Notícies i actualitat

El Consell Insular ha organitzat unes jornades científiques sobre Paisatge, Arqueologia i Patrimoni Mundial

Data : 04/06/2018

Els passats dies 31 de maig i 1 de juny el Consell Insular ha organitzat unes jornades d’estudi i debat, amb el títol de “Paisaje, arqueología y Patrimonio Mundial: El caso de estudio de la estructuración del paisaje en la cultura talayótica de Menorca (Bronce Final / Edad del Hierro)”. Aquestes jornades s’han celebrat amb el suport de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, l’Ateneu de Maó, la Universitat de Granada i la Universitat de les Illes Balears.

L’interès per la relació entre paisatge i patrimoni històric ve determinat per les recomanacions d’ICOMOS a la reelaboració de l’expedient de la Menorca Talaiòtica, ja que a l'informe d'avaluació elaborat per aquest organisme es suggeria replantejar la candidatura tenint en compte els aspectes paisatgístics.

Aquesta recomanació va plantejar una sèrie de qüestions que les jornades celebrades aquesta setmana han ajudat a resoldre. Així, els objectius d’aquesta trobada eren:

• Conèixer de primera mà casos semblants al menorquí en que els elements de patrimoni històric s'insereixen en un paisatge històric viu i saber com es va plantejar el discurs i la presentació del conjunt en una candidatura a Patrimoni Mundial.

• Acotar quines són les línies d'investigació sobre arqueologia del paisatge que poden resultar més útils per plantejar un discurs coherent a l'expedient de la candidatura, tenint en compte aquesta doble vessant d'arqueologia i paisatge.

Per tant, allò que s’ha debatut en aquestes jornades és, d’una banda, quins són els aspectes concrets de l’arqueologia del paisatge que poden ajudar a completar la candidatura de la Menorca Talaiòtica. Per altre costat, s’han plantejat també qüestions més vinculades a l'àmbit de la percepció actual del patrimoni històric i el paisatge. Davall les capes més recents del paisatge menorquí s’hi pot percebre encara la monumentalització de l'espai, a través de l’arquitectura, que va tenir lloc en època talaiòtica. De fet, la transformació del paisatge que va tenir lloc en època talaiòtica ha influït en la ocupació i usos del territori d'èpoques posteriors.

Per tant, a partir d’aquestes jornades s’ha conclòs que el nou expedient es centrarà en aquells aspectes del paisatge que corresponguin a l’època talaiòtica. Els trets paisatgístics corresponents a èpoques posteriors (com per exemple parets seques, etc) també es tindran en compte, però no com a atributs constitutius de la candidatura.

La trobada es va iniciar al Consell Insular de Menorca, on la presidenta va donar la benvinguda als participants. Tota la jornada de dijous i la sessió de divendres capvespre s’han desenvolupat a l’Ateneu de Maó, mentre que el divendres matí s’ha dedicat a les visites de camp, per tal que els participants poguessin conèixer casos concrets.

En aquestes jornades hi han participat experts com Felipe Criado i Almudena Orejas, del CSIC; Marc Llobera, de la Universitat de Washington; Alejandra Galmés, de la Universitat de les Illes Balears;  Silvia Fernández Cacho, del Instituto Andaluz del Patrimonio Histórico (IAPH); Juan Antonio Belmonte, del Instituto de Astrofísica de Canarias; Florencio Zoido, del Centro de Estudios Paisaje y Territorio, Sevilla; Rafael Mata, de la Universidad Complutense de Madrid; Mónica Luengo, del European Institute for Gardens and Landscapes i Sam Turner, de la Newcastle University. També hi ha participat l’assessor de l’expedient de la Menorca Talaiòtica, Cipriano Marín; els membres del Comitè Tècnic (el conseller de Cultura Miquel Àngel Maria, el director insular de Cultura Antoni Ferrer, Margarita Orfila, Cristina Rita, Joana Gual, Maria LLuisa Dubon i Carme Lara; a part d’altres especialistes vinculats al patrimoni històric de l’illa.

La organització de les jornades, que han tingut lloc a la seu de l’Ateneu de Maó gràcies a la col·laboració desinteressada d’aquesta entitat, ha recaigut en Margarita Orfila, Alejandra Galmés i Antoni Ferrer.


Maó, 4 de juny del 2018

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS