Notícies i actualitat

Celebració del XX Simposi sobre ensenyament de la Geologia

Data : 04/07/2018

Durant la pròxima setmana Menorca acollirà la vintena edició del Simposi sobre Ensenyament de la Geologia, on conferències, tallers i sortides de camp oferiran noves eines per divulgar la geologia a les aules i per donar a conèixer la influència i les utilitats de la geologia a la nostra vida diària.

El certamen, que s'organitza cada dos anys, s’emmarca en el projecte engegat per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, per tal de contribuir al coneixement del patrimoni geològic menorquí entre la societat, amb l’objectiu principal de garantir la seva preservació i suposa una gran oportunitat per potenciar les reserves de biosfera com un marc idoni per desenvolupar activitats que fomentin la presència i contribució de les Ciències de la Terra, en general, en la formació de la societat.

El Consell Insular de Menorca i l’Associació Espanyola per a l'Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT) organitzen aquest esdeveniment, amb el patrocini de la Universitat de les Illes Balears i dels Ajuntaments de Maó i Ferreries, i el suport de l’Institut Menorquí d’Estudis, l’I.E.S. Pasqual Calbó i Caldés, les Fundacions Hospital de l’Illa del Rei i Líthica, l’Associació de Geòlegs de les Illes Balears, La Mola de Menorca - Fortalesa Isabel II i les empreses Yellow Cats, Menorca en Kayak, Subaida, Hort de Sant Patrici i Destil·leries Xoriguer.

El congrés comptarà amb més de 150 participants, majoritàriament docents universitaris i d’educació secundària procedents de tot l’estat, però també de França i Portugal. S’han programat més de 30 activitats a les quals cal afegir la presentació de 33 comunicacions científiques on es presentaran les darreres novetats relacionades amb la innovació docent en matèries geològiques, la divulgació i interpretació de la geologia o els estudis i experiències relacionades amb el professorat en formació, entre d’altres.

Com a activitats més destacades cal mencionar els 11 tallers pràctics que es desenvoluparan al I.E.S. Pasqual Calbó i Caldés i que han comptat amb una gran demanda. Aquests es centraran en l’ús de noves tecnologies a l'aula, en experiències de laboratori, en la utilització de rutines senzilles de trucs de màgia relacionats amb la geologia, un taller de batuda d’or i altres minerals o l’aplicació de les activitats lúdiques “escape rooms” enfocades a l’ensenyament de la geologia com a recurs per a professors. També mereixen especial atenció les 9 excursions programades per tota l’illa que recorreran llocs tan diversos com Binimel·là, el barranc de Son Boter, Tirant, Punta Nati, Líthica, el Toro o cala Morell entre d’altres, que permetran donar a conèixer l’excepcional patrimoni geològic de Menorca entre els assistents al congrés. Entre aquestes excursions s’inclou una sortida geològica en vaixell pel port de Maó amb la visita a l’illa del Rei i una altra en caiac al Parc Natural de s’Albufera des Grau. Durant el Simposi també es faran altres sortides de caire més cultural perquè els participants puguin conèixer la gastronomia, la cultura i la història de l’illa.
Amb motiu de la celebració d’aquest congrés, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera i l’Institut Menorquí d’Estudis han editat un nou volum de la Col·lecció Menorca Reserva de Biosfera, amb el títol Guia de la Geologia de Menorca: itineraris naturals i culturals.

El volum s'articula en 12 itineraris mediambientals on la geologia desenvolupada mitjançant diverses de les seves disciplines autònomes com són l'estratigrafia, la geomorfologia, la paleontologia, la geotècnia o la hidrogeologia, s'enllaça amb aspectes biòtics, arqueològics o etnològics de l’illa i, en conseqüència, amb l'activitat humana.

Finalment cal destacar que amb l’objectiu d’implicar a la societat local en la celebració d’aquest esdeveniment, l’Ajuntament de Maó organitza una mostra de minerals a la Sala de Cultura de Sa Nostra, que estarà oberta al públic el dilluns 9 de juliol de 20.00 (inauguració) a 22.00 h, del dimarts 10 al divendres 13 de juliol de 12.00 a 14.00 h i de 18.30 a 21.30 h i el dissabte 14 de juliol de 12.00 a 14.00 h.

Maó, 4 de juliol del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Web Simposi
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS