balear s’acordà incoar l’expedient per a la declaració com a bé d’interès cultural amb categoria de monument, el camí d’en Kane ubicat a l’illa de Menorca. La resolució que, fou publicada íntegrament en el BOCAIB número 129 de data 23 d’octubre de 1990, es remet, pel que fa a la descripció de l’immoble i als límits de la zona de protecció al voltant del bé, a la documentació que consta al seu annex I, on, d’una banda és conté, una breu motivació de l’inici de l’expedient i de l’altra un plànol de l’illa de Menorca, escala 1:200.000 on hi figura el traçat del camí. No consta a l’expedient que s’hagi realitzat cap altra tràmit d’ençà l’adopció de la resolució que l’esmentada publicació al BOCAIB.

En data 19 de setembre de 1990, s’aprova una moció del ple del Consell insular de Menorca, on es sol·licita a la Conselleria de Cultura, Educació i Esports del Govern Balear la incoació de l’expedient per a la declaració del camí com a bé d’interès cultural i l’acord de la Comissió de Patrimoni històric artístic de Menorca de data 15 de juny de 1990, on s’informa favorablement la proposta de la Conselleria de Cultura, Educació i Esports del Govern Balear, d’incoació de l’expedient.

En data 13 de desembre de 1994, s’aprovà la Llei 6/94, d’atribució de competències als consells insulars en matèria de patrimoni històric, de promoció soci cultural, de dipòsit cultural de llibres i esports, es transferiren als consells insulars, el gruix de les competències que, fins llavors, corresponien a la comunitat autònoma en matèria de patrimoni històric i en particular la resolució íntegra dels expedients de declaració de béns d’interès cultural.

En data 14 de desembre de 2001, es va aprovar la Llei 16/2001, d’atribució de competències als consells insulars en matèria de carreteres i camins. (Publicada al BOIB 153 de 22.12.2001).

En data 4 de novembre de 2013, (RE CIM 21902), el Ple de l’Ajuntament de Ferreries en sessió extraordinària, va adoptar, entre d’altres, per unanimitat el següent acord :

“Aprovació, si es cau, de moció conjunta per instar al Consell Insular de Menorca a recuperar el tram de l’antic camí públic denominat “Camí d’En Kane”, al seu pas per Ferreries”.

En data 12 de desembre de 2013, el Ple de l’Ajuntament de Ciutadella de Menorca, en sessió ordinària, va adoptar, entre d’altres, per unanimitat el següent acord:

“Instar al Consell Insular de Menorca a realitzar totes les passes adients destinades a poder aconseguir l’objectiu de recuperació de l’antic camí públic denominat “
Camí d’En Kane”, al seu pas pel terme municipal de Ciutadella de Menorca”.

En data 29 de gener de 2014, el Ple de l’Ajuntament d’Es Mercadal Menorca, en sessió ordinària, va adoptar, per unanimitat, l’acord relatiu a instar al Consell Insular de Menorca a recuperar el tram de l’antic camí públic denominat “Camí d’En Kane”, al seu pas pel terme municipal d’Es Mercadal.


Maó, 9 de març de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS