Notícies i actualitat

El got reutilitzable, una manera de reduir residus per les festes

Data : 11/07/2018

Les festes d’estiu ja han arribat i aquest any vénen acompanyades del got reutilitzable per reduir la generació de residus i evitar que els carrers i places dels pobles acabin plens d’envasos i gots d’un sòl ús amb escasses opcions de reciclatge!

OBJECTIU, REDUIR ELS RESIDUS

La Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, estableix que els residus produïts l’any 2020 hauran de reduir-se en un 10% en pes respecte als generats el 2010. L’any 2010 a Menorca es van generar 58.376 tones de residus domèstics (entesos com la suma de les fraccions de paper/cartó, vidre, envasos lleugers i fracció resta-mesclada), mentre que l’any 2017 se n’han generat 57.622 tones. Això representa que amb set anys només s’ha reduït a Menorca un 1,29% de la generació de residus domèstics.

I és que, el millor residu és aquell que no es produeix, i una oportunitat per demostrar-ho és utilitzant el got reutilitzable durant les festes d’estiu.

ADQUISICIÓ DELS GOTS

Una de les iniciatives més votades dels pressupostos participatius engegats pel Consell Insular de Menorca aquest any 2018 ha estat el projecte dels gots reutilitzables, que s’ha dotat amb una partida de 20.000,00 € (IVA inclòs).

Amb aquesta aportació s’ha pogut adquirir el següent material:
- 58.800 gots reutilitzables
- 25 Easy Box de 60x40x32 per a l’emmagatzematge de gots bruts
- 40 Box de 60x40x32 per a l’emmagatzematge de gots nets

Els gots són aptes per a consum alimentari segons regulació EU 10/2011, estan fabricats en polipropilè homopolímer, tenen una capacitat de 40 cl i un pes de 35,3 gr. Són translúcids, estan impresos en quadricromia amb un dibuix en aquarel·la del far de Favàritx i un llaüt i també s’inclouen les mesures per a diferents tipus de begudes.


DISTRIBUCIÓ DELS GOTS

La distribució dels gots ha estat assumida pel Consorci de Residus i Energia de Menorca, integrat per tots els Ajuntaments i el Consell Insular de Menorca, que comptarà amb el Centre Especial d’Ocupació – Ecoverd, per gestionar els punts de distribució de gots que s’instal·laran a cada festa i repartir els gots entre els establiments que estiguin interessats.

Les deu festes on es té previst actuar són:

Festes de Sant Martí des Mercadal, 14 i 15 de juliol
Festes de Sant Antoni de Fornells, 21 i 22 de juliol
Festes de Sant Jaume des Castell, 24 i 25 de juliol
Festes de Sant Cristòfol des Migjorn Gran, 28 i 29 de juliol
Festes de Sant Gaietà de Llucmaçanes, 4 i 5 d’agost
Festes de Sant Llorenç d’Alaior, 11 i 12 d’agost
Festes de Sant Climent, 18 i 19 d’agost
Festes de Sant Bartomeu de Ferreries, 23 i 24 d’agost
Festes de Sant Lluís, 25 i 26 d’agost
Festes de Gràcia de Maó, 7 i 8 de setembre

El dissabte o diumenge de cada festa i durant una franja de temps prou ampli, s’instal·larà una paradeta a un lloc cèntric de la festa, on se subministraran els gots principalment a particulars. Aquells bars que vulguin disposar prèviament de gots poden fer la comanda, 72h abans directament a Ecoverd a través del mail aravadegot@gmail.com.

No obstant l’anterior, el Consell Insular de Menorca, a través del Consorci de Residus i Energia de Menorca, cedirà els gots a ECOVERD per tal que es puguin utilitzar en altres actes festius, prèvia autorització del Consorci.

MECANISME DE FUNCIONAMENT

Vés a cercar el teu got per 1 € a la paradeta del poble
Reutilitza el got durant la festa, tantes vegades com vulguis (sempre amb seny)
Retorna el got a la paradeta abans d’anar-te’n i recuperaràs l’1 € íntegre o bé endu-te'l a casa i continua utilitzant-lo

RECOMPTE, RENTAT I SUBMINISTRAMENT DE MÉS GOTS

Després de cada festa, en el Centre Especial d’Ocupació es farà un recompte dels gots entregats, retornats bruts, retornats nets i no retornats, i es procedirà a la neteja dels gots bruts per condicionar-los i poder-los utilitzar en la propera festa.

Els diners recaptats dels gots no retornats s’utilitzaran per adquirir nous gots i mantenir l’estoc inicial i per cobrir part de la gestió del sistema. D’aquesta manera es garanteix que hi haurà gots suficients per a la totalitat de les festes.

CONCLUSIONS

ARA VA DE BO, ARA VA DE GOT és una iniciativa amb un rerefons mediambiental engegat gràcies a la col·laboració de totes les administracions locals de l’illa, que a més ha tingut la sort de poder comptar amb el Centre Especial d’Ocupació -Ecoverd, el que també li atorgarà un caire social.

Es Mercadal, 11 de juliol de 2018

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS