Notícies i actualitat

Geodiversitat i geoturisme, un recurs i un factor de desenvolupament local

Data : 21/11/2014

Les primeres Jornades sobre Patrimoni Geològic de Menorca i Desenvolupament Sostenible organitzades per l'OBSAM i l'Agència de la Reserva de Biosfera han reunit al Centre de Convencions des Mercadal 10 experts d'arreu d'Espanya especialitzats en diferents aspectes de la gestió sostenible del patrimoni de la geologia i uns 40 participants de Menorca.

Tots han convingut que Menorca disposa d'un patrimoni geològic prou singular, especialment en la seva meitat nord, i que això és un recurs natural que s'ha de conservar i que també pot ser font de desenvolupament sostenible. Per aconseguir-ho, Luís Carcavila, de l'Instituto Geológico y Minero de España (IGME) recomana unir les següents peces d'un puzle: inventari, conservació, divulgació, legislació i planificació. Segons Sergi Marí, director de l'OBSAM, la Reserva de Biosfera de Menorca està començant el seu camí, com demostren aquestes Primeres Jornades i el seu enfocament, pensat per treure profit de les millors experiències i els millors especialistes del tema; un enfocament i una coordinació que han estat en mans d'Agustí Rodríguez, geòleg i membre de la Secció de Ciències Naturals de l'IME.

Durant les sessions de dijous s'han exposat els casos del Geoparc de la Costa Vasca (per part del seu director científic, Asier Hilario), el de la gestió que es fa a la Reserva de Biosfera d'Urdaibai (presentada per Manu Monge), i el de la implicació de la població a Segovia (per part de Juana Vega, de l'IGME i de l'Asociación Geología Segovia). Tots tres casos han mostrat tenir un caràcter exemplar per a Menorca. També s'han tractat temes com l'educació i la divulgació de les ciències de la terra, per part d'Amelia Calonge, de l'AEPECT (Asociación española para la enseñanza de las ciencias de la tierra) com a factor clau per a un desenvolupament sostenible basat en el Patrimoni Geològic d'un territori.

Els participants també han pogut fer un repàs als coneixements actuals publicats i divulgats sobre el patrimoni geològic a Balears, de la ma de Rosa María Mateos, antiga responsable de l'oficina de l'IGME a Palma de Mallorca.

Tant Josefina Salord, en nom de l'Institut Menorquí d'Estudis, com el Conseller insular d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga, han expressat estar molt satisfets d'haver organitzat aquestes Jornades, resultat de la col·laboració entre les dues institucions. Fernando Villalonga ha destacat, en la seva intervenció d'obertura, que l'interès per la geologia de Menorca ha de ser una font de desenvolupament turístic i econòmic, si això se sap acompanyar de les mesures correctes de conservació del Patrimoni.

Durant el dia d'avui les Jornades despleguen el seu vessant pràctic, amb visites de camp a Binimel·là i Cala Morell, dirigides pel catedràtic Antoni Obrador i el doctor Josep Quintana.

A les 13.00-13.30h, al Centre de Geologia de Menorca (Ferreries) es portarà a terme la clausura de les Jornades a càrrec del President de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera i Conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Sr. Fernando Villalonga, de la Consellera de Cultura, Patrimoni i Educació, Sra. María Nieves Baillo, del batlle del municipi de Ferreries, Sr. Manuel Monerris, de la coordinadora científica de l'IME, Sra Josefina Salord i del director de l'OBSAM, Sr. Sergí Marí.


Maó a 21 de novembre del 2014.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS