Notícies i actualitat

Nova campanya de prevenció contra la plaga del becut vermell

Data : 07/02/2015

Aquest dilluns, 9 de febrer, s'inicia la campanya de prevenció i lluita contra la plaga del becut vermell, impulsada pel Consell Insular de Menorca i l'Agència Reserva de Biosfera.

L'objectiu principal de la campanya és transmetre a la població la necessitat de prevenir i lluitar de forma conjunta contra la plaga del becut vermell, perquè “les plagues es combaten entre tots”.

El becut vermell va ser detectat per primera vegada a Espanya el 1994 a la província de Granada i des de llavors s'ha estès en forma de plaga per gairebé la totalitat d'Andalusia, Múrcia, Comunitat Valenciana, Catalunya i Illes Balears. A Menorca va arribar l'octubre de l'any 2013.

Actualment Menorca disposa d'un cens de 26.107 palmeres, 3.805 públiques i 22.302 privades. Des d'inici del mes d'octubre de l'any 2013 s'han detectat 169 palmeres afectades, de les quals 100 estan en tractament, 29 estan sanejades i 40 s'han hagut d'eliminar.

Els propietaris, així com els ajuntaments, estan obligats a retirar les palmeres afectades, perquè si no es tracten les palmeres seran atacades per la plaga i moriran. Mentre trobi palmeres canàries pel camí sense tractar, la plaga seguirà creixent. L’única estratègia que s'ha demostrat eficaç per protegir les palmeres és realitzar entre tres i quatre tractaments a l'any.

En els darrers mesos, el Consell Insular de Menorca ha centrat els esforços a inspeccionar i obligar a realitzar tractaments periòdics, per detectar possibles palmeres afectades i evitar així que es comercialitzin i es continuï expandint la plaga.

Paral·lelament s'ha reforçat la formació dels professionals, amb diferents cursos que s'han desenvolupat des de molt abans de l'inici de la plaga i que encara avui es continuen impartint a l'Escola de Capacitació Agrària de Menorca.

La campanya tindrà una durada de dos mesos (febrer i març) i estarà formada per dos blocs. El primer es realitzarà durant la segona i tercera setmana de febrer amb el lema “STOP BECUT VERMELL, PROTEGEIX LES TEVES PALMERES, FEBRER MES DE LA PODA” .

I el segon es durà a terme durant les dues primeres setmanes del mes de març amb el lema “STOP BECUT VERMELL, PROTEGEIX LES TEVES PALMERES, REALITZA TRACTAMENTS PREVENTIUS PERIÒDICS”.

Per la seva banda el conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Vilallonga, recorda que la forma més eficaç de minimitzar la plaga és que totes les palmeres de l'illa estiguin fumigades i tractades, un tractament que ha de realitzar personal qualificat.

Reitera que la comunicació, la informació i la formació són bàsiques per aturar l'avanç de la plaga. Destaca que avui, després de diversos mesos de plaga, hem aconseguit que només 40 palmeres s'hagin hagut d'eliminar, i insisteix que entre tots hem d'incrementar la vigilància, la consciència i els nostres esforços per combatre la plaga.


Maó, 7 de febrer del 2015


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS