Notícies i actualitat

El Consell aposta per l'energia neta: 234 plaques fotovoltaiques i cotxe elèctric

Data : 19/02/2015

El Consell Insular de Menorca aposta per l'ús d'energies netes i per açò ha instal·lat al terrat de la seu de Maó 234 plaques fotovoltaiques i té a la seva disposició un cotxe elèctric a disposició del personal d'aquesta administració.

Aquesta iniciativa s'emmarca en una política d'impuls de l'activitat econòmica relacionada amb la protecció del medi ambient, en la que l'eficiència i l'estalvi energètic, les energies renovables i la mobilitat elèctrica són protagonistes especials, com es va posar de manifest en primer Congrés d'energies renovables i sostenibilitat en territoris insulars celebrat el passat mes d'abril.


Antecedents:

El Consell Insular de Menorca, per mitjà de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, va aprovar en data 11/07/2013 iniciar expedient de contractació de la redacció del projecte, execució i manteniment d'una instal·lació fotovoltaica i quatre punts de recàrrega de vehicles elèctrics a la seu del Consell Insular de Menorca.

El 14/05/2014, un cop avaluades totes les ofertes, el Consell d'Administració de l'Agència Menorca Reserva de la Biosfera, adjudicà el contracte a l'oferta presentada per GAMMA SOLUTIOS SL amb un pressupost de 89.692 € que representava una rebaixa del 42,92% respecte del preu de sortida.

El començament de les obres, un cop tramitats els permisos corresponents, es va iniciar a primer de setembre de 2014, enllestint-se el muntatge estructural a mitjan més i completant el camp fotovoltaic a mitjans d'octubre. La instal·lació va començar a funcionar en proves el dia 19 de novembre de 2014, un cop superades les proves amb la companyia distribuïdora.

Principals característiques:

De les característiques distintives de la instal·lació prevista podem destacar que es tracta d'una planta fotovoltaica de 50 kW (59,67 kWp) situada sobre la coberta de la seu del Consell Insular, connectada a la xarxa elèctrica interior en règim d'autoconsum íntegre (evitant la injecció d'excedents a la xarxa externa). També s'han habilitat quatre punts destinats a la recàrrega de vehicles elèctrics, i un sistema de monitorització i seguiment del funcionament de la instal·lació, que reuneix les següents característiques:

Inversió realitzada: 89.692,00 €, IVA exclòs.
Generació prevista: 84.989 kWh anuals amb una degradació màxima de l'1%.
Estalvis estimats: 9.636,61 €/any en el terme d'energia i 13,009,17 €/any en terme de potència (reduint la potencia contractada). Per tant, estalvi anual total: 22.645 euros
Període d'amortització sense ajudes: inferior a 5 anys.
Vida útil: 25 anys.
Temps d'execució: 3 mesos des de l'aprovació definitiva del projecte.
Estalvi d'emissions de gasos d'efecte hivernacle: 78 tones equivalents de CO2 a l'any.
234 plaques fotovoltaiques de 255 W de silici policristal·lí.
4 inversors de connexió a xarxa de 12.500 W.
4 punts de recàrrega de vehicles elèctrics.


Configuració de la instal·lació:

L'estructura portant del camp fotovoltaic està realitzada amb perfils d'alumini anoditzat empernats sobre lloses de formigó armat de 8 cm de gruix, col·locades sobre la coberta invertida de l'edifici.

El camp fotovoltaic està format per 234 panells de 255 W repartits entre 4 inversors trifàsics de 12,5 kW de potència nominal.

Cal indicar que en el disseny del camp fotovoltaic s'ha cercat la màxima integració arquitectònica, evitant alterar la perspectiva visual del mateix. S'ha limitat l'alçada del camp solar, de forma que no superi la cota màxima de la coberta, alineant-se en la mateixa orientació de la línia de façana que presenta una declinació de 47º respecte el sud.

Resultats esperats:

L'objectiu primer d'aquest projecte és reduir el consum energètic del Consell Insular i fomentar l'ús d'energies renovables.

La instal·lació executada reduirà el consum d'energia procedent de la xarxa elèctrica en un 14%


Amb l'actuació portada a terme, el Consell Insular deixarà d'abonar 22.645 € de la seva factura elèctrica. D'aquesta forma la recuperació de la inversió efectuada es realitza en un període inferior a 5 anys i, gràcies a l'ajuda del Govern de les Illes Balears amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el període d'amortització ha quedat reduït a 2,5 anys.

Cal dir que es tracta del primer edifici del Consell Insular en disposar de plaques fotovoltaiques.

Punts de recàrrega de vehicle elèctric:

Dins del mateix projecte, s'han instal·lat 4 punts de recàrrega de vehicle elèctric a l'aparcament soterrani de la institució que es podran fer servir per la flota de vehicles dels diferents serveis del CIM i també pels treballadors.

El punts instal·lats permeten dues modalitats de càrrega del vehicle, lenta i semi-ràpida.


El vehicle elèctric del CIMe:

El consell insular ha adquirit un vehicle elèctric que reuneix les següents característiques:

Marca Renault
Model ZOE
Velocitat màxima: 135 km/h
Autonomia: 150 km
Preu (iva inclòs) 25.819 euros

El vehicle elèctric adquirit te dues modalitat de càrrega, lenta i semi-ràpida. La primera es pot fer per mitjà d'una toma de corrent de 16A com les que tenim a les nostres llars i requerix d'unes 15h per assolir una càrrega complerta, mentre que la semi-ràpida utilitza una toma especial de 32 A i el temps de càrrega es redueix a 8h. Hem calculat que el cost en electricitat del vehicle adquirit serà de 225,21 € per cada 10.000 km, 5,6 cops més baix que en el cas del gasoil.

Maó, 19 de febrer de 2015.


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS