Notícies i actualitat

El model menorquí de gestió de les platges en una reserva de biosfera es deixa sentir a Bilbao en un congrés internacional

Data : 06/11/2014

El conseller de Cooperació, Esports i Habitatge, Juanjo Pons, ha pogut explicar avui el model menorquí de gestió de les platges en una reserva de biosfera com és Menorca durant la seva intervenció en el XVI Congrés i Exposició Internacional de Platges – ECOPLATGES 2014, esdeveniment que té lloc des d'ahir dimecres a Bilbao.

Concretament, el conseller Juanjo Pons ha exposat el model de gestió de manteniment i neteja de les platges de Menorca com a reserva de biosfera des de l'any 1993, en el bloc de ponències municipals. De fet, és la primera vegada que un representant del Consell Insular de Menorca participa com a ponent en aquest congrés.

L'acte està organitzat per ATEGRUS, l'única associació espanyola que abasta tots els sistemes de gestió de residus, neteja urbana i medi ambient, amb l'objectiu de reunir representants de municipis, empreses i tècnics del sector per compartir experiències i intercanviar criteris.

Segons ha explicat el conseller Juanjo Pons, el servei de neteja de platges ha de fer front a 146 punts d'actuació, entre platges, cales i plataformes o punts de bany, repartits entre 285 quilòmetres de costa.

La tipologia de platges es divideix en tres grups: tipus A (urbanes), tipus B (verges amb bona accessibilitat rodada i de vianants, sense serveis turístics o d'oci i amb un alt grau de freqüentació) i tipus C (la resta, amb poca o nul·la freqüentació i sense accés).

Segons la tipologia, s'aplica un tipus de neteja particular. Per exemple, la neteja manual es fa a totes, el buidatge de papereres només a les de tipus A, mentre que la neteja mecànica i la retirada de posidònia es fa a les de tipus A i B.

Des d'abril a octubre es fa una neteja diària a les platges dels tipus A i B. Pel que fa a les papereres, només s'instal·len a les de tipus A durant la temporada alta (de maig a octubre). Durant dos mesos i mig es buiden els capvespres, i en total n'hi ha 168 de repartides per 26 platges.

Durant la temporada alta s'aplica la neteja mecànica en general a les platges de tipus A i puntualment en alguna de tipus B. La profunditat de cribratge és d'entre 5 i 15 centímetres, però s'evita fer aquesta activitat quan l'arena presenta un alt grau d'humitat o compactació. Tampoc es cribra a la zona de batuda de l'onada. Els tractors emprats estan dotats de pneumàtics que redueixen la compactació de l'arena.

Pel que fa a la posidònia, es retira prioritàriament durant els mesos de temporada alta, amb maquinària que empra pinces poroses per evitar al màxim la retirada d'arena. El 79% de la posidònia es destina gratuïtament a l'aprofitament del sector primari de l'illa, mentre que un altre 7% es reintegra a la làmina d'aigua, un 4% s'utilitza per regenerar els sistemes dunars i la resta per allisar la platja per fer front a l'erosió produïda pels temporals. «Seguim els criteris ambientals que marquen els tècnics. De fet, són els mateixos que ja seguia l'anterior equip de govern», explica el conseller Juanjo Pons.

El servei insular de neteja de platges de la Conselleria de Cooperació, Esports i Habitatge va recollir, durant l'any 2013, un total de 3.284 metres cúbics, mentre que el 2009 van ser 4.723.

«Amb aquest congrés s'ha demostrat que el model de neteja de platges que aplicam a Menorca intenta compatibilitzar al màxim el respecte per la natura amb el potencial turístic que té Menorca», explica el conseller Juanjo Pons.

Maó, 6 de novembre de 2014

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Presentació
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS