Notícies i actualitat

El projecte LIFE+BOSCOS reuneix el comitè de seguiment per explicar la finalització de les actuacions forestals demostratives

Data : 20/02/2015

Des del passat dia 1 de juliol, la Conselleria d’Economia, Medi Ambient i Caça, a través de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, ha tornat a posar en marxa el projecte LIFE+BOSCOS: “Gestió Forestal Sostenible a Menorca en un context de canvi climàtic”.

Avui divendres 20 de febrer s'ha reunit el Comitè de seguiment del projecte (format per representants de les Administracions i entitats implicades en la gestió i/o el gaudi forestal i per representants de propietaris forestals) al Centre de convencions des Mercadal per donar compta de les feines fetes els darrers sis mesos i les activitats previstes fins a la finalització del projecte, el proper 30 de juny.

El conseller d'Economia i Medi Ambient, Fernando Villalonga, ha donat la benvinguda als assistents i ha agraït als propietaris de les finques pilot la seva col·laboració amb el projecte. Seguidament, la directora del projecte, Agnès Canals, ha explicat detalladament una de les principals actuacions que s'han realitzat en aquesta segona fase del projecte que han estat els treballs forestals demostratius a les finques pilot del projecte, les quals ja havien sigut objecte d'ordenació amb un Pla de Gestió Forestal Adaptatiu en l'anterior fase del LIFE+BOSCOS.

Així doncs, la passada tardor van començar les actuacions forestals per a la reducció de l'estrès hídric, el risc de plagues o el risc d'incendis, entre d'altres mesures d'adaptació als impactes del canvi climàtic, a nou finques pilot situades en els municipis de Ciutadella, Ferreries, Alaior i Maó. En cada cas es va definir l'objectiu de l'actuació amb l'assessorament del Comitè Científic del projecte tenint en compte les característiques de la massa forestal i dissenyant prou rèpliques perquè els resultats siguin comparables i extrapolables. Així, s'han fet proves demostratives d'adaptació mitjançant treballs forestals dirigits a:

- Augmentar la diversitat estructural i l'heterogeneïtat del bosc
- Disminuir l'estrès hídric de les masses forestals
- Mantenir el mosaic agroforestal
- Controlar el risc d'erosió mitjançant la restauració hídrica forestal

Les actuacions forestals que ha dut a terme el projecte LIFE+BOSCOS han tingut un cost total de 170.000 euros i han estat executades per empreses especialitzades en el sector forestal (sis empreses locals i una de València).

Tots els treballs s'han dissenyat sota estrictes criteris de sostenibilitat i, gràcies al seu seguiment detallat, s'estan estudiant els costos i beneficis directes i indirectes tant econòmics com ambientals. Els resultats es presentaran en un seminari dirigit al sector que se celebrarà a la primavera del 2015 i es difondran a través d'una publicació de bones pràctiques forestals que serà un dels resultats finals del projecte.

La reunió ha acabat amb una visita a la finca pública de s'Arangí, cosa que ha permès al Comitè de Seguiment conèixer de primera mà l'itinerari interpretatiu que el projecte LIFE+BOSCOS ha dissenyat dins aquesta finca per donar a conèixer a tota la població els beneficis ambientals del bosc i la seva gestió.

Gràcies a l'execució de treballs forestals demostratius, a l'anàlisi del seu rendiment econòmic i ambiental i amb la transferència dels resultats, el projecte LIFE+BOSCOS està contribuint a l'actualització i dinamització del sector forestal i al desenvolupament rural de l'Illa.

Maó, 20 de gener de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS