Notícies i actualitat

Avançament dels resultats de les analítiques i les proves de restauració realitzades sobre les pintades de sa Naveta des Tudons

Data : 16/04/2018

Fa unes setmanes, sa Naveta des Tudons va patir un acte vandàlic, en forma de pintades fetes amb spray, que van afectar a bona part de la seva superfície. El Servei de Patrimoni Històric del CIM va encarregar immediatament un primer informe preliminar, per tal de poder demanar pressupostos d’eliminació de les pintades a diferents especialistes.

Els diferents restauradors contactats han proposat mètodes de restauració diversos. Donat que el Servei de Patrimoni del CIM no compta amb cap tècnic especialista en restauració, es va demanar assessorament al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, una institució depenent de la Generalitat de Catalunya. Pere Rovira, tècnic d’aquesta entitat, va recomanar descartar algunes de les propostes metodològiques rebudes, com la projecció d’àrids, ja que podrien deixar marques a les pedres que formen sa Naveta. Per altra banda, va recomanar la realització d’analítiques i proves, abans de seleccionar una proposta concreta.

És per aquest motiu que des del Servei de Patrimoni es va contactar amb Aleix Barberà i Sílvia Marín, conservadors-restauradors especialistes en restauració de pedra, amb àmplia experiència a la península, per tal que fessin les proves i analítiques pertinents. Tots dos, amb l’ajuda del restaurador menorquí Francesc Isbert, han estat treballant a sa Naveta aquest cap de setmana, i continuaran fins demà dimarts.

La metodologia de treball per a la neteja dels grafitis a partir de la qual han plantejat les proves es basa en els sistemes de neteja aquosa desenvolupats pel Dr. Richard Wolbers (University of Delaware). 

Després d’analitzar la superfície de sa Naveta, s’ha identificat que la pedra calcària emprada per a la seva construcció està recoberta per diversos tipus de líquens gairebé en la seva totalitat. Aquests organismes han encapsulat al seu interior la pintura del grafiti. Aquesta circumstància ha dificultat la definició del procés de neteja, ja que s’ha hagut de buscar un sistema que permetés retirar lleugerament els líquens que atrapen el grafiti.

L’interès general de l’aproximació al sistema de neteja és el del control absolut dels productes que s’apliquen sobre el patrimoni i els sistemes de treball, evitant l’ús de productes industrials que, si bé molt efectius, són de composició incerta i poden tenir una afectació de degradació sobre la superfície la pedra.

En base a diverses proves, finalment s’ha optat per emprar una solució aquosa tamponada amb un quelant a baixa concentració i un control i seguiment del pH i la conductivitat. Aquesta solució ha estat formulada per protegir la pedra però atacar lleugerament el liquen que ha retingut el grafiti. S’aplica gelificada amb agar per tal de mantenir l’actuació de la solució durant un període perllongat i facilitar-ne la remoció.

El sistema de treball proposat és laboriós però garanteix mantenir intacta la superfície de la pedra. A més a més, permet retirar un grafiti sense l’ús de cap dissolvent. De fet, cap dels productes que s’empraran finalment en la neteja serà tòxic, tot el contrari, tots són biodegradables.

A partir de la proposta metodològica elaborada en base a les feines desenvolupades aquests dies, el Servei de patrimoni Històric del CIM sol·licitarà nous pressupostos detallats, que permetran prendre la decisió referent a l’equip que s’encarregarà finalment de la feina de restauració.

És necessari destacar, un cop més, que Menorca és un territori amb una altíssima densitat de jaciments arqueològics, molts dels quals són accessibles sense restriccions de cap tipus, i que la població menorquina hi té una relació de respectuosa familiaritat. Aquest fet es pot constatar en la bona conservació de moltes d'aquestes construccions, que han estat conservades sense agressions durant un període que oscil·la entre els 2000 i els 4000 anys, depenent de cada cas. En molts casos l'actitud dels menorquins no es limita només al respecte, sinó que la implicació en la seva conservació i estudi va molt més enllà. Açò es posa de manifest per exemple en la gran afluència de participants en les jornades de neteja de vegetació que Amics del Museu organitza a Torre d'en Galmés o en l'elevat nombre de voluntaris que participen en moltes de les excavacions arqueològiques que es desenvolupen a l'illa.

No obstant, per tal de prevenir fets excepcionals com l’acte vandàlic patit per sa Naveta, el Servei de Patrimoni està valorant la instal·lació de sistemes de vigilància en alguns punts.

Maó, 16 d'abril de 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS