Notícies i actualitat

El departament de Cultura del Consell encarrega un informe extern per cercar alternatives a la rotonda a doble nivell a Rafal Rubí

Data : 10/05/2018

Després que el passat mes de febrer sis entitats enviassin un escrit al Consell, qüestionant la rotonda a doble nivell de Rafal Rubí per la seva proximitat a dues navetes d’enterrament, el conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, es va comprometre a demanar un informe al Servei de Patrimoni i, si feia falta un informe extern sobre afectació paisatgística.

L’informe intern del Servei de Patrimoni, datat el 7 de març de 2018, sosté que aquesta no és la primera vegada que es demana un informe sobre l’afectació visual de grans infraestructures sobre béns del Patrimoni Històric, i assenyala els precedents del parc fotovoltaic de Son Salomó i la planta de triatges de Biniaiet. Tanmateix, atesa la poca definició de la normativa a aplicar a les Illes Balears en relació a aquesta afectació, l’informe considera necessària l’elaboració d’un informe sobre les afectacions visuals als béns del patrimoni històric de Menorca i al paisatge cultural per part d’un expert en paisatge, que doni resposta a les qüestions plantejades per les entitats signants de l’escrit esmentat més amunt (Col·legi d’Arquitectes, Institut Menorquí d’Estudis, Ateneu de maó, GOB, Col·legi d’Arqueòlegs i Museu de Menorca).

A la vista d’aquest informe, i després d’haver realitzat diverses consultes tècniques, el conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria ha decidit encarregar aquest informe extern recomanat pel Servei de Patrimoni als geògrafs paisatgistes Rafael Mata i Daniel Ferrer, de la Universitat Autònoma de Madrid.

L’elecció d’aquests dos experts respon al gran coneixement que el Dr. Rafael Mata té de Menorca, ja que forma part de l’equip professional que duu a terme la revisió del Pla Territorial Insular de Menorca. Rafael Mata, catedràtic d’anàlisi geogràfica regional i director del departament de geografia de la UAM, ha recomanat el seu company de departament Daniel Ferrer per ajudar en la realització de l’estudi i l’informe encarregat, ja que el conseller de Cultura li ha demanat de tenir l’informe a finals de juny.

El conseller Maria considera que dos mesos és un temps molt ajustat per la realització d’un estudi d’aquestes característiques, però remarca que l’equip de govern del Consell és conscient que la societat reclama una solució per al tram Maó-Alaior de la carretera general, i per tant s’imposa la celeritat. «Les solucions per aquest tram, siguin quines siguin, s’han de prendre com a tard el mes de juliol», ha afirmat.

La voluntat de l’equip de govern és construir una carretera segura respectuosa amb el territori, amb el medi ambient i amb el patrimoni cultural, i per tant treballa per cercar una alternativa menys impactant que el viaducte de Rafal Rubí, que clarament té un impacte visual negatiu sobre dues navetes d’enterrament prehistòriques..

Miquel Àngel Maria surt al pas de les crítiques que va fer el PP quan va conèixer la petició de sis entitats de revisió del projecte de la carretera a l’alçada de Rafal Rubí: «el PP afirma que el pont elevat en lloc de perjudicar el monument el posa en valor, un disbarat que demostra una ignorància absoluta del Conveni europeu de paisatge, aprovat l’any 2000 i ratificat per Espanya el 2007, de les orientacions del Pla Nacional de Paisatge Cultural, aprovat el 2012, i de les polítiques actives de protecció visual del patrimoni històric que, en aplicació d’aquestes directrius, s’estan implementant arreu de l’Estat».

L’equip de govern del Consell farà tot el possible per impulsar una solució alternativa a la macrorotonda de Rafal Rubí, una solució menys impactant territorialment i visualment, i que açò no obstant garanteixi la seguretat.

En qualsevol cas, l’informe encarregat als professors Mata i Ferrer s’haurà de prendre en consideració conjuntament amb el informes tècnics i jurídics del Departament de Mobilitat, i a partir de totes les perspectives, amb les màximes garanties de seguretat jurídica i viabilitat tècnica, es prendrà una decisió definitiva.

Maó, 10 de maig de 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS