Notícies i actualitat

El Consell Insular coorganitza una jornada científica sobre la protohistòria de Menorca i Sardenya a l’Escola Espanyola d’Història i Arqueologia a Roma (CSIC)

Data : 29/05/2018

El passat dimarts, dia 29, va tenir lloc a l’Escola Espanyola d’Història i Arqueologia a Roma, un centre depenent del Consell Superior d’Investigacions Científiques, una jornada dedicada a la protohistòria de Menorca i Sardenya. Aquesta trobada ha estat promoguda per la EEHAR-CSIC, la Universitat d’Alacant, la Universitat de Murcia, el Consell Insular de Menorca i la Conselleria de Culttura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears.

Aquesta reunió ha portat per títol “Insularidad e impacto colonial. Menorca y Cerdeña como espacios de análisis durante el I milenio a.C.”. Com indica el títol, en aquesta trobada s’ha tractat l’impacte de l’expansió fenícia i púnica a la Mediterrània Occidental sobre les comunitats indígenes. Aquests processos s’han analitzat a través de dos casos concrets, amb característiques molt diferents: Menorca i Sardenya.

A Menorca no s’hi van arribar a establir colònies púniques i, tot i que els menorquins es van relacionar comercialment amb els púnics de forma prou intensa, no ha estat fins els darrers anys que un equip de la Universitat d’Alacant, dins del projecte Modular, ha començat a estudiar en detall les evidències de l’origen púnic d’algunes estructures defensives de l’illa. És el cas de les torres adossades a les murades de Son Catlar.

Així, en aquesta trobada l’equip del projecte Modular ha posat en relleu els aspectes de ruptura i innovació a Menorca durant el talaiòtic final, en els àmbits defensiu, domèstic i funerari, vinculats al contacte amb la cultura púnica. Per altra banda, l’equip del projecte d’excavació a Cornia Nou (Maó) ha incidit especialment en els aspectes de continuïtat cultural i pervivència de tradicions locals durant aquest mateix període, que a Menorca tenen també molta força. Val a dir que en aquest jaciment s’han detectat també elements d’innovació no detectats fins ara, com la introducció de noves varietats ramaderes.

La situació a Sardenya és diferent. En aquesta illa s’hi van establir colònies púniques i, de fet, es va produir una veritable conquesta de l’illa per part de Cartago. Per tant, allà els aspectes de ruptura predominen de forma clara per sobre dels aspectes de continuïtat cultural del món indígena. Tot i així, en aquestes jornades es van exposar els resultats de les excavacions realitzades durant els darrers vint anys a Monte Sirai, on també s’han detectat fenòmens de continuïtat cultural.

Per altra banda, també hi ha hagut intervencions que han valorat els contactes culturals a la Mediterrània Occidental durant el primer mil·lenni aC a través de la introducció de noves espècies animals i vegetals.

Per tant, aquesta trobada ha servit per comparar de quina manera diferents comunitats insulars, amb característiques diverses, van reaccionar a l’expansió de la cultura púnica.

Per altra banda en aquesta jornada s’hi va tractar també el tema de les candidatures a Patrimoni Mundial, a través també de la comparació de dos casos concrets: la Menorca Talaiòtica i Las Médulas. El debat es va centrar en el paper que la investigació científica ha de jugar en aquests processos.

En conclusió, aquesta trobada científica va contribuir a donar a conèixer la protohistòria de Menorca i la candidatura de la Menorca Talaiòtica entre la comunitat científica internacional.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS