Notícies i actualitat

El CIMe, l’IME i l’Ajuntament des Castell presenten el programa d’activitats que envoltaran l’Any Àngel Ruiz i Pablo

Data : 05/01/2015

La consellera de Cultura, Patrimoni i Educació del Consell Insular de Menorca, Maruja Baillo, la coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis, Fina Salord, i l’alcalde des Castell, Lluis Camps, han presentat avui en roda de premsa les activitats que giraran al voltant de la figura de l’escriptor Àngel Ruiz i Pablo en l’any dedicat a la seva persona i obra.

La proposta, que va sorgir de Foment Cultural de Menorca, va ser aprovada per unanimitat durant el passat plenari del mes de juliol de 2014, perquè el 2015 sigui declarat Any Àngel Ruiz i Pablo, amb motiu dels cent cinquanta anys del naixement de l’escriptor i en reconeixement a la seva tasca literària de prosa i poesia ambientada a Menorca.

S’ha elaborat un programa d’activitats, organitzat pel CIMe, l’IME i l’Ajuntament des Castell, que compta amb un pressupost de 15.000 euros.
Dintre del programa destaquen les conferències que giraran en torn de la figura d’Àngel Ruiz i Pablo, unitats didàctiques per instituts i escoles destinades a professors de literatura catalana i castellana, rutes literàries a Es Castell i Ciutadella, l’edició de dos llibres “Memorias de un perro” i “Oro y escorias”, contacontes o el disseny d’un bust del personatge. Així també s’ha reeditat el còmic “L’Amo en xec de s’Ullastrar” amb 500 exemplars per instituts i biblioteques.

Per últim, cal destacar la representació de l’obra teatral “L’Amo en Xec de s’Ullastrar” que s’estrenarà el proper 11 de gener a les 18:00 hores al Teatre Principal de Maó amb entrada gratuïta per a tots els públics.

Així mateix, el Consell Insular de Menorca, promourà, al llarg de l’any 2015, conjuntament amb l’Institut Menorquí d’Estudis, les accions que tenguin per objectiu donar a conèixer la biografia i l’obra de l’escriptor menorquí, i animarà, per això, a la col·laboració d’ajuntaments i entitats que es vulguin adherir a l’homenatge.

El Consell Insular de Menorca, amb l’esperit d’honorar i enaltir els personatges rellevants de la història menorquina, vol retre un merescut i sincer homenatge a un dels grans escriptors menorquins: Àngel Ruiz i Pablo (Es Castell, 1865 – Barcelona, 1927).

Biografia d’Àngel Ruiz i Pablo

Àngel Ruiz i Pablo va néixer en Es Castell l’any 1865. La seva vida no va ser fàcil ni còmoda. Fou pare de dotze fills. Àngel Ruiz i Pablo va treballar de jove en una impremta de Maó i posteriorment a Ciutadella com a empleat bancari. Es va iniciar al periodisme escrivint en la premsa menorquina i en el diari La Almudaina de Palma. D’idees progressistes en els primers anys de la seva joventut as Castell, amb el posterior canvi de residència a Ciutadella, es produeix una mutació paral·lela del seu pensament que es capgira vers el catolicisme conservador que volgué propagar amb la seva obra.

A partir de 1895 va iniciar la seva producció literària en català. A partir d’aquest moment va relacionar-se amb escriptors insulars molt importants, com Joan Alcover. Al 1911, a causa d’una crisi econòmica, va haver de partir a Barcelona. Allà va formar part del cos de redacció de la Vanguardia i fou propulsor dels Jocs Florals al 1919. Àngel Ruiz i Pablo va morir a Barcelona l’any 1927. Va ser nomenat fill il·lustre des Castell i l’escola d’educació primària d’aquella població porta el seu nom com a homenatge, així com la biblioteca del municipi.

Àngel Ruiz i Pablo va ser un autor associat al moviment Modernista, cultivava tant la llengua catalana com la castellana. La seva obra de creació castellana molt abundant per raons de professionalització però d’una qualitat desigual abraçà la poesia, la novel·la de consum, llibre de viatges, la biografia d’encàrrec i fins i tot el treball d’investigació. Pel que fa a la producció literària d’Àngel Ruiz i Pablo en la nostra llengua, es situa dins el corrent costumista.

La trajectòria de Ruiz i Pablo s’ha d’entendre dins el marc d’una Menorca amb greus problemes econòmics i culturals, cosa que motivà que molts escriptors i intel·lectuals menorquins se n’haguessin d’anar de l’illa. Ruiz i Pablo després de viure a Es Castell, Ciutadella i Maó, es traslladà, l’any 1911, a Barcelona ja que desitjava poder viure de la ploma i açò a Menorca no era possible. Ja a Barcelona, continuà la seva tasca de creació literària, col·laborà a diverses publicacions periòdiques, treballà com a traductor. Va merèixer crítiques favorables per part dels crítics catalans, que li tributaren honors a vegades de primera figura. De fet amb Àngel Ruiz i Pablo, Menorca s’incorpora al moviment de ressorgiment cultural anomenat Renaixença.

El 1895 publica Per fer gana, recull d’articles costumistes plens d’intenció i gràcia, de subtil i tendra ironia, que són com un anticip del que l’autor donarà de si més endavant. Juntament amb ells es publicava una narració un poc més llarga, amb aires de quadre de costums o novel·leta, titulada Classes Passives.

Entre 1917 i 1924 van apareixent a les pàgines de la revista Catalana cinc agudes narracions de caire eminentment costumista: Recordances, Ses miraculoses ulleres de mestre Joan sa Miloca, Quan se perd s’eima…, Remeis indirectes i Sa confessió d’en Bep S’Estai. Pocs anys abans de la seva mort, Ruiz i Pablo escriu l’obreta que els crítics han avaluat com la més aconseguida de tota la seva producció: el Viatge tràgic de l’amo en Xec de S’Uastrà.

Tota aquesta obra s’inscriu, com ja hem dit, dins el costumisme: els personatges, pertanyen tots a les classes populars, rurals o de la vila i, sobretot l’actitud predominant és la d’un cert emmirallament davant el passat, capgirat per una sèrie d’esdeveniments polítics.

Al capdavall, la valoració de la seva obra la trobem en aquestes paraules de Jordi Carbonell: “amb l’obra honesta i digna de Ruiz i Pablo, Menorca s’incorpora a la Renaixença”. Els adjectius amb què és qualificada l’obra del nostre escriptor posen de manifest la seva vàlua dins la migrada literatura de creació a Menorca.

Àngel Ruiz i Pablo fou un gran representant de la producció narrativa costumista, i arrel d’això, és considerat un dels millors exponents de les lletres catalanes a Menorca a principis del segle XX.

Maó, 5 de gener de 2015

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS