Notícies i actualitat

Es formalitza l’adquisició de Son Catlar per part del Consell Insular de Menorca

Data : 18/07/2018

Ahir es va signar, per part dels fins ara propietaris del jaciment i la presidenta del Consell Insular, Susana Mora, la compravenda del poblat de Son Catlar. Aquest monument ocupa una extensió total de 4,4 hectàrees, tot i que la superfície adquirida pel Consell Insular abasta 8,6 hectàrees, ja que inclou una zona adequada per a estacionar vehicles i una franja de terreny al voltant del poblat.

L'interès d'aquest jaciment arqueològic recau fonamentalment en el fet que és l'únic poblat menorquí que conserva complet tot el perímetre de la murada. Aquesta estructura presenta una longitud de 900 m, una alçada màxima de 3 metres i una amplada màxima de 6 metres. El sistema defensiu de Son Catlar constitueix un conjunt de primordial importància per a l'estudi del final de l'època talaiòtica i les seves influències externes. Per altra banda, a l'interior del poblat s'hi troba tota la tipologia arquitectònica dels poblats talaiòtics: es conserven diversos talaiots i un recinte de taula que, a diferència de tots els altres coneguts, té dos portals d'accés a la façana. El conjunt es completa amb restes de cases talaiòtiques circulars i altres construccions.

La circumstància de conservar les murades ha fet que l'interior del poblat es trobi més intacte que en altres casos on els interiors dels poblats han quedat convertits en tanques cultivables, la qual cosa permetrà estudiar també l'urbanisme del final de l'època talaiòtica.

A aquest interès científic se li han d'afegir els avantatges que representa en relació al foment de les visites: l'accés des del concorregut camí de porta a les platges de Son Saura, i l'existència d'un lloc on aparcar vehicles.

En definitiva, Son Catlar constitueix, juntament amb Torre d'en Galmés (Alaior), un dels dos poblats talaiòtics més ben conservats de l'illa i amb més potencial per a explicar als visitants la cultura talaiòtica. Però mentre que Torre d'en Galmés és de titularitat pública i l'administració, tant estatal com insular, hi ha invertit recursos econòmics, constituint avui dia el jaciment de referència de l'arqueologia menorquina, Son Catlar és de titularitat privada i requereix inversions públiques per posar-lo en valor. La seva adquisició permetrà no només intensificar les tasques d'investigació, sinó també fer visitables noves zones, millorar els itineraris dins del jaciment, instal·lar nous plafons explicatius, etc. En aquest sentit, s'ha de tenir en compte que, una vegada que el jaciment sigui públic, es podran presentar projectes d'intervenció a convocatòries d'ajuts estatals.

Per tal d'ordenar i planificar aquestes actuacions, el Departament de Cultura i Educació del Consell ha iniciat ja els tràmits per encarregar l'elaboració d'un Pla Director del jaciment. Aquest document serà una eina que permetrà establir quines són les zones prioritàries per la investigació i la consolidació, com s'ha de museïtzar el jaciment, quines han de ser les línies mestres per donar-lo a conèixer i potenciar les visites, etc. Aquells professionals o empreses interessades a presentar al consell una oferta per fer aquesta feina poden consultar les bases a la següent adreça:

http://www.cime.es/Documents/Edictes/10761edi.pdf

Per altra banda, amb aquesta adquisició es pal·liarà la situació de la manca de jaciments arqueològics públics a Menorca. S'ha de tenir en compte que de tots els poblats talaiòtics existents a Menorca, únicament tres són públics: Torre d'en Galmés, Montefí i una part de Trepucó.

Així mateix, la seva localització a la banda de ponent de l'illa permetrà equilibrar la distribució dels més importants poblats talaiòtics visitables de titularitat pública, amb Trepucó a la zona est, Torre d'en Galmés a la zona central i Son Catlar a la zona oest.

Aquest jaciment arqueològic compta amb la declaració de Bé d'Interès Cultural, el màxim nivell de protecció del patrimoni històric. Actualment és de titularitat privada, i formava part originalment de la finca agrícola del mateix nom, però va ser segregat recentment.

El preu de compra, establert a través de les taxacions encarregades pel Consell Insular i els actuals propietaris, s'ha establert en 573.213,13 €. A aquesta quantitat s'hi ha d'afegir el cost de la segregació, que és de 6.831,60 €, per la qual cosa, el preu de compra ha estat de 580.044,73 €.

El pressupost per realitzar aquesta compra s'insereix en el marc del programa de les Inversions Financerament Sostenibles, a càrrec del superàvit pressupostari insular corresponent al 2016.


Maó, 18 de juliol del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS