Notícies i actualitat

Menorca, pionera en la lluita contra el plàstic durant les festes de Sant Joan gràcies al Sistema de Dipòsit

Data : 22/06/2018

Durant les festes de Sant Joan de Ciutadella, les entitats impulsores de la campanya 'Per una mar sense plàstic', conjuntament amb el Consell Insular de Menorca, la Agència Menorca Reserva de Biosfera i l’Ajuntament de Ciutadella, demostraran com, quan els envasos tenen un valor econòmic (10 cèntims), no acaben abandonats.

El 23 i 24 de juny, durant les festes de Sant Joan de 2018 a Ciutadella, abandonar envasos tindrà un doble premi. A més d'evitar que molts acabin abandonat, primer pels carrers de la ciutat i després al fons de la mar, es recompensarà amb 10 cèntims per cada llauna, ampolla o bric que es porti a la màquina de retorn d’envasos que les entitats de la campanya 'Per una mar sense plàstic', conjuntament amb el Consell Insular, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera i l’Ajuntament de Ciutadella tindran instal.lada a la Plaça dels Pins

Aquesta acció emularà el funcionament del Sistema de Dipòsit d'envasos de begudes que recull la proposta de Llei de Residus balear, i que ja funciona amb èxit en 40 regions de tot el món.

“Recuperar la pràctica de tornar les llaunes i les ampolles a la tenda, cosa que ja fan a 40 regions de tot el món, ha de ser una gran ajuda per evitar que cada dia 1 milió d'envasos de begudes es perdin i acabin contaminant les Illes Balears”, ha indicat Eusebio Martínez de la Casa, portaveu de la campanya ‘Per una mar sense plàstic’.

“En el cas del plàstic, cada dia a les Balears es venen 500.000 ampolles de les quals 350.000 es perden i contaminen el nostre entorn. No és només que aquest abandonament massiu suposi un desastre ambiental, és que els materials d’aquests envasos perduts equivalen a 6 milions d’euros anuals”, ha afegit.

Per la seva banda, Javier Ares, president de l’Agència Menorca Reserva de la Bisofera, ha declarat: “El problema dels plàstics se'ns ha anat de les mans. Per exemple, els últims estudis de la sal de taula revelen que totes les sals analitzades en els cinc continents contenen microplàstics. La única solució és canviar tot el procés ja que no n'hi ha prou amb reciclar”. I ha proseguit: “S’ha d'apostar per un altre tipus d'envasos i embolcalls, així com per l'augment del material reciclat en els envasos de plàstic. Per la nostra banda, les administracions hem de posar tots els nostres esforços en regular la sortida al mercat dels envasos i el seu obligat reciclatge, en el qual hem de contribuir tota la ciutadania i les empreses”.

Marta Marquès, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Ciutadella, ha valorat molt positivament aquesta experiència perquè “totes les deixalles que arriben a Milà sense separar, dins la típica bossa de fems on hi ha de tot, les pagam a preu d’or. En canvi, aquest sistema de reciclatge pràcticament s’autogestiona”. Marquès ha explicat que en dates com aquestes, l’ús de plàstic d’un sol ús a Ciutadella es dispara. “I molta part d’aquest plàstic acaba al terra. El cost logístic i econòmic que açò suposa escapa de qualsevol lógica”, ha especificat.

La prova es durà a terme des del capvespre del dia 23 fins al capvespre del 24 i es limitarà la quantitat d’envasos retornables a 10 per persona, per assegurar que les llaunes i les ampolles retornades són les que han estat consumides durant la festa.

Maó, 22 de juny de 2018.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS