Notícies i actualitat

El Consell i els vuit ajuntaments aproven una guia tècnica i pràctica per a l’eliminació de barreres arquitectòniques i comunicatives

Data : 18/07/2018

El Consell i els vuit ajuntaments aproven una guia tècnica i pràctica per a l’eliminació de barreres arquitectòniques i comunicatives

El Consell Insular de Menorca i els vuit ajuntaments de l’illa han aprovat una Guia tècnica i pràctica per a l’eliminació de barreres arquitectòniques i comunicatives que pretén homogeneïtzar el tractament d’aquests temes a tots els municipis de Menorca.

És per aquest fet, que des del departament d’accessibilitat de la Fundació de Discapacitats s’ha elaborat un recull d’exemples pràctics de com plantejar l’accessibilitat en l’entorn urbà des de diferents vessants, ja sigui en quant a la ubicació i sistema constructiu, com en el tipus de material a posar en cada cas.

La consellera de Cooperació Local i Promoció Turística, Maite Salord, ha destacat que des del Consell “som conscients, des del primer moment, que és una obligació dels poders polítics treballar per fer possible un entorn apte per al màxim nombre de persones, en condicions de confort, seguretat i igualtat. És un element fonamental per aconseguir una societat basada en igualtat de drets i d’oportunitats”.

L’entrada en vigor de la Llei 8/2017 d’Accessibilitat Universal de les Illes Balears obliga a les administracions a un compromís ferme per aconseguir unes poblacions més accessibles. Les competències del Consell Insular de Menorca venen determinades en l’article 6.2 de la llei i són:

• Establir criteris i mecanismes per garantir l’aplicació coordinada de la normativa d’accessibilitat en tot el territori insular.
• Dur a terme l’activitat del foment de la matèria d’accessibilitat universal.
• Controlar el compliment del que estableix aquesta llei, i també dur a terme la funció inspectora i la potestat sancionadora, en l’àmbit de les seves competències.

En aquest sentit, des del departament de Cooperació local s'ha treballat amb els ajuntaments, a través de la Comissió de Presidents de Corporacions Locals de Menorca, perquè, d'entrada, hi hagi aquest compromís, a partir d’uns criteris o directrius que proposats per la Comissió assessora en matèria d'accessibilitat, d'anar duent a terme actuacions per millorar l'accessibilitat als municipis, que és aquesta Guia que es presenta avui.

Com ha explicat, Josep Capella, coordinador d’Accessibilitat de la Fundació de Discapacitats de Menorca, la guia pretén explicar les passes que s’han de donar per tal que els municipis puguin desenvolupar els seus propis Plans d’Accessibilitat o redactar l’Ordenança Municipal per a l’eliminació de barreres arquitectòniques i comunicatives. Entre els principals objectius es troben:

• Facilitar la redacció del Pla, enfocat als municipis de Menorca, amb el que es pretén aportar una metodologia clara i poder trobar consells pràctics que facilitin la seva redacció.

• Ser un instrument de consulta útil per als Ajuntaments, per això, no tan sols proposa una metodologia general, sinó també alguns exemples de mala praxis a diferents elements.

• Ser útil per als tècnics que desenvolupen tasques d’Accessibilitat, i amb la seva lectura condueixi a la redacció del Pla o Ordenança, sense excessius problemes i que es puguin trobar fàcilment les ajudes que siguin necessàries.

Un cop elaborada aquesta guia el següent pas és que els diferents ajuntaments de Menorca l’aprovin en els seus respectius plenaris.

Maó, 17 de juliol del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS