Notícies i actualitat

L’Obra Social ”La Caixa” i el Consell Insular de Menorca renoven el seu compromís amb la gent gran de Maó

Data : 11/07/2018

La Fundació Bancària ”la Caixa” i el Consell Insular de Menorca han signat avui un acord per tal de reforçar el programa de Gent Gran i potenciar la tasca de promoció de l’envelliment actiu i actualitzar la programació que ofereixen conjuntament a la gent gran de Maó.

La Consellera Insular de Benestar Social i Família del Consell Insular de Menorca, Maria Cabrisas i el Director de l’Àrea de Negoci de CaixaBank a Menorca, Toyo Tudurí, han signat avui el conveni que pretén millorar el benestar i fomentar el respecte a aquest col·lectiu en el marc del programa de gent gran.

El programa de Gent Gran de l’Obra Social ”la Caixa” s’actualitza i amplia els tallers de promoció de la salut i el benestar amb el nou taller En forma!, els projectes de participació social i voluntariat, els de formació en tecnologies de la informació i comunicació i una nova línia de desenvolupament vital amb el programa Viure bé, sentir-se millor.


La Consellera Insular de Benestar Social i Família del Consell Insular de Menorca, Maria Cabrisas, i el Director de l’Àrea de Negoci de CaixaBank a Menorca, Toyo Tudurí, han renovat aquest matí a la seu del Consell Insular de Menorca el seu compromís per promoure l’envelliment actiu.

L’Obra Social ”la Caixa” i el Consell Insular de Menorca reforcen el seu compromís amb les persones grans amb la signatura del conveni per desenvolupar el programa de Gent Gran al Centre de Persones Majors de Maó.

Durant la vigència de l’anterior conveni (2016-2017), aquest centre ha acollit 47 activitats i tallers dels quals han participat 583 persones grans.

El programa de Gent Gran és el més emblemàtic de l’Obra Social “la Caixa” i els seus orígens es remunten a 1915. Des de fa un segle, els projectes posats en marxa pel programa s’han anat adaptant a les realitats per donar resposta, juntament amb agents com el Consell Insular de Menorca, a les noves necessitats socials d’aquest col·lectiu.

La nova generació de persones grans
L’objectiu del programa de Gent Gran és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se alhora a les seves necessitats actuals.

El programa inclou tallers de promoció de la salut i el benestar, projectes de participació social i voluntariat, i projectes de formació en tecnologies de la informació i comunicació.


Tallers de promoció de la salut i el benestar

Despertar amb un somriure
Aquest taller vol contribuir al benestar i a la salut intentant donar resposta a les preocupacions que sorgeixen sovint entre la gent gran pel fet de no dormir bé, amb la voluntat d’informar per tenir més coneixements sobre el son i les seves alteracions, i oferir estratègies que ajudin a aconseguir un descans nocturn reparador.

Activa’t
L’objectiu d’aquest taller és donar a conèixer com funciona el nostre cos —en particular, el cervell— i quins són els efectes de l’envelliment, i posar a l’abast de la gent gran eines per detectar la diferència entre envelliment natural i malaltia, per tal d’ajudar a entendre la importància d’una vida activa amb vista a gaudir d’un benestar més gran en aquesta etapa de la vida.

Menys dolor, més vida
Taller per promoure el benestar i la millora de la qualitat de vida de persones grans afectades pel dolor, i de persones grans no afectades pel dolor però que volen tenir eines per prevenir-lo. Pretén ajudar a combatre creences com ara que el dolor és un mal de l’edat, i contribuir així a millorar la salut física i emocional de la gent gran.

Entrena
És un taller preventiu per aconseguir un envelliment saludable que ajudarà la gent gran a conservar l’autonomia, a cuidar-se i a recuperar l’activitat física.

Exercit@ la teva ment
Plataforma virtual pensada perquè la gent gran exerciti les seves capacitats cognitives d’una manera senzilla i entretinguda, com a clau d’un envelliment satisfactori i saludable. Entrant a www.activalament.com, les persones grans poden seguir un itinerari personalitzat de més de 1.200 exercicis que treballen les principals àrees cognitives del cervell: el llenguatge, la memòria, les funcions executives, l’atenció i la concentració, i el processament visual i auditiu.

Alimenta el teu benestar
Aquest taller ofereix pautes i hàbits per tenir una alimentació saludable i equilibrada que ajudi a millorar la salut

En forma!
Es tracta d’un dels programes més nous: és un taller d’exercici físic, orientat a millorar la condició física de la gent gran. S’hi treballen el manteniment i l’increment de la força i la potència muscular, l’equilibri i la coordinació per conservar una bona forma física.

Tallers de desenvolupament personal i cicle vital

Viure com jo vull
El taller contribueix a deixar d’entendre aquesta etapa com un període de pèrdues i passar a centrar-se en les oportunitats que ofereix. En les sessions d’aquest taller es treballen temàtiques com les motivacions, el control de la pròpia vida, la planificació del temps, la presa de decisions, el pensament positiu, les relacions i la concessió de permís a un mateix.

Viure en positiu
L'objectiu és intentar promocionar els valores de la dignitat i autonomia per afrontar l'etapa d'envelliment, contribuint al creixement i el desenvolupament personal. A les sessions del taller es treballen temàtiques com la resiliència i la capacitat d'adaptació; fortaleses psicològiques com la saviesa, la curiositat, el coratge, la perseverància i el sentit de l'humor; prevenció i gestió de conflictes; o sentir-se bé en soledat.

Viure és descobrir-me
En aquesta activitat es pretenen identificar i promoure recursos personals que ajudin les persones a explorar els seus propis límits, créixer i desenvolupar-se personalment. Així, al llarg de l’itinerari s’ofereixen oportunitats per reflexionar i identificar les possibilitats que proporciona la vida quotidiana per desenvolupar una vida plena, parant una especial atenció a reptes associats als límits autoimposats, els canvis socials que configuren noves situacions i els nous entorns de relació.

Formació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)

Inicia't a la informàtica
En aquest taller s’ensenyaran les funcions més bàsiques de l'ordinador i el ratolí, coneixeran i practicaran amb el programa de tractament de textos i s'iniciaran en el món d'Internet i el correu electrònic.

Crea i dissenya un document de text
L’objectiu del taller és ensenyar a crear i editar un document digital amb la finalitat de realitzar un projecte grupal. Buscaran informació per Internet sobre el projecte i aprendran a descarregar imatges i a incorporar-les. A banda, esbrinaran com enviar correus electrònics amb arxius, entre altres coses.

Retoc fotogràfic i presentacions digitals
En aquest espai, aprendran a retocar imatges amb Photoshop. Coneixeran com es crea i s'edita una presentació digital (PowerPoint) on s'incorporaran les imatges prèviament retocades amb la finalitat de realitzar un projecte grupal.

Connecta't a la Xarxa
Coneixeran i practicaran amb les plataformes socials més rellevants i aprendran a tenir un ús responsable de les mateixes. Podran contactar amb coneguts, compartir experiències, opinions i difondre o obtenir notícies d'última hora. Aquest taller ajuda a comprendre perquè serveixen les Xarxes Socials i, en conseqüència, decidir com les poden aplicar a la seva vida quotidiana per ampliar i millorar les seves possibilitats de comunicació amb l'entorn més proper.

Incorpora Internet en el teu dia a dia
Ampliaran en el seu coneixement en la recerca d’informació a Internet, coneixeran diferents plataformes per a visualitzar i compartir vídeos o fotografies, aprendran a realitzar diversos tràmits en línia amb seguretat i s’iniciaran en l’ús de les aplicacions dels dispositius mòbils personals, tablets o smartphones.

Projectes de participació social i voluntariat

Amics Lectors (formació)
Participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre triat especialment per la seva temàtica i dinamitzades per voluntaris. Es preveuen activitats formatives.

Grans Lectors (tertúlia)
Participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre triat especialment per la seva temàtica. Aquest taller serà dinamitzat per professionals i es durà a terme en aquells centres on es valori la dificultat que sigui dinamitzat per voluntaris.

Acció Local
Activitat per desenvolupar un projecte de voluntariat amb entitats i agents del territori en funció de les necessitats específiques de cada zona.

Recursos formatius en TIC
Taller adreçat a persones voluntàries que necessiten una formació específica en algun recurs informàtic per poder desenvolupar projectes de voluntariat.

Aula oberta d’ActivaLaMent
Activitat per dinamitzar aules obertes en què els voluntaris introdueixen els participants en l’ús de la plataforma d’estimulació cognitiva ActivaLaMent. Es preveuen activitats formatives.

Maó, 11 de juliol de 2018.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS