Notícies i actualitat

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear i el Consell Insular de Menorca regularan provisionalment el trànsit a la zona del far de Favàritx aquest any 2018

Data : 26/04/2018

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear i el Consell Insular de Menorca regularan el trànsit a la zona del far de Favàritx, establint un sistema de transport públic col·lectiu des de l’estació d’autobusos de Maó que es complementarà amb la restricció d’accés en el tram final del camí de Favàritx i un sistema de vigilància dels accessos. Es tracta d’una mesura excepcional i per aquest any 2018, mentre es regularitza l’estacionament a la zona.

L'any 2003 es va aprovar el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural de s'Albufera des Grau, el qual recull la normativa bàsica en tant a la zonificació dels valors naturals del Parc, així com les línies genèriques quant a la regulació de l'ús públic dins del seu àmbit territorial. El PORN, a més, establia que en un termini màxim de dos anys s’havia d'aprovar el Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG). Correspon al PRUG, que s’hauria d’haver aprovat l’any 2005, delimitar les zones destinades als equipaments d’aparcament com també fixar-ne les característiques (capacitat de càrrega, tipus de coberta, restauració, etc.).

En aquest moment el Parc Natural de s'Albufera des Grau encara no compta amb el PRUG aprovat definitivament, el qual va sortir a exposició pública dia 6 de febrer de 2018. Aquest PRUG defineix una zona d’aparcament a les antigues bateries militars, i a més delimita una sèrie de zones que podran destinar-se a l’acollida d’aparcaments de forma transitòria mentre no es completin els tràmits per a l’establiment de l’aparcament definitiu. Les actuals zones d’aparcament no estan contemplades en el PRUG, per tant queden destinades a desaparèixer.

El camí del far de Favàritx no està delimitat entre paret seca i a mesura que va anar augmentant l’afluència de cotxes a la zona, es van anar generant zones d’aparcament no controlades en els marges del camí d’accés al far. A més d’aquesta falta de regularització, l’increment de visitants en els darrers anys ha fet insuficients aquestes zones d’estacionament no regulades per a tots els cotxes que visiten l’àrea de Favàritx durant els mesos d’estiu, el que fa que molts vehicles acabin estacionant en els marges del camí.

Per tant, la zona de Favàritx no ha comptat mai amb aparcaments regulats. Tots aquests anys els cotxes han aparcat als marges del camí dins propietat privada, en una situació irregular tolerada per les diferents administracions competents.

Ha estat en aquest mandat que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear ha treballat per a la regularització definitiva dels estacionaments en la zona de Favàritx, redactant el Pla Rector d'Ús i Gestió, l’aprovació del qual es preveu dins aquest any 2018 i que permetrà per primera vegada la regularització d’una zona d’estacionament en la zona de Favàrtix dins el Parc Natural de s’Albufera des Grau.

L’esmentada situació de tolerància envers les zones d’estacionament no regulades, ha arribat aquest any 2018 a una situació insostenible, i davant la impossibilitat d’establir un estacionament regulat per la falta del PRUG, el Consell Insular de Menorca ha treballat conjuntament amb la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear per poder donar una alternativa d’accés a la zona de Favàrtix mitjançant transport públic regular, evitant al mateix temps les situacions de falta de seguretat que provocaria la falta d’estacionament als marges del camí.

La Comissió de Govern del Consell Insular de Menorca ha aprovat en data 23 d’abril de 2018 el nou trànsit de transport públic regular entre Maó i Favàritx, que garantirà la possibilitat de visitar la zona del far de Favàrtix durant la temporada de 2018. Aquest sistema de transport públic col·lectiu des de l’estació d’autobusos de Maó s’ha de complementar amb la restricció d’accés en el tram final del camí de Favàritx i un sistema de vigilància dels accessos que ha assumit la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear.

Així, com a mesura excepcional i per aquest any 2018, l’accés a la zona de Favàritx quedarà restringida a sistemes de transport públic regular. També hi podran accedir altres vehicles de transport públic o discrecional que no necessitin estacionar a la zona, com taxis o minibusos en servei discrecional, aquests darrers en tot moment sotmesos a la prioritat de pas del sistema de transport públic regular i en funció de les característiques limitades del camí d’accés.

La nova línia d’autobús entre Maó i Favàritx començarà a operar a partir del proper dia 1 de juny. En temporada alta, entre el 15 de juny i el 15 de setembre, estan previstes 13 sortides des de Maó entre les 9:00 i les 19:30 cada dia de la setmana.

Quan estigui aprovat definitivament el PRUG del Parc Natural de s’Albufera des Grau, que es preveu que sigui dins aquest any 2018, s’establirà un estacionament regulat amb una capacitat per a 200 cotxes en la zona de les antigues bateries o en una zona propera, així com estableix l’esmentat PRUG presentat i en tramitació.


Maó, 26 d’abril de 2018

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Departaments
Mobilitat
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS