Notícies i actualitat

El Consell Insular cerca solucions per compatibilitzar la presència de vinjolites als nostres pobles

Data : 14/06/2018

Llança una prova pilot a Ferreries per evitar la caiguda de dejeccions


L'Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca en col·laboració amb l'Ajuntament de Ferreries i la Societat Ornitològica de Menorca, han contractat un sistema dissenyat per evitar la caiguda, sobre les voreres, d'excrements d’aus i així tractar de buscar una solució a la problemàtica de les dejeccions en les voreres.

La setmana passada es va portar a terme la instal·lació d'un sistema de canalitzacions situat sota els nius de vinjolita per evitar la caiguda al sòl dels seus excrements. La prova es portarà a terme a dues localitzacions diferents de Ferreries per veure la seva funcionalitat.

El sistema instal·lat permet la seva neteja al final de la temporada de cria. Aquest sistema serà controlat durant tota l'estació reproductora amb l'objectiu de determinar si funciona correctament. Un cop comprovat que el sistema funciona correctament, es podria estendre a la resta de municipis de l'illa.

La vinjolita
La vinjolita (Delichon urbica) és una espècie molt familiar a causa del seu costum d'establir-se en pobles i ciutats, on s'instal·la per reproduir-se, i és fàcil d'observar en els seus vols durant la captura d'insectes. És una au molt útil ja que diàriament consumeix una gran quantitat de mosques i mosquits. No obstant això, en construir els seus nius en els alerons d'edificis, sol deixar gran quantitat de dejeccions i de restes de materials sota els nius, embrutant les voreres dels pobles. En ser una au protegida no es poden dur a terme activitats que puguin molestar a l'espècie o als seus llocs de cria, encara que en alguns municipis s'ha observat que s'han retirat els seus nius, la qual cosa és una actuació no permesa.

L'espècie es troba distribuïda per tots els municipis de l’illa, amb una població global al voltant de 550 parelles, dades disponibles gràcies al control anual que duu a terme la Societat Ornitològica de Menorca des de fa bastants anys. Les dades disponibles mostren que Ferreries és el municipi amb major població, estimada al voltant de 220 parelles, mentre que en els municipis d'Alaior, Es Castell i Ciutadella l'espècie ha sofert un descens en els últims anys.

Maó, 14 de juny del 2018

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4Foto 5
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS