Notícies i actualitat

El Museu de Menorca aprofita Sant Antoni per engegar una iniciativa per donar a conèixer al públic el seu fons de forma mensual

Data : 16/01/2015

Dins el marc de les activitats programades per a la celebració de la Diada de Sant Antoni, el Museu de Menorca, dependent de la Conselleria de Cultura, Patrimoni i Educació, posarà en marxa La Peça del Mes, una iniciativa amb l'objectiu de donar a conèixer el seu fons, concretament una sèrie de peces que es trobaven als magatzems i que s’ubicaran a les sales de l’exposició permanent.

Segons el programa de Sant Antoni, aquest diumenge 18 de gener, a partir de les 11.00 h, al Museu de Menorca, està prevista la realització de la visita guiada «Testimonis de la història d'una conquesta», una iniciativa que, amb peces emblemàtiques del fons d'aquesta institució, servirà per fer un viatge en el temps fins al gener de 1287.

Donar a conèixer peces que estaven als magatzems del Museu i així, a poc a poc, renovar els objectes de l’exposició permanent, forma part de la nova política d'aquesta institució. Cal tenir present que la mostra permanent del Museu data de l’any 1998 i que, des de llavors, el fons del Museu s’ha enriquit a través de noves adquisicions, sobretot fruit de les excavacions que s’han dut a terme a l’illa.

Entre els anys 2008 i 2010, la Boston University va fer unes excavacions arqueològiques al poblat de Torre d’en Galmés codirigides per Amalia Pérez-Juez, Ricardo Elia i Paul Goldberg. Aquesta intervenció es va circumscriure a una casa talaiòtica que s’anomenà cercle 2. A la zona nord d’aquesta casa, ocupada també durant la dominació islàmica de Menorca (910-1287 dC), es va excavar una habitació rectangular que s’interpretà com una cuina. D'aquest espai provenen les quatre peces que entraran a formar part de l’exposició permanent del Museu: dues gerres, una roda de molí de mà i un amulet almohade.

Les dues ceràmiques són gerres per contenir líquids que presenten una decoració geomètrica pintada al seu cos, típica del període almohade que abasta del 1202 al 1287 dC.

La pedra de molí correspon a la part superior d’un molí de mà. És una pedra abrasiva que presenta un orifici central, que permet el seu encaix amb la base, i un orifici lateral, més petit, que permet l’encaix d’un mànec de fusta.

Durant la visita guiada es comptarà amb la participació de Bernat Moll, que presentarà l’amulet almohade. Bernat Moll ha fet la transcripció i l’estudi de l’amulet amb col·laboració amb la Boston University.

L’amulet almohade és el primer objecte de la iniciativa que hem esmentat més amunt La Peça del Mes, amb la qual cada mes el Museu presentarà un objecte de la seva col·lecció, del fons del magatzem o de la col·lecció permanent, aportant-hi noves dades, amb l’objectiu de donar-li prestància i posar-la a l’abast de tot el públic. La “peça” es presentarà a l’avantsala del bar del museu, d’aquesta manera els objectes surten de l’espai expositiu i són de lliure accés al públic en general.

Per acabar la visita d'aquest diumenge, el Museu organitzarà un petit tast de formatges i productes de Menorca, tot lligant la gastronomia actual amb el món talaiòtic. Per aquest motiu, es presentarà una formatgera del segle iii aC que serà el fil conductor d’aquesta activitat.

Maó, 16 de gener de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS