Notícies i actualitat

El Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular de Menorca adjudica les feines de restauració a sa Naveta des Tudons

Data : 01/05/2018

Fa unes setmanes, sa Naveta des Tudons va patir un acte vandàlic, en forma de pintades fetes amb esprai, que van afectar a bona part de la seva superfície. El Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular va encarregar immediatament un primer informe preliminar, per tal de poder demanar pressupostos d’eliminació de les pintades a diferents especialistes.

Els diferents restauradors contactats han proposat mètodes de restauració diversos. Donat que el Servei de Patrimoni del Consell Insular no compta amb cap tècnic especialista en restauració, es va demanar assessorament al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, una institució depenent de la Generalitat de Catalunya. Pere Rovira, tècnic d’aquesta entitat, va recomanar descartar algunes de les propostes metodològiques rebudes, com la projecció d’àrids, ja que podrien deixar marques a les pedres que formen sa Naveta. Per altra banda, va recomanar la realització d’analítiques i proves, abans de seleccionar una proposta concreta.

És per aquest motiu que des del Servei de Patrimoni es va contactar amb Aleix Barberà i Sílvia Marín, conservadors-restauradors especialistes en restauració de pedra, amb àmplia experiència a la península, per tal que fessin les proves i analítiques pertinents i presentessin un informe amb els resultats al Servei de Patrimoni del Consell Insular.

Aquestes proves, realitzades entre els dies 14 i 17 d’abril, van permetre determinar que la tècnica més adequada per eliminar les pintades de sa Naveta sense malmetre el monument és el mètode de neteja aquosa desenvolupat pel Dr. Richard Wolbers (University of Delaware).

Els responsables de Patrimoni Històric del Consell Insular van enviar aquest informe, on es detallava el resultat de les proves i la metodologia més adequada, als mateixos cinc restauradors als quals s’havia demanat un pressupost i una proposta metodològica en el primer moment. Se’ls va demanar que elaboressin un nou pressupost, en base a la metodologia recomanada a l’informe.

De les propostes rebudes, la més econòmica és la presentada pel restaurador Francesc Isbert, en col·laboració amb Aleix Barberà i Sílvia Marín, els mateixos especialistes que van realitzar les proves. Els treballs plantejats en aquesta proposta, l’elegida pel Consell Insular, tenen un cost de 26.781,65 euros, IVA inclòs.

Els treballs de restauració s’iniciaran el proper 14 de maig, i s’espera que es perllonguin durant un mes, de forma que estaran enllestits a mitjans de juny.

El Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular ha rebut algunes cridades de ciutadans que s’han ofert voluntaris per ajudar a les tasques de restauració. Donat el caràcter de les feines que s’han de realitzar a sa Naveta, no serà possible la participació de persones sense coneixements especialitzats. Malgrat tot, serà necessari obrir un portell al tancat de paret seca que envolta sa Naveta per tal de permetre el pas a la plataforma elevadora que s’utilitzarà en la restauració de la part alta del monument. Aquesta tasca, de poca durada però important, estarà oberta al voluntariat. Aquelles persones interessades a col·laborar es poden posar en contacte amb el Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular a través del telèfon 971 36 07 93.

Des d’ara fins al final de la restauració, sa Naveta es podrà visitar de forma gratuïta. El Consell Insular convocarà els mitjans de comunicació els primers dies de la restauració, perquè puguin conèixer de primera mà els treballs que s’hi faran. Més endavant, organitzarà una jornada en la qual els restauradors explicaran la seva feina a tots aquells ciutadans interessats i, per altra banda, obrirà la possibilitat a visites escolars, amb el mateix objectiu.

Maó, 1 de maig del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS