Notícies i actualitat

Més de 40 reserves de biosfera es reuneixen aquesta setmana a Menorca en el marc del VIII CONGRÉS DE LA XARXA MUNDIAL DE RESERVES DE BIOSFERA ILLES I ZONES COSTANERES

Data : 23/05/2018

Aquesta setmana, entre els dies 22-24, el Consell Insular de Menorca acollirà el VIII Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres, en què hi participaran més de 60 tècnics i representants de reserves de biosfera d'arreu del món.

L'objectiu de la trobada és potenciar el treball en xarxa i l'intercanvi de coneixements i experiències en els àmbits del turisme, la gestió de la biodiversitat, el desenvolupament local, la gestió d'aigua, energia i residus, l'adaptació al canvi climàtic i la gestió d'àrees marines i pesqueres. També es desenvoluparà un procés intern de participació per definir i aprovar un pla de treball per a aquesta Xarxa per al període 2018-2022.

A més, s'han programat unes Jornades tècniques per als dies 25 i 26 orientades a la formació dels gestors de reserves de biosfera participants i a l'establiment de grups de treball per àrees temàtiques. Es desenvoluparan en forma de tallers sobre aspectes diversos de la gestió de reserves de biosfera com la gestió d'àrees marines, la gestió energètica, els indicadors de sostenibilitat, la perspectiva de gènere, el problema dels plàstics a la mar i el patrimoni geològic, entre d'altres.

La Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres, creada el 2009 (en el 21è Consell Internacional de Coordinació del programa MaB, a Jeju-Corea), va celebrar la seva primera reunió a Menorca, el febrer de 2012. Aquí es va decidir impulsar el paper de la Xarxa com a fòrum d'intercanvi i aprenentatge sobre estratègies de conservació de la diversitat natural i cultural, de l'ús sostenible dels recursos i de mitigació i adaptació enfront del canvi climàtic. Des de llavors, la RB de Jeju, a la República de Corea, i la RB de Menorca, com secretaries tècniques de la Xarxa, venen treballant conjuntament i coordinadament amb la UNESCO per donar sentit i operativitat a aquest conjunt de reserves amb problemàtiques i interessos comuns.

Taula rodona:

Reserves de biosfera en clau de futur: el paper de la col·laboració publicoprivada en el canvi de model energètic
En el marc del VIII Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres, que es celebra a Menorca durant aquesta setmana, s'ha programat una taula rodona oberta al públic general sobre la col·laboració publicoprivada en l'impuls del canvi de model energètic. Hi han participat representants d'Artiem Hotels, Balearia, Nissan, Aena, l'UNESCO, l'Agència Menorca Reserva de Biosfera i l'Observatori de Lanzarote.
El canvi de model energètic és un tema urgent, més encara en regions perifèriques com les illes, en el marc actual de crisi energètica i canvi climàtic. És necessari implementar mesures ambicioses i una implicació real dels sectors econòmics i socials per abordar aquest canvi des de tots els àmbits.
En aquest debat s'han exposat diferents iniciatives que s'estan implementant des del sector privat per reduir la petjada de carboni, i s'ha abordat el tema principal del canvi de model energètic des dels aspectes de la mobilitat, el transport i les connexions amb l'exterior, l'eficiència energètica i l'impuls de les energies renovables. A més, s’ha posat com a experiència model el projecte Lanzarote 100% renovable (http://www.lanzarotebiosfera.org/desarrollo/cambio-del-modelo-energetico), que té com antecedent una mobilització massiva en contra de les prospeccions petrolieres el mes de març de 2012 amb el lema: «No a les prospeccions, Sí a les renovables». D'altra banda, UNESCO i l'Agència Menorca Reserva de Biosfera han aportat una visió de les relacions de partenariat públic-privat que integren el compromís de diferents sectors econòmics amb els valors i els objectius de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera. El debat ha estat moderat per Joan Groizard, director general d'Energia i Canvi Climàtic del Govern Balear.


Reserves de biosfera que participen al Congrés i les Jornades tècniques:
Archipiélago de Colón-Galápagos, Baconao, Blekinge Archipelago, Buenavista, Cabo de Hornos, Comander Islands, Cozumel, El Hierro, Fundy, Graciosa Island, Gran Canaria, Gochang, Gourith Cluster, Isla de Ometepe, Isle of Man, Island of Príncipe, Jeju, Juan Fernández Archipelago, Campana Peñuelas, Komodo, La Gomera, La Palma, La Selle, Lanzarote, Madeira, Mata Atlantica, Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo, Macizo de Anaga, Macizo del Cajas, Macchabee/Bel Ombre, Menorca, Noroeste-Amotapes-Manglares, North Devon, Palawan, Patagonia Azul, Península de Guanahacabibes, Reserva intercontinental del Mediterráneo, Sahamalaza Iles Radama, Snake Island, Socotra, St Mary's, Terres de l'Ebre, Archipelago Sea Biosphere Reserve, Urdaibai, Wadden Sea of Lower Saxony, West Estonian Archipelago.

Més informació del congrés i les jornades a:
http://islandbiosphere.org/

Maó, 23 de maig
Agència Menorca Reserva de Biosfera

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS