Notícies i actualitat

Finalitzen les obres de restauració del mosaic de la Basílica Paleocristina de Torelló

Data : 27/07/2018

A petició del departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, el Ministeri de Cultura ha portat a terme aquest hivern la neteja i restauració del mosaic de la basílica paleocristiana de Fornàs de Torelló (Maó). També s’ha aprofitat per renovar i reparar el tancament construït fa uns anys per impedir el pas d’animals a sobre del mosaic i que el protegeix dels elements climatològics. Aquests elements s’havien deteriorat pel pas del temps.

El mosaic des Fornàs de Torelló és un dels dos exemples de mosaic pavimental en un edifici religiós dels primers anys del cristianisme que es conserven a Menorca, l’altre és el de l’illa del Rei, un fragment del qual actualment es pot veure al Museu de Menorca. La basílica paleocristiana des Fornàs de Torelló va ser descoberta i excavada a finals dels anys 50 del segle XX per M. Lluïsa Serra i el notari Flaquer. Els anys 70 del segle XX l'Estat espanyol va adquirir la propietat d'aquest bé, i és per aquest motiu que aquesta administració s’ha encarregat de les inversions necessàries de condicionament i de restauració cada vegada que ha sigut necessari, mentre que el Consell Insular se’n fa càrrec del seu manteniment ordinari. La brutor acumulada durant les darreres dècades, que ja no es podia eliminar amb una neteja mecànica i que necessitava la participació d'un restaurador, va motivar que el Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular de Menorca demanés al Ministeri de Cultura que es fes càrrec d'una intervenció.

Les tasques portades a terme han permès que el mosaic es pugui apreciar millor. També s'ha aprofitat per eliminar els ancoratges de la primera coberta que es va posar per protegir el mosaic, que no s'havien arribat a eliminar quan es va construir la coberta actual. Per altra banda, s'ha col·locat una capa de grava al voltant del mosaic, per tal que el conjunt quedi cromàticament integrat.

La malla metàl·lica que protegeix el bé s'ha substituït totalment per una amb un diàmetre d'obertura més petit, que impedeixi el pas dels ocells. El gruix del filferro és més prim, fet que millora la visió des de l'exterior. També s'ha arreglat la plataforma de fusta que envolta l'estructura i l'escala d'accés. Finalment, s'han reposat els vidres de la banda nord, alguns dels quals s'havien romput.

La intervenció s'ha aprofitat per fer una fotogrametria de tot el mosaic, de forma que ara es disposa d'una imatge completa, sense deformacions i en bona resolució de tota la superfície. Aquesta imatge s'ha pogut emprar en la maqueta de la basílica que s'ha elaborat per al nou muntatge del Museu de Menorca, inaugurat fa pocs dies.

L’arquitecte director de les obres ha estat n’Enric Taltavull. Les obres van ser adjudicades a l’empresa M. Polo per un valor de 60.000 €. També s’ha comptat amb els treballs tècnics de Montserrat Anglada, arqueòloga-restauradora i Ismael Moll Pelegrí, arqueòleg. L’arquitecta encarregada per part del Ministeri ha sigut M. José del Toro.

Maó, 27 de juliol del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS