Notícies i actualitat

El Consell Insular presenta el Pla Director Sectorial d’Equipaments Comercials de Menorca

Data : 20/04/2018

El Consell Insular presenta el Pla Director Sectorial d’Equipaments Comercials de Menorca

La Presidenta del Consell Insular i consellera d’Ordenació del Territori i Turística, Susana Mora, i el director insular d’Ordenació del Territori, Eduard Soriano, han presentat avui el document d’avanç del Pla Director Sectorial d’Equipaments Comercials de Menorca (PDSECMe).

El PDSECMe és un pla que pretén ordenar els establiments comercials sota les premisses de protecció del medi ambient, l’ordenació territorial i la protecció dels consumidors. L’objectiu final d’aquest pla és impulsar l’activitat econòmica sense oblidar la conservació dels valors territorials i ambientals i la preservació de determinades activitats tradicionals, al mateix temps que es busca l’equilibri entre el petit i gran comerç.

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha explicat que “seguint les línies marcades pel Pla Territorial Insular (PTI), és imprescindible el foment del comerç de proximitat, amb una proposta de regulació dels usos comercials en funció de la seva ubicació i el seu impacte sobre el medi ambient i sobre la mobilitat. És necessari abordar tots aquests temes amb aspectes clau de les polítiques de sostenibilitat com són la mobilitat urbana i l’eficiència energètica”.


Participació Pública

Durant aquesta primera fase, partint dels principis de transparència i participació ciutadana, s’ha obert el projecte a la participació pública a través de de la difusió dels continguts i la documentació del pla, processos de consulta i organització de Meses d’Agents i difusió. També s’ha posat en marxa un formulari online obert a tota la ciutadania.


Primers resultats del document d’Avanç PDSECMe

L’elaboració del document d’avanç del PDSECMe ha permès identificar els hàbits de compra dels residents i els aspectes que els residents consideren més rellevants en l’activitat comercial com: el bon preu, el tracte personal, la proximitat, i la possibilitat de poder-hi anar a peu.

A més a més, també s’ha evidenciat un augment en l’enfocament dels comerços cap al turisme amb una forta incidència en els nuclis menors, i la necessitat de regular el comerç en els polígons industrials donada la proliferació de comerç d’articles de primera necessitat.

També ha permès fer una diagnosi insular entorn de l’activitat comercial. D’entrada s’identifica una gran concentració de la comercialització urbana a les dues grans ciutats, Maó i Ciutadella, on hi ha un pes important en els seus nuclis històrics. També es dibuixa un augment del comerç de primera necessitat en els polígons que obliga als residents a desplaçar-se en cotxe. Per altra banda, també s’identifica la reducció de l’estabilitat comercial en les zones turístiques i l’augment de l’estacionalització turística que repercuteix en la turistificació del comerç de proximitat en els nuclis urbans.

El Pla també ha delimitat tres zones bàsiques de comerç:

Maó: es caracteritza per ser una gran àrea d’influència tant a les poblacions des Castell i Sant Lluís com també d’Alaior
Ciutadella: el seu centre històric és rellevant des del punt de vista de comercial. També absorbeix totes les urbanitzacions del seu voltant
Zona central: Aporta certa autonomia comercial a les localitats d’Alaior, Es Mercadal, Ferreries i Es Migjorn, així com també les urbanitzacions properes.

A partir de l’elaboració del document d’Avanç s’estableixen una sèrie de línies estratègiques a tractar:

Classificació de les tipologies dels equipaments comercials que han de considerar la capacitat de cada zona de suportar cada tipologia d’equipaments, l’equilibri entre població resident i visitant i les repercussions ambientals, paisatgístiques i patrimonials.
Criteris de comerç urbà: incentivar millores en l’accessibilitat, qualificar espai urbà com a estratègia per atreure consumidors, reforçar models de gestió comercials integrats, la integració del turisme com a part de la reactivació comecial i la preservació de la identitat de les àrees tradicionals.
Criteris polígons industrials: cercar un màxim en la superfície d’acord amb els criteris de regularització de les zones i incloure exigències de millora de l’accessibilitat i la mobilitat.

Podeu consultar el document en el següent enllaç: http://pdsecme.cime.es/pdsecme/


Maó, 20 d’abril del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Web PDSECME
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS