Notícies i actualitat

El president Tadeo: “Hem capgirat per a bé la situació econòmica del Consell Insular”

Data : 24/10/2014

El president del Consell Insular de Menorca, Santiago Tadeo, i la consellera de Serveis Generals, Treball i Innovació, Pilar Pons, han comparegut avui davant els mitjans de comunicació per donar compte de l'actual situació econòmica d'aquesta administració i de les mesures de caire econòmic que l'equip de govern portarà al Ple de dilluns.

El president Tadeo ha explicat que l'actual equip de govern partia d'una situació econòmica “difícil”, però que s'ha pogut capgirar després de tres anys i mig “amb una altra manera de governar”, basada principalment en l'austeritat dels consellers i el mateix president i en la gestió dels recursos públics en allò estrictament necessari i que també suposi un retorn productiu per als ciutadans.

Per la seva banda, la consellera Pilar Pons ha detallat les mesures econòmiques que l'equip de govern defensarà en el proper ple, la primera de les quals passa per l'aplicació d'un pla de reducció del deute, el qual està motivat per l'actual ràtio d'endeutament que té el Consell, principalment a causa d'haver de fer front a la sentència 338.

Tal com indica el darrer informe d'Intervenció, l'endeutament es va situar en el 98,74 % dels ingressos corrents liquidats a nivell consolidat. Cal destacar que si el Consell no hagués de fer front a les obligacions derivades de la sentència 338 no caldria fer cap pla de reducció de deute, ja que com que el Consell no ha fet nous préstecs en els darrers anys s'ha aconseguit baixar molt l'endeutament bancari i la ràtio d'endeutament seria del 57,51%.

Aquest pla és necessari per donar compliment a allò que estableix la disposició addicional 74 de la Llei 22/2013, de 23 de desembre, de Pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2014, d'acord amb la qual “las entidades locales que presenten ahorro neto negativo o endeudamiento superior al 75 por ciento de sus ingresos corrientes liquidados en el ejercicio inmediato anterior (...), mediante acuerdo de sus respectivos Plenos, deberán aprobar un plan de saneamiento financiero o de reducción de deuda para corregir, en un plazo máximo de cinco años”.

Així, l'equip de govern du una proposta de pla de reducció del deute per aconseguir abaixar el percentatge actual, que suposa que el Consell no podrà fer nou endeutament en els propers 3 anys, i aconseguiria estar per davall del 75 % en aquest termini, 2 anys abans del que estableix la disposició addicional.

La segona mesura és el refinançament del préstec del pla de pagament a proveïdors. Atès l'article 3 del Reial decret llei 8/2014, de 4 de juliol, d’aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència 2014 (BOE núm. 163 de 05 de juliol de 2014), que permet que les entitats locals puguin concertar noves operacions d'endeutament per a la cancel·lació parcial o total del deute pendent amb el Fons per al Finançament dels Pagaments a Proveïdors, es porta una proposta al Ple de refinançament del préstec actual, i es passarà d’un tipus d'interès del 5,5 a l’1,14 %, la qual cosa suposarà un estalvi total de 387.000 euros en interessos.

La tercera és la liquidació parcial d'un préstec. Atès que el 2013 el Consell va aconseguir un romanent de tresoreria positiu, després de 9 anys en negatiu, i que aquest romanent s'ha de destinar a reduir deute, portam una proposta per cancel·lar parcialment un préstec per import de 400.000 euros. Aquesta proposta suposa un estalvi de 24.000 euros. Per tant, aquestes dues darreres propostes suposen un estalvi de 411.000 euros.

I la darrera mesura però no per açò menys important és deixar pràcticament a zero els pagaments a ajuntaments. “Gràcies a les diferents polítiques econòmiques duites a terme en els darrers mesos, avui podem dir que el funcionament relatiu als pagaments entre ajuntaments i consell s'ha normalitzat”.

Durant el 2014 pràcticament cada mes s'han fet pagaments als ajuntaments. De fet, aquest mateix mes es farà un pagament i compensacions per import de 700.000 euros, per la qual cosa l'equip de govern considera que en relació amb els ajuntaments “la situació actual es podria qualificar com a de comptadors a 0 i funcionament normal i ordinari”.

Per resumir, la consellera Pilar Pons destaca la “gestió seriosa i rigorosa” dels comptes públics, la qual cosa fa que avui tinguem “un Consell més fort, autònom i amb major credibilitat, que pot fer front a les nostres obligacions amb seguretat i garanties”.

Ciutadella, 24 d'octubre de 2014


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS