Notícies i actualitat

La pròxima tardor s’inicien les obres de la nova planta de tractament de residus de Milà

Data : 23/08/2018

Davant les recents informacions aparegudes en diversos mitjans de comunicació referents a la gestió dels residus a Menorca, volem fer els següents aclariments:

Planta de tractament de residus de Milà
1. El 29 de juny de 2017 el Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears autoritza el projecte de millora de les instal·lacions de tractament i valorització de residus de Milà, d'acord amb l’avantprojecte presentat per la UTE ES MILÀ en el marc del contracte de gestió del servei públic de tractament, valorització i eliminació de residus signat l’1 de desembre de 2015.

2. A partir d’aquell moment la UTE ES MILÀ inicia els treballs de redacció del projecte executiu, el qual haurà de ser supervisat per la direcció tècnica contractada des del Consorci de Residus i Energia de Menorca. Aquesta revisió és precisament la que s’està realitzant a hores d’ara, amb la finalitat de què en la pròxima tardor es puguin iniciar les obres.

3. Contràriament a l’ús excessiu de l’abocador que s’ha portat a terme fins a l’actualitat, el projecte de nova planta va més enllà i permetrà incrementar enormement (més del 50%) els percentatges de valorització dels residus recepcionats, gràcies principalment a: l’automatització de les línies de tractament, la implantació d’un sistema de digestió anaeròbia, l’ampliació de la superfície destinada al compostatge de matèria orgànica i l’aprofitament de gran part del rebuig per a elaborar combustible derivat del residu (CSR).

El projecte de millores contempla tant la demolició, com el condicionament, reforma i nova construcció d'edificacions, passant d'una superfície construïda d'aproximadament 9.800 m² a 13.000 m², el que representa un increment del 33%. Pel disseny de les edificacions s'ha tingut en compte la seva integració en el paisatge. A més, es planteja el tancament de totes les naus per minimitzar l'impacte d'olors i la dispersió de residus a l'entorn.

El sistema de recollida i segregació de les aigües també s’ha dissenyat amb la finalitat d'aconseguir un ús eficient de l'aigua, mitjançant el sanejament de les aigües residuals, la recirculació dels lixiviats, la recollida i depuració de les aigües grises a una bassa específica i la recollida d'aigües pluvials que s'aprofitaran a la mateixa instal·lació.

Les naus comptaran amb un sistema de climatització, renovació d'aire i ventilació, de tal manera que l'aire carregat serà depurat mitjançant un biofiltre.

També es renova completament tot el paviment, instal·lació elèctrica, instal·lació de sanejament i sistema contraincendis.

Finalment destacar l'edificació d'una aula ambiental just a l'entrada de les instal·lacions que permetrà l'organització de visites per tornar a apropar la gestió dels residus a la població menorquina.

La inversió total a realitzar és de 20.738.528,63 €, que es reparteix de la següent forma:
OBRA CIVIL = 11.958.212,63 €
INSTAL·LACIONS = 500.000,00 €
EQUIPS FIXOS = 7.220.316,00 €
MAQUINÀRIA MÒBIL = 1.060.000,00 €
TOTAL = 20.738.528,63 €

Per poder fer front a aquesta inversió, s'ha previst la seva inclusió dintre dels cànons d'entrada de residus a les instal·lacions de Milà, durant la totalitat de la vigència del contracte.

4. L’inici d’una concessió amb unes instal·lacions que es trobaven totalment en precari i la necessitat d’haver de gestionar els residus sense pausa, amb l’objectiu últim de seguir prestant el servei a ciutadans i ajuntaments, complica la programació i execució de les obres, les quals s’hauran de realitzar per seccions. Per aquests motius, ha estat una planificació complexe que no ha estat fàcil de dissenyar.

5. En qualsevol cas, les actuals instal·lacions no impedeixen en cap cas que la ciutadania opti per opcions més correctes mediambientalment, com són reduir, o en segon terme, separar per a reciclar els residus que genera. Amb la planta actual aquesta última solució és perfectament viable, ja que els residus es preparen pel seu enviament cap a recicladors fora de l’illa, evitant que finalitzin a l’abocador.

Execució d’obres en abocadors
Des de l’inici de la nova concessió ja s’ha invertit un muntant d’1,5 milions d’euros en les obres de segellament i restitució ambiental de l’abocador de residus no perillosos de Milà II. Les obres consisteixen principalment en:

- El conformat de la plataforma superior i moviment de terres necessari per aconseguir una geometria més estable.
- La captació i drenatge d'aigües netes.
- La captació i drenatge de lixiviats.
- La desgasificació forçada.
- El segellat de la plataforma superior.
- La impermeabilització de talussos, que serviran pel recolzament i creixement en alçada de l'abocador actualment en explotació.

Amb la clausura d'aquest abocador antic s'aconseguirà confinar els residus dipositats el que minimitzarà substancialment la possible afectació a l'entorn.

Ja s’han finalitzat les obres de millora del segellat de l’abocador antic de Milà I, consistents en l’execució de mesures correctores que han permès maximitzar el confinament dels residus abocats, les quals han suposat un cost del voltant de 340.000,00 €.

Finalment, també han finalitzat les obres de millora de la cel·la III i la bassa de lixiviats de la planta, que han suposat una inversió de 715.000,00 €.

Disponibilitat de les dades de residus de Menorca
Les dades de tots els serveis i actuacions que presta el Consorci de Residus es pengen periòdicament a la pàgina web, per tal que estiguin actualitzades i disponibles en tot moment (www.cremenorca.org).

Planta TIV
En relació a aquest tema dir que actualment encara no han finalitzat les obres de demolició del TIV, motiu pel qual els terrenys no han pogut ser retornats a l’Ajuntament de Maó per tal de tramitar la seva recepció per part del Consorci.

Nou contracte de deixalleries
Pel que fa al nou contracte de deixalleries, sí que s’han ampliat els horaris a demanda dels Ajuntaments. D’altra banda, les tarifes aprovades únicament s’apliquen a quatre tipologies de residus (obra, fustes, poda i voluminosos) sempre i quan se sobrepassin els pesos màxims anuals estipulats. En el cas d’usuaris particulars aquest fet és poc probable, però en canvi es dissuadeix als industrials perquè derivin els seus residus a gestors autoritzats i no col·lapsin les instal·lacions.Maó, 23 d’agost de 2018

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS