Notícies i actualitat

Menorca acull el VII Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres

Data : 30/04/2018

Els dies 22-25 de maig, el Consell Insular de Menorca acollirà el VIII Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres. Aquesta Xarxa es va crear l'any 2009 per la UNESCO, per tal de potenciar la cooperació i el treball en xarxa entre territoris illencs i costaners d'arreu del món, amb l'objectiu de millorar les estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic i les polítiques de desenvolupament sostenible.

Es tracta d’una xarxa temàtica, que cerca unir esforços entre diferents territoris que comparteixen determinades característiques ambientals i socioeconòmiques i alhora enfronten problemàtiques similars. Les illes i territoris costaners són enclavaments molt sensibles per la seva rica biodiversitat i els seus valors culturals, i són especialment vulnerables a les amenaces del canvi global. Al seu torn, tenen un gran potencial en l'estudi d'aquests canvis i en l'aplicació i l'assaig de polítiques de desenvolupament sostenible. Aquesta Xarxa, coordinada des del Programa MAB de la UNESCO, té dues secretaries tècniques, una a la Reserva de Biosfera de Jeju (República de Corea), i l'altra a Menorca, per tal de dinamitzar el treball en xarxa i impulsar l'intercanvi d'experiències i l'aprenentatge mutu.

Passats 6 anys des que es va celebrar a Menorca el primer Congrés de la Xarxa, torna a ser el torn de Menorca ser l'amfitriona d'aquesta trobada internacional. Aquest esdeveniment està organitzat conjuntament pel Programa MAB-UNESCO, l'Organisme Autònom Parcs Nacionals del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, la RB de Jeju i l'Agència Menorca Reserva de Biosfera.

Està prevista la participació de més de 60 representants de 48 reserves de biosfera situades a 33 països diferents, a més de personal del Secretariat de la UNESCO i de l'Organisme Autònom Parcs Nacionals. Entre les temàtiques que es treballaran hi figuren el turisme sostenible, la gestió de la biodiversitat, el desenvolupament local, la gestió d'aigua, energia i residus i l'adaptació al canvi climàtic i la gestió d'àrees marines i pesqueres. A més es treballarà per definir i aprovar un pla de treball per a la Xarxa per als anys 2018-2022.

Aquest congrés és específic per a gestors de reserves de biosfera. Els professionals locals interessats també es podran inscriure de manera gratuïta fins a completar l’aforament. Les ponències, que seran en anglès i castellà amb traducció simultània, també es podran seguir a través de streaming.
Jornades tècniques: Els dies 25 i 26 de maig se celebraran les Jornades Tècniques per a gestors de reserves de biosfera, obertes a les persones participants del congrés. Durant aquestes jornades, es crearan taules de treball sobre diferents temàtiques per tal d'extreure conclusions i directrius per al treball en xarxa.
Alguns dels temes que es tractaran a les Jornades són: Sistemes d'indicadors de, sostenibilitat, Custòdia del territori i ecoturisme, Gestió de la pesca, Canvi de model energètic, Marca reserva de biosfera, Gestió de patrimoni geològic, Relacions de partenariat en les reserves de biosfera i Perspectiva de gènere en la gestió de reserves.

Taula Rodona

El dimecres 23 sota el títol «Reserves de biosfera en clau de futur: el paper de la col·laboració pública-privada en el canvi de model energètic» es portarà a terme una taula rodona oberta a tot el públic interessat. L’objectiu d’aquesta taula serà debatre el paper de la col·laboració pública-privada en l’impuls del canvi de model energètic. Lanzarote com a territori convidat, explicarà el seu projecte «Lanzarote 100% renovable. El debat serà en castellà, amb traducció simultània a l’anglès.

Reserves de biosfera que participaran al Congrés i les Jornades tècniques:
Archipiélago de Colón-Galápagos, Baconao, Blekinge Archipelago, Buenavista, Cabo de Hornos, Comander Islands, Cozumel, El Hierro, Fajas de Sao Jorge, Fundy, Graciosa Island, Gran Canaria, Gochang, Gourith Cluster, Ilha das Flores, Isla de Ometepe, Isle of Man, Island of Príncipe, Jozani-Chwaka Bay, Jeju, Juan Fernández Archipelago & Campana Peñuelas, Komodo, La Gomera, La Palma, La Selle, Lanzarote, Madeira, Mata Atlantica, Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo, Macizo de Anaga, Macizo del Cajas, Macchabee/Bel Ombre, Menorca, Noroeste-Amotapes-Manglares, Palawan, Patagonia Azul, Península de Guanahacabibes, Reserva de la Biosfera de Isla del Corvo, Reserva intercontinental del Mediterráneo, Sahamalaza Iles Radama, Snake Island, Socotra, St Mary's, Terres de l'Ebre, The Archipelago Sea Biosphere Reserve, Urdaibai, Wadden Sea of Lower Saxony, West Estonian Archipelago.

Més informació del congrés i les jornades a:
http://islandbiosphere.org/

Maó 30 d'abril de 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS